28 mai 2022

Activităţile desfăşurate de Asociaţia Institutul Bucovina

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Delegaţi din 5 ţări europene au participat la activităţile desfăşurate de Asociaţia Institutul Bucovina cu prilejul unei noi mobilităţi transnaţionale

A patra mobilitate transnaţională de tipul LTTA (Learning, Teaching, Training Activity), din cadrul proiectului Erasmus+ „M-Learn – Mentorat pentru schimbări sociale şi învăţare pe tot parcursul vieţii” (2020-1FR01-KA204-079933) a fost organizată la Suceava de către Asociaţia Institutul Bucovina, în perioada 20-22 Octombrie 2021.

Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 24 de luni, din noiembrie 2020 până în octombrie 2022, sub coordonarea organizaţiei aplicante – Ici & Ailleurs (Franţa), în parteneriat cu European Development Foundation (Bulgaria), Asociaţia Institutul Bucovina (România), STP Consulting (Spania), Social Firms Europe CEFEC (Belgia) şi UPI (Slovenia). Proiectul promovează schimbul de bune practici între parteneri europeni, referitor la mentorat pentru dezvoltare comunitară şi facilitarea incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile.

În prima zi a mobilităţii, 20 octombrie 2021, partenerii aflaţi în vizită de lucru la Suceava s-au deplasat la Gura Humorului pentru a participat la conferinţa finală a proiectului SEPAL (Dezvoltarea unei platforme de angajare prin ucenicie). Atât prin prezenţă fizică, dar şi online, evenimentul a a adus împreuna peste 100 de participanţi din 15 ţări europene. Cei prezenţi la întâlnire au aprofundat modelul de îndrumare, sprijin şi incluziune a tinerilor NEETs pe piaţa muncii, promovat şi implementat prin proiectul SEPAL.

Joi, 21 octombrie 2021, discuţiile au debutat la sediul asociaţiei cu o scurtă prezentare a activităţii acesteia, urmată de echipa ASSIST Software care a împărtăşit obiectivele, rezultatele şi activităţile desfăşurate cu tinerii prin proiectul „PRomoting Open Resilient Inclusive socieTIes for Youth”. În jurul prânzului, delegaţia a vizitat Complexul de Recuperare Neuro – Psiho – Motorie „Blijdorp – O Nouă Viaţă”, unde a aflat mai multe despre activitatea centrului de zi pentru copii şi adulţi şi a fost întâmpinată plăcut de cei care participau la ateliere de cusut, lut, terpie senzorială, logopedie şi activităţi recreative pe calculator.

În cea de-a doua parte a zilei, prof. Anca Iordache de la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” Suceava, a diseminat modelul de dezvoltare a abilităţilor de viaţă şi mentorat pentru elevi, în ceea ce priveşte tranziţia de la
gimnaziu la liceu, iar mai apoi, maestrul Mihai – Pânzaru Pim a fost gazda unui atelier de mentorat prin artă, oferind fiecărui invitat câte o caricatură proprie.

În ultima zi a mobilităţii, 22 octombrie 2021, invitaţilor le-a fost prezentat jocul hyperCLEAN4HORECA, o resursă rezultată prin proiectul Erasmus+ cu acelaşi nume, ce îşi propune să testeze competenţele de igienă şi curăţenie ale lucrătorilor din sectorul de curăţenie HoReCa. Andy Aelenei, voluntarul Asociaţiei Institutul Bucovina, a făcut mai apoi o demonstraţie a metodei inovatoare prin care componentele de PC uzate pot fi reciclate şi transformate în bijuterii. Acesta a lucrat alături de beneficiarii Clubului Împreună, un centru de zi destinat adulţilor cu dizabilităţi. Activităţile LTTA s-au finalizat cu prezentarea a doi delegaţi din partea Clubului Tineri de Succes Suceava – Oana şi Silviu, care au subliniat importanţa mentoratului pentru atingerea succesului în rândul tinerilor.

În final, participanţii au făcut schimb de opinii cu privire la experienţa trăită în România, au discutat o parte dintre aspectele ce ţin de managementul proiectului şi au participat la ceremonia de premiere, prin care eforturilor le-au fost răsplătite cu diplome de participare.

Pentru mai multe informaţii despre proiectul M-Learn, persoana de contact din partea Asociaţiei Institutul Bucovina este Valentina – Alina Adomnicăi, Specialist Comunicare & PR, e-mail: media@bucovinainstitute.org, website: www.bucovinainstitute.org.