Publicat: 10 Decembrie, 2014 - 17:42
Share

Actorii Teatrului German de Stat Timișoara (TGST) Ioana Iacob, Daniela Török și Georg Peetz au fost distinși în 10 decembrie 2014 în cadrul Galei Excelenței, organizate de Primăria Municipiului Timișoara.

De numele actriței IOANA IACOB se leagă creații de vârf ale Teatrului German de Stat din ultimii ani, precum Irina Arkadina în Pescărușul, Maria în Neînțelegerea, Lady Macbeth / Emilia în Shaking Shakespeare, precum și calitatea de performer în spectacolele derdiedans și Moliendo café. A reprezentat arta teatrală timișoreană la evenimente culturale de prim rang din țară și străinătate, colaborând cu unii dintre cei mai importanți regizori, precum Bocsárdi László, Alexandru Dabija, Yuri Kordonsky, Silviu Purcărete, Niky Wolcz ș.a. A jucat în film și televiziune în România și în Germania.

Actrița DANIELA TÖRÖK a debutat pe scena Teatrului German de Stat în urmă cu 18 ani. Dovedind variate disponibilități interpretative, a abordat cu ușurință un repertoriu pe cât de vast, pe atât de ambițios, convingând deopotrivă în roluri din registrul tragic, comic, dar și în cele din repertoriul de revistă ori al teatrului pentru copii. La toate acestea se adaugă calități vocale deosebite, grație cărora a fost distribuită și în spectacole de musical și alte spectacole muzicale. Dintre rolurile sale menționăm Lucy, în Opera de trei parale, Maria, în Sunetul muzicii, Franziska, în Mountainbikerii, Sally Bowles, în Cabaret. A colaborat cu creatori de vârf, cum ar fi Victor Ioan Frunză, Radu Alexandru Nica, Răzvan Mazilu, Silviu Purcărete.

Înainte de a veni la Timișoara în 2004, actorul GEORG PEETZ a evoluat pe prestigioase scene din spațiul de expresie germană, precum Deutsches Theater Berlin, Staatstheater Dresda sau Schauspielhaus Graz. Pe scena TGST s-a distins în roluri principale din numeroase spectacole ca Neînţelegerea, de Albert Camus; Pescăruşul, de A. P. Cehov; Titus Andronicus, de William Shakespeare; Nunta micilor burghezi, de Bertolt Brecht şi nu în ultimul rând în musicalul Cabaret, de Joe Masteroff, şi Moliendo Café. A colaborat cu regizori de prim rang, precum Bocsárdi László, Alexandru Dabija, Yuri Kordonsky, Răzvan Mazilu, Radu Alexandru Nica, Silviu Purcărete.

În cadrul Galei Excelenței au fost acordate premii unor personalități din lumea artistică și științifică a Timișoarei, precum și studenților și elevilor olimpici care s-au distins prin rezultate deosebite în perioada din urmă.