20 mai 2022

Acvarii noi şi investiţii de peste 25.000 de euro, printr-un grant de cercetare, la Complexul acvaristic al USAMV Cluj-Napoca

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Complexul acvaristic al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca oferă studenţilor şi vizitatorilor o experienţă recreaţională şi educaţională, în cadrul căreia sunt prezentate peste 70 de specii de peşti şi amfibieni din diferite zone geografice ale lumii. Acvariul central, cu un volum de 20.000 litri, găzduieşte specii de peşti de dimensiuni considerabile, regăsite în apele naturale ale României, precum şi specii de peşti de cultură, între care sturioni, crapi sau peşti planctonofagi. Peştii exotici de dimensiuni mici din colecţie ies în evidenţă prin abundenţă, colorit şi comportament. Ei populează un număr de 15 acvarii cu volume cuprinse între 200 şi 2.000 litri.

„Complexul acvaristic a fost amenajat încă din anul 2003, iar de atunci acvariile au fost îmbogăţite constant cu noi specii de peşti. De asemenea, complexul reprezintă şi o bază de cercetare pentru studenţii şi specialiştii de la Programul de studiu Piscicultură şi Acvacultură, din cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii, devenind un punct de pornire pentru numeroase activităţi din aceste domenii interesante”, explică Ing. drd. Raul Savin, care activează în cadrul complexului.

Acvariile USAMV CN au fost modernizate în ultima perioadă prin implicarea specialiştilor din cadrul Facultăţii de Zootehnie şi Biotehnologii. Un grant intern de cercetare a fost accesat pentru studiul procesului de aclimatizare a unor specii de peşti originare din medii acvatice extrem de dinamice. Aceste populaţii sunt puse la dispoziţia pasionaţilor de acvaristică pentru vizitare, într-un ambient plăcut şi sub îndrumarea specialiştilor.

„Au fost înfiinţate două noi acvarii cu capacitate de 2.000 de litri, care reproduc medii acvatice specifice unor populaţii de peşti exotici, originari din America de Sud şi Africa, caracterizaţi printr-o diversitate populaţională şi coloristică unice. Materialul aclimatizat este suport de cercetare pentru studenţii specializării Piscicultură, iar investiţiile (în valoare de peste 25.000 euro) au presupus aclimatizarea unor specii mai rare”, a detaliat Şef lucr. dr. Cristian Coroian, prodecan Cercetare la Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii.

Totodată, a fost creată şi o bază de carantinare pentru peşti exotici şi plante acvatice, înmulţire şi creştere, având ca scop şi comercializarea ulterioară a acestora. Vizitatorii complexului vor putea achiziţiona peşti, dar şi plante pentru acvariile de acasă. În funcţie de disponibilitate se vor găsi specii Guppy, Xipho, Scalari, Ciclide africane, Microsorum, Anubias, Vallisneria, Echinodorus (preţuri între 5-15 lei/buc.).

Unul dintre obiectivele principale ale Complexului acvaristic este acela de a aclimatiza specii de interes cu particularităţi aparte. Punctele principale de atracţie sunt:

– Trei specii de sturion protejate şi anume Nisetrul de Dunăre (Acipenser gueldenstaedtii), Nisetrul Siberian (Acipenser baerii) şi Cega (Acipenser ruthenus). Sturionii sunt consideraţi fosile vii, datorită faptului că populează apele planetei noastre de mai bine de 200 milioane ani. Din păcate, populaţiile naturale de sturioni sunt din ce în ce mai ameninţate din cauza pescuitului excesiv, modificării cursurilor apelor, braconajului şi a poluării.

– Salamandra mexicană sau peştele umblător (Ambystoma mexicanum) este o specie de amfibieni care prezintă câteva particularităţi fiziologice extraordinare, cum ar fi capacitatea sa diferită de regenerare, cu un genom de 10 ori mai mare decât cel al omului şi trei modalităţi de respiraţie. Specie endemică a „grădinilor plutitoare” Xochimilco din Mexic a ajuns într-o stare de conservare critică, nemaifiind observată în mediul natural de câţiva ani.

– Ciclide africane din genul Aulonocara într-o familie de peste 100 de exemplare. Dintre speciile de peşti de apă dulce, aceştia prezintă cel mai frumos colorit, care poate varia de la albastru, la roşu sau galben. În procesul de reproducere, gura femelelor se transformă în incubator, loc în care păstrează icrele până la eclozare şi mai apoi alevinii, până când aceştia se pot hrăni singuri.

– Piranha cu burtă roşie (Pygocentrus nattereri), originară din America de Sud, din bazinele Amazonului şi Paraguayului, specie cunoscută pentru ferocitatea de care dă dovadă la apariţia unor stimuli de hrănire.

– Broasca africană cu gheare (Xenopus laevis), specie amfibiană complet acvatică, originară din Africa subsahariană, care prezintă interes prin comportamentul său de hrănire.

Complexul acvaristic al USAMV Cluj-Napoca se află în circuitul de vizitare, iar publicul are acces acum şi la noile acvarii, după programul: marţi – vineri, între orele 10.00 -16.00. Biletele au preţuri de 8 lei pentru adulţi, respectiv de 4 lei pentru copii, studenţi şi pensionari.

Pasionaţii care admiră speciile rare de peşti vor beneficia şi de ghidare specializată din partea personalului care administrează complexul. Pentru grupuri este necesară o programare telefonică în prealabil (0374/492010 int. 114 sau 0756/393640).

Menţionăm că restricţiile sanitare în vigoare impun vizitarea în limita a 30% din capacitatea spaţiului, adică un număr de maximum şase persoane simultan.