29 mai 2022

„Adevăruri despre trecut” pătrunde în lumea închisă a gimnasticii de performanţă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Documentarul „Fabrica de 10”, realizat de Irina Luca, intră în culisele sportului cu cele mai multe medalii olimpice din epoca dictaturii comuniste. Poveşti despre înfometare, bătăi, jigniri, antrenamente istovitoare încep să iasă la iveală. Cele două episoade se văd la TVR 1 pe 20 şi 27 octombrie, de la ora 22.00.

Din 6 octombrie, seria de documentare istorice, cu subiecte şi mărturii despre ceea ce a însemnat viaţa noastră în comunism ne propune ediţii în premieră la TVR 1. În următoarele două săptămâni, pe 20 şi 27 octombrie, emisiunea „Adevăruri despre trecut” pătrunde în lumea închisă a gimnasticii de performanţă.

„În epoca dictaturii comuniste, gimnastica, sportul cu cele mai multe medalii olimpice era, pentru privitori, prilej de mândrie şi bucurie naţională. Când admiram săriturile incredibile, graţia, concentrarea gimnastelor şi ascultam emoţionaţi Imnul României, nu bănuiam abuzurile din spate. Astăzi, poveşti despre înfometare, bătăi, jigniri, antrenamente istovitoare încep sa iasă la iveală” – Irina Luca, realizator al documentarului „Fabrica de 10”.

„Cred că am iertat foarte mult din ce s-a întâmplat atunci, dar nu uit”, mărturiseşte Georgeta Gabor, fostă gimnastă care a făcut parte din Lotul Olimpic de la Montreal.

După ce a studiat arhivele Securităţii şi ale Ministerului de Externe, cele 36 de volume din Dosarul „Problema Sport”, istoricul Stejărel Olaru a scris cartea „Nadia şi Securitatea”, povestea păienjenişului de informatori şi decidenţi politici din jurul sportivei.

Întrebat cât de politizată era gimnastica în România, Stejărel Olaru răspunde: „Totul era politizat, nu doar gimnastica. Aşa era construit sistemul. Gândiţi-vă că Ceauşescu ajunsese să indice câte medalii să câştige un sportiv sau o echipă care participa la un campionat internaţional. Am aflat, de exemplu, că la sfârşitul anilor ’70, Elena Ceauşescu obişnuia să indice ca Nadia să aducă ‘vreo 2 – 3 medalii de aur’. Atâta timp cât sportul făcea excelenţă, nu numai în gimnastică, ci şi în fotbal, tenis, handbal, Nicolae şi Elena îşi dădeau cu părerea, iar părerea lor se transforma în obiectiv politic”.

Pentru „Fabrica de 10”, documentarul pe care TVR 1 îl va difuza în două părţi în emisiunea „Adevăruri despre trecut”, Irina Luca a stat de vorbă cu foste gimnaste olimpice şi antrenori.

Iar dacă pentru Anca Grigoraş, acum Preşedintă a Comitetului Tehnic Feminin al „European Gymnastics”, „gimnastica a fost o mare familie”, pentru Georgeta Gabor, a fost un lung şir de abuzuri: „Când te coborai de pe podium şi te urcai în maşină, intrai în aceeaşi rutină: la fel n-am mâncat în seara aceea. (…) Te cântărea de două ori, de trei ori pe zi, de 4 ori. Şi dacă beai o gură de apă, era normal ca 5 grame să se vadă (…) Nu ţinea nimeni cont de noi, nu te întreba nimeni dacă ţi-e rău sau ţi-e bine, dacă îţi doreşti sau nu îţi doreşti ceva, dacă eşti sănătos sau nu… Nu, tu erai bun pentru a obţine nişte rezultate. Şi a culege alţii nişte lauri. Fiecare, cumva, eul îl avea satisfăcut. Fiecare dintre cei din jurul nostru. De la părinţi, profesori, antrenori, conducători. Fiecare, la un anumit nivel, a primit ceva pentru rezultatele astea”.

Iar poveştile sunt completate, în documentar, de multiplu medialiata la Jocurile Olimpice de vară din 1984 de la Los Angeles, Katy Szabo: „Bătăile făceau parte din program. Cât am fost mică, mă gândesc ca aşa o fost sistemul. Dar niciodată nu mi-am pus întrebarea: Oare aşa trebuie făcut? Poate era în program. Nu ştiu”.

„O poveste are întotdeauna trei versiuni” – scrie Nadia Comăneci în autobiografia „Scrisori către o tânăra gimnastă”: „Versiunea ta, a mea şi adevărul”.

„Versiunea Nadiei nu apare în documentar. Invitată să vorbească despre ce a însemnat gimnastica românească înainte de 1989, Nadia a răspuns că îşi aminteşte foarte puţin, doar anumite participări la competiţii internaţionale”, precizează Irina Luca, realizatoarea documentarului.

Cele două părţi ale documentarului „Fabrica de 10” vor putea fi urmărite sub genericul „Adevăruri despre trecut”, la TVR 1, miercuri, pe 20 şi 27 octombrie, la ora 22.00.