Publicat: 21 Iulie, 2018 - 10:02
Share
Ordonanta de Urgenta emisa joi de Guvern, prin care se elimina notiunea de custode nu este oportună

Presedintele Comisiei de Mediu din Parlamentul European, europarlamentarul liberal Adina Valean, sustine ca statul nu are resursele si nici expertiza necesara pentru a administra ariile protejate in locul ONG-urilor de mediu, considerand ca Ordonanta de Urgenta a Guvernului emisa joi pe acesta tema nu este oportuna.

Adina Valean, a cerut, vineri, autoritatilor romane sa initieze o dezbatere publica, cu toti actorii implicati, pe subiectul administrarii ariilor protejate.

Ea sustine, intr-un comunicat de presa, ca nu este oportuna Ordonanta de Urgenta emisa joi de Guvern, prin care se elimina notiunea de custode din legislatia ariilor protejate, urmand ca administrarea acestora sa treaca dinspre ONG-urile de mediu la o structura de stat, numita Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP).

"Ordonanta de Urgenta pe aceasta tema nu este oportuna. Subiectul administrarii ariilor protejate e foarte important si e nevoie de dezbatere cu toti actorii implicati pentru a remedia eventualele carente ale legii. Custodele poate fi reglementat mai strict, atributiile impartite mai echilibrat intre autoritatile statului si custode, dar acesta nu poate fi desfiintat si inlocuit cu statul care este (dovedit) cel mai prost administrator", sustine europarlamentarul Adina Valean.

Potrivit acesteia, desi ordonanta invoca alinierea la legislatia europeana, in realitate, ariile protejate din Europa au un management mixt.
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: