Publicat: 12 Iulie, 2013 - 15:14
Share
Le-a impus subordonaţilor să îi alimenteze maşinile personale cu carburanţi din unitate

Generalul Neculai Bontic, adjunct al IGJR, este urmărit penal pentru 17 fapte de luare de mită şi abuz în serviciu. Acesta este acuzat că a primit de la subordonaţi bunuri de peste 130.000 de lei ca să-i protejeze în carieră şi le-ar fi impus să îi alimenteze maşinile personale cu carburanţi din unitate.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție săvârșite de militari au început urmărirea penală față de învinuitul general maior (gl. mr.) BONTIC NECULAI, adjunct pentru logistică al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, în sarcina căruia s-au reținut următoarele infracțiuni:
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată,
- 17 infracțiuni de luare de mită,
- participație improprie la infracțiunea de delapidare, în formă continuată”, transmit procurorii DNA într-un comunicat.

Din Rezoluția de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că „în perioada 2005 – 2012, învinuitul Bontic Neculai, în calitate de adjunct pentru logistică al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, a pretins și primit de la subordonații săi din unitățile din București și din țară mai multe bunuri, estimate în acest moment la o valoare de peste 130.000 lei, pentru ca, în schimb, uzând de prerogativele funcției sale, să îi protejeze pe acești subordonați pe parcursul carierei profesionale”.

De asemenea, mai spun procurorii, „Bontic Neculai a impus subordonaților ca, în mod periodic, să alimenteze cu carburanți auto aflați în patrimoniul unităților de jandarmerie autoturismele personale ale învinuitului. De asemenea, acesta a cerut subordonaților săi ca, în timpul programului de lucru, să folosească bunurile și resursele aparținând unităților în care își desfășurau activitatea și să presteze diverse tipuri de servicii în folosul personal al învinuitului Bontic Neculai”.

În această modalitate, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 80.000 lei, precizează DNA.