Publicat: 13 Aprilie, 2016 - 09:14
Share

În perioada 9 — 12 aprilie 2016, în bazinele hidrografice Someș-Tisa, Crișuri și Olt s-au înregistrat evenimente hidrometeorologice deosebite. În acest interval, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis 2 atenționări hidrologice naționale, 5 atenționări hidrologice pentru fenomene imediate și două avertizări hidrologice pentru fenomene imediate, cod portocaliu pentru afluenții de stânga ai râului Olt, sector aval s.h. Hoghiz — amonte confluență Lotrioara și cod roșu în bazinul hidrografic Homorod, amonte de s.h. Hoghiz, județul Brașov.

În bazinul hidrografic Someș-Tisa:

În județul Maramureș, pe Valea Nireșului, situat in amonte de localitatea Târgu Lăpuș, s-a produs o viitură care a condus la deversarea coronamentului barajului Lighet, pentru scurt timp, pe o lungime de cca. 60 m. În aval de acumulare, debitele evacuate au fost aproape de limita maximă a capacității de transport a văii, pe anumite sectoare înregistrându-se chiar revărsări ale apei, fapt ce a dus la inundarea drumurilor și gospodăriilor din vecinătate. Menționăm că, barajul Lighet se află în administrarea Direcției Silvice Maramureș și nu a fost afectat de evenimentele hidrologice înregistrate.

În județul Cluj, din cauza cantităților deosebite de precipitații, a activării scurgerilor de pe versanți și a incapacității de tranzitare a apelor pluviale în emisar, a viiturilor create pe râul Olpret, Valea Salca, Valea Jichiș și Valea Gârbăul Dejului, pe raza municipiului Dej și a comunelor Jichișu de Jos, Caseiu, Cuzdrioara s-au inundat gospodării, terenuri agricole, drumuri și podețe. A.N. 'Apele Române' a intervenit în sprijinul autorităților locale, cu utilaje pentru refacerea secțiunii de transport ți asigurarea scurgerii apelor.

În bazinul hidrografic Crișuri, în județul Arad, precipitațiile abundente înregistrate în bazinul hidrografic al râului Crișul Alb și al afluenților (59 l/mp la Ineu, 37 l/mp la Moneasa), au condus la revărsarea râului Valea Nadăș, producând pagube în satul Nadăș, comuna Tauț, prin inundarea gospodăriilor și drumurilor comunale.

A.N. 'Apele Române' a intervenit cu utilaje terasiere și autobasculante de mare tonaj, împreună cu ISUJ Arad și Comitetul Local pentru Situații de Urgență Tăuț.

În bazinul hidrografic Olt, în județul Brașov, în ultimele 24 de ore (11.04.2016-12.04.2016), s-au înregistrat cantități importante de precipitații, cele mai însemnate fiind la Teliu (pr.Teliu) — 68,1 l/mp, Babarunca (pr. Târlung) — 47,9 l/mp, Făgaraș (pr. Racovița) — 38,8 l/mp și Râșnov (pr. Ghimbășel) — 38,0 l/mp. A fost depășită cota de pericol pe pârâul Homorod Ciucaș, la stația hidrometrică Dumbrăvița.

Administrația Bazinală de Apă Olt prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Brașov a transmis conform fluxului informațional aprobat prin planurile de apărare împotriva inundațiilor, informări de precipitații pentru depășiri ale pragurilor la stațiile hidrometrice din rețeaua A.N. 'Apele Române' de pe raza județului, avertizări de depășire a pragurilor de apărare pe cursurile de apă, precum și avertizări de manevre efectuate la barajele din administrare.

Personalul formațiilor de lucru și intervenție al A.N. 'Apele Române', din județul Brașov, s-a aflat în teren în vederea monitorizării situației existente. Astfel, au fost efectuate manevre de pregolire a lacurilor de acumulare pentru asigurarea unor volume de atenuare a viiturilor cât mai mari.

SGA Brașov a intervenit cu materiale și mijloace de intervenție, în zona comunei Dumbrăvița, în principal, pentru prevenirea inundării gospodăriilor, deblocarea cursurilor de apă, asigurarea tranzitării debitelor de viitură, supraînălțarea digurilor și impermeabilizarea acestora, realizarea unui dig iepuresc pe cca 60 m.l. și blocarea unui podeț tubular cu saci pentru evitarea creării unui remuu în amonte de acesta.

În data de 12 aprilie 2016, precipitațiile abundente înregistrate, în ultimele 48 de ore, în județele Covasna, Brașov și Sibiu, cât și aportului afluenților din masivul Făgăraș, au condus la creșterea debitului râului Olt. Astfel, a fost inundat parțial vechiul drum DN7 Râmnicu Vâlcea-Sibiu pe o lungime de cca 50 ml și cu o lățime de cca. 1,5 m, fapt ce a generat îngreunarea circulației auto.

Pentru diminuarea efectelor produse de debitele crescute ale râului Olt, Administrația Bazinală de Apă Olt intervine pentru realizarea unei lucrări provizorii din saci umpluți cu pământ în scopul evitării inundării carosabilului.

La ora actuală sunt depășite cotele de apărare la stațiile Boțârlău, pe râul Putna (județul Vrancea), și Reci, pe râul Negru (județul Covasna).

Administrația Națională 'Apele Române' prin intermediul Administrațiilor Bazinale de Apă a adaptat programele de exploatare ale acumulărilor, în vederea asigurării tranșelor de atenuare a viiturilor. Se monitorizează permanent debitele cursurilor de apă din zonele aflate sub atenționare/avertizare hidrologică.

În funcție de evoluția evenimentelor, vom reveni cu informații suplimentare.