2 iulie 2022

Administraţiile locale şi judeţene au nevoie urgent de rectificarea bugetară fără favoritisme politice

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Mii de primari din România aşteaptă cu sufletul la gură rectificarea bugetară, în condiţiile în care banii rămaşi în bugetele locale abia mai ajung pentru plata salariilor. Edilii atrag atenţia conducerii guvernului că, în cazul în care nu vor primi de urgenţă sumele necesare, unităţile administrativ teritoriale riscă să intre în colaps.

Reprezentanţii administraţiilor publice locale şi judeţene atrag atenţia primului ministru că este obligat să emită rectificarea bugetară anunţată, astfel încât să nu afecteze cheltuielile pentru finanţarea susţinerii sistemului de protecţie a copilului, a centrelor de asistenţă socială, a persoanelor cu handicap şi vârstnicilor. În prezent, Consiliile Judeţene din toată ţara se află într-un impas financiar major în ceea ce priveşte asigurarea acestor sume indispensabile.

Nu în ultimul rând, este nevoie urgentă de finanţarea cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, mai ales a celor din fonduri europene, care au nevoie de susţinerea cofinanţării. Alte fonduri obligatorii pentru Primării şi Consiliile Judeţene sunt lucrările de întreţinere a drumurilor în vederea pregătirii sezonului de iarnă, cele legate de situaţiile de urgenţă, arieratele spitalelor, activităţile de tineret şi sport.

În concluzie, toate activităţile finanţate prin bugetele Primăriilor şi Consiliilor Judeţene care au ca sursă de finanţare sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru cheltuielile descentralizate de la nivelul judeţelor trebuie să fie suportate de la bugetul de stat.

Aducem la cunoştinţa executivului că banii publici nu sunt destinaţi satisfacerii clientelei politice şi a membrilor PNL, aşa cum se pare că se întâmplă în această perioadă. În acelaşi timp, premierul Florin Cîţu nu este deranjat de numeroasele scandaluri în care este implicat numele său.

În opinia mea, aceasta nu este o conduită corectă şi legală, indiferent de modul în care este pusă în practică. Toţi primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene din ţară au acelaşi statut şi toţi au fost aleşi în urma alegerilor democratice, indiferent de formaţiunile politice din care fac parte.

În consecinţă, a face separatisme pe criterii de apartenenţă politică între ei, aşa cum se presupune că face primul-ministru, constituie o discriminare şi un abuz în funcţie.

Vicepreşedinte ALDE,
CORNELIA NEGRUŢ