13 august 2022

Adoptarea Rezoluţiei APCE 2452 (2022) pe tema angajării răspunderii pentru doborârea cursei aeriene MH17 în baza raportului senatorului Titus Corlăţean

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Cu ocazia celei de-a treia părţi a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg, 20-24 iunie 2022), senatorul Titus Corlăţean, membru al Delegaţiei Parlamentului României la APCE, a prezentat, în calitate de raportor, raportul: ,,Angajarea răspunderii pentru doborârea cursei aeriene Malaysia Airlines (MH 17)”, în calitate de raportor.

În expunerea sa, raportorul a subliniat că raportul face referire la o tragedie umană, care a luat viaţa a 298 de persoane, dintre care 198 de cetăţeni olandezi, care se aflau la bordul cursei aeriene care, în ziua de 17 iulie 2014, făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur. A arătat că, dincolo de orice îndoială, cel mai convingător scenariu confirmă că moartea pasagerilor cursei malaieziene a fost provocată de o rachetă antiaeriană BUK, furnizată de Federaţia Rusă şi folosită de forţele separatiste aflate sub controlul Federaţiei Ruse din aşa-numitele Republici Doneţk şi Luhansk.

Totodată, senatorul Corlăţean şi-a exprimat dezaprobarea cu privire la atitudinea autorităţilor Federaţiei Ruse în acest caz, care, în loc să pună la dispoziţie informaţii veridice autorităţilor de anchetă competente, au încercat să promoveze o „realitate alternativă”, recurgând la acţiuni de dezinformare, inclusiv prin versiuni contradictorii succesive ale evenimentelor, menite să genereze confuzie.

Membrii Adunării au adoptat în unanimitate Rezoluţia 2452 (2022) a APCE pe această temă. Potrivit documentului aprobat, Adunarea transmite condoleanţe rudelor victimelor acestei tragedii aeriene şi îşi exprimă admiraţia pentru atitudinea constructivă şi demnă pe care aceştia au manifestat-o la nivelul opiniei publice naţionale şi internaţionale, solicitând aflarea întregului adevăr şi angajarea răspunderii celor care se se fac vinovaţi de producerea acestei tragedii.

De asemenea, textul APCE face apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului să acorde prioritate plângerilor depuse de rudele victimelor ţinând cont de suferinţele intense şi continue ale acestora. Totodată, se solicită guvernelor şi organizaţiilor internaţionale competente să revizuiască regulile şi procedurile în cazul gestionarii tranzitului internaţional civil şi comercial deasupra teritoriilor aflate în conflict armat.

Dezbaterea raportului a avut loc în prezenţa Majestăţii Sale, Regele Willem-Alexander al Ţărilor de Jos, precum şi a familiilor victimelor olandeze ale zborului MH 17.

Anterior dezbaterii în plen, raportorul român a avut o întâlnire emoţionantă cu reprezentanţi ai rudelor victimelor cursei aeriene Malaysia Airlines (MH 17).

Raportul şi Rezoluţia 2452 (2022) au fost, în final, adoptate în unanimitate, toate grupurile politice europene exprimând susţinere pentru textul propus de raportor şi pentru demersurile de aflare a adevărului şi de materializare a principiului răspunderii juridice internaţionale atât pentru faptele penale cu caracter individual, cât şi la nivel de stat.

Sursa foto Senat