Publicat: 25 Februarie, 2020 - 08:15
Share

Judeţul Mureş este următorul judeţ în care Europe Direct Regiunea Centru şi ADR Centru invită cetăţenii să participe pentru a afla mai multe informaţii despre destinaţia fondurilor europene de până acum, despre "faptele" realizate de către administraţi publică prin care direct sau indirect fiecare cetăţean beneficiază de rezultatele acestor proiecte. În 26 februarie 2020, începând cu ora 11,00, aşteptăm alături de noi, toţi cetăţenii din judeţul Mureş pentru a discuta fonduri europene, despre proiectele finalizate sau care sunt în curs de implementare, despre atribuţiile şi regulile fondurilor europene. Vom răspunde şi celor interesaţi de fondurile nerambursabile din următoarea perioadă de finanţare, sau celor care vor să afle despre proiectele ce asigură dezvoltarea resurselor umane. Dezbaterea va avea loc la Sala Mare de şedinţe a Consiliului Judeţean Mureş din municipiul Târgu Mureş.

"Sunt pentru 6 miliarde de lei fonduri europene atrase în judeţul Mureş, în ultimii ani, prin programele operaţionale derulate fie la nivel local fie de la nivel naţional. În judeţul Mureş putem vedea mediul de afaceri care este atât de bine dezvoltat, dar şi oferta turistică care are locuri unice în ţară. Nu trebuie să omitem faptul că proiectul SMURD şi dotarea echipajelor de intervenţie în situaţii de urgenţă prin fonduri europene a pornit în 2007 de la Târgu Mureş şi a fost preluat în toată ţara. Aşteptăm cetăţenii din judeţ să vină alături de noi pentru a ne adresa întrebări, pentru a îşi lămuri incertitudinile, pentru a afla direct de la reprezentanţii autorităţilor publice locale şi de la experţii desemnaţi pentru gestionarea fondurilor europene, date despre impactul activităţii lor asupra calităţii vieţii din judeţ, dar şi despre viitoarele proiecte prin care se va îmbunătăţii viaţa tuturor" a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Pe lângă reprezentanţii organizatorilor, vor mai lua cuvântul reprezentanţii Consiliului Judeţean, ai Primăriei Municipiului Târgu Mureş, reprezentanţii AFIR - agenţia naţională ce gestionează fonduri europene în mediul rural, precum şi ai OIR POSDRU care vor vorbi de programul european ce investeşte în formarea şi dezvoltarea resurselor umane. Sunt invitaţi toţi cetăţenii din judeţ, să participe şi să se implice în acest eveniment, dacă sunt interesaţi să afle care sunt proiectele europene care au susţinut dezvoltarea din ultimii ani în municipiile şi oraşele din judeţ, care vor să ştie destinaţia fondurilor europene în mediul rural din sate şi comune, dar şi care e impactul proiectelor de formare profesională din Regiunea Centru. Toţi participanţii vor primi din partea organizatorilor materiale informative şi promoţionale, vor putea vizita expoziţia cu imagini a proiectelor finanţate din fonduri europene şi vor putea continua discuţiile cu invitaţii la o cafea. Pentru participare, înscrierea la eveniment se face prin accesarea link-ului următor: http://tiny.cc/ekx7jz.

Pentru a cunoaşte cât mai mulţi cetăţeni proiectele finanţate prin fonduri europene din Regiunea Centru, organizăm o suită de dezbateri, cu scopul de a transmite publicului larg informaţii cât mai complete şi punctuale asupra amplorii şi impactului fondurilor europene atrase în fiecare judeţ din regiune: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu. Sub forma unei caravane de informare a cetăţeniilor, organizăm, în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ, câte un eveniment deschis publicului la care se estimează o participare de circa 100 persoane. Toţi invitaţii au rolul de a prezenta cetăţenilor din fiecare judeţ al Regiunii care este nivelul resurselor financiare alocate şi locul unde sunt investite fondurile europene, care sunt rezultatele obţinute şi beneficiile pe termen lung al proiectelor.

Prin Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru, autorităţile locale şi judeţene, organizaţiile ne-guvernamentale şi întreprinzătorii din Regiune au acces la fondurile europene derulate, în special prin Programul Operaţional Regional. Tot prin ADR Centru, comunităţile din Regiune vor avea acces la Fondul European pentru Dezvoltare Regională, pentru finanţarea de investiţii în sectorul productiv, infrastructură, educaţie, sănătate, dezvoltare locală şi întreprinderi mici şi mijlocii. ADR Centru s-a preocupat constant de informarea cetăţenilor în privinţa rezultatelor şi beneficiilor aduse comunităţii de proiectele europene şi de iniţiativele care au susţinut îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor într-un ritm rapid. Începând cu anul 2013, prin proiectul Europe Direct Regiunea Centru, echipa ADR Centru propune şi derulează activităţi de comunicare şi informare dedicate elevilor, studenţilor, mass-media, şomerilor, angajaţilor, angajatorilor.

Bugetul activităţilor este asigurat de Comisia Europeană pentru realizarea acestor activităţi vizează îmbunătăţirea cunoştinţelor publicului larg cu privire la activităţile Comisiei Europene în contextul Politicii de Coeziune. Aceasta cuprinde instrumentele financiare: Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDER), Fondul de Coeziune (CF) şi Fondul Social European (FSE) este prezentă zilnic în viaţa cetăţenilor europeni, de peste 30 de ani. Această politică este cea mai apropiată de cetăţeni, deoarece sprijină programele pentru 11 obiective tematice, acoperind o treime din bugetul Uniunii. Cu toate acestea, oamenii încă nu sunt pe deplin conştienţi de valoarea adăugată a politicii de coeziune în regiunea lor. Evenimentele propuse promovează beneficiile aduse de către Politica de Coeziune în fiecare regiune şi implicarea cetăţenilor în evaluarea valorii adăugate a acestei politicii în fiecare regiune, dar, în acelaşi timp, stimulează dezbaterile în formate interactive şi inovatoare pentru toate categoriile de public ţintă.

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: