27 ianuarie 2022

ADR Centru: Oraşele mureşene Sovata şi Iernut vor avea la dispoziţie un buget total de aproape 30 milioane lei, pentru investiţii

Distribuie pe rețelele tale sociale:

INFRASTRUCTURA SOCIAL-EDILITARĂ DIN SOVATA ŞI IERNUT SE REABILITEAZĂ CU MAI MULT DE 6 MILIOANE EURO FONDURI NERAMBURSABILE REGIO

Oraşele mureşene Sovata şi Iernut vor avea la dispoziţie un buget total de aproape 30 milioane lei, pentru investiţii în lucrări de reabilitare socio-culturală şi în infrastructura edilitară adiacentă, începând din această primăvară până la finalul anului 2023. Acesta este mesajul plin de speranţă la începutul acestui an transmis concetăţenilor de primarii Laszlo-Zsolt Fulop din Sovata şi Ioan Nicoară din Iernut, ca urmare a semnării contractelor de finanţare cu fonduri europene nerambursabile alocate prin Axa Prioritară 13 a Programului REGIO 2014-2020. La nivelul Regiunii Centru, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru gestionează 17 contracte de finanţare pe această axă dedicată finanţării proiectelor din oraşele mici, încă tot pe atâtea cereri de finanţare fiind în proces de evaluare sau precontractare, ceea ce înseamnă că mai mult de 140 milioane euro pot fi investiţi pentru dezvoltarea comunităţilor defavorizate din aceste localităţi.

Program de finanţare şi buget proiecte:

Fondurile alocate prin semnarea celor două contracte provin din resursele Programului Operaţional Regional (POR, sau REGIO) 2014-2020, Axa Prioritară 13.1, Obiectivul Specific 13.1 – Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România. Finanţarea cheltuielilor eligibile din ambele proiecte este asigurată în proporţie de 98%, diferenţa reprezentând contribuţia beneficiarilor.

Proiectul cu titlul „Amenajare centru cultural şi zonă pietonală centrală în oraşul Sovata” are o valoare totală de 14.047.808,80 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de 13.759.002,82 lei, respectiv 2.954.161 euro. Prin aceste investiţii se va genera dezvoltarea infrastructurii de recreere şi potenţialul turistic al staţiunii balneo-climaterice Sovata, fiind creat un centru cultural multifuncţional şi fiind remodelat spaţiul public, pentru revitalizarea fizică, economică şi socială a oraşului şi creşterea numărului de turişti în Staţiunea Sovata. Acest proiect este prevăzut a se încheia până în 28 februarie 2023.

Proiectul cu titlul „Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşul Iernut şi satele aparţinătoare” are o valoare totală de 15.490.833,39 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile alocate este de 14.753.262,75 lei, respectiv 3.167.635,59 euro. Proiectul propus spre finanţare de edilii din Iernut este compus din două componente, una de infrastructură social-culturală, care este majoritară şi una minoritară, de infrastructură rutieră. Componenta social-culturală include două proiecte de investiţii: un ansamblu de trei blocuri de locuinţe şi modernizarea Căminului cultural din satul Cipău, inclusiv a locului de joacă pentru copii, de lângă construcţie. Componenta rutieră este reprezentata de modernizarea tronsonului aferent străzii Gării Cipău. Acest proiect este prevăzut a se încheia până în 31 decembrie 2023.

Detalii despre ambele investiţii se regăsesc în Fişele de proiect ataşate prezentului material de presă.

„Staţiunea Sovata este renumită ca fiind un loc în care turiştii se pot deconecta de la o viaţă agitată, o oază de sănătate care oferă oaspeţilor resurse naturale pentru a intra în armonie cu natura, fie că fac baie în cel mai mare lac heliotermic din Europa, fie că se relaxează la soare sau gustă din produsele culinare tradiţionale. Încă din 1880, de la descoperirea fenomenului de heliotermie, această mică localitate din Munţii Carpaţi s-a bucurat de statutul de staţiune balneară.

Iernutul este una dintre cele mai vechi aşezări ale judeţului Mures fiind atestat în anul 1257, dar în zonă s-au descoperit unele fragmente ceramice aparţinând epocii neolitice, datând de peste 5.000 ani. În anul 1944, în lunile septembrie-octombrie în apropierea oraşului Iernut s-au dat cele mai grele lupte de pe teritoriul României din cel de-al doilea război mondial. În acest interval scurt de timp şi-au pierdut viaţa în jurul oraşului peste 11.000 de militari români.

Deşi sunt localităţi mici, ambele oraşe au derulat proiecte cu finanţare europeană. Oraşul Sovata are chiar o experienţă în plus, zona Lacului Ursu şi parcul Staţiunii fiind reabilitate cu fonduri REGIO 2007-2013, dar şi prin fondurile de pre-aderare PHARE. În actuala perioadă, 2014-2020, în Sovata se investesc peste 3 milioane euro în domeniul infrastructurii dedicate turismului, iar acest proiect vine să completeze zestrea edilitară a oraşului. Pe de altă parte, în Iernut avem în lucru 3 proiecte pentru eficientizare energetică, la patru blocuri de locuinţe şi la clădirile Casei de Cultură din Oraş, dar şi la sediul Primăriei.

La nivel Regional, prin Axa Prioritară 13 susţinem administraţiile publice locale din oraşele mici să contribuie la revitalizarea fizică şi economică a comunităţilor şi să asigure creşterea calităţii vieţii populaţiei. Aceste două proiecte se alătură celorlalte 15 deja contractate, valoarea totală a resurselor financiare implicate fiind de peste 305 milioane lei, adică mai mult de 66 milioane euro. Acestor proiecte li se vor adăuga în cel mai scurt timp şi altele, pentru a maximiza impactul Programului Operaţional Regional în comunităţile urbane mici”, a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.

Principalele activităţi prevăzute în proiecte:

– Proiectul din Sovata se va implementa în două locaţii, având şi două categorii de investiţii. Pe amplasamentul de pe str. Principală, nr. 161 se va amenaja Centrul cultural, iar pe amplasamentul de pe str. Principală, nr. 157 se va amenaja zona pietonală centrală. Cele doua componente ale proiectului (componenta A – Centru Cultural şi componenta B – zona pietonală) sunt complementare, deoarece împreună reuşesc să deservească nevoile culturale şi de recreere a populaţiei oraşului Sovata.

Construirea unui Centru cultural în centrul localităţii, cu destinaţii multiple: culturale, recreative, educaţionale, sociale se justifică prin necesitatea asigurării de spaţii corespunzătoare pentru activitatea instituţiilor, organizaţiilor, grupurilor de cetăţeni din localitate. Noul centru multifuncţional va fi uşor accesibil şi adecvat pentru un număr însemnat de persoane, evenimente şi activităţi. Centrul cultural va avea două săli, una cu 500 locuri şi una mai mică, având o capacitate de 150 locuri, într-un imobil cu parter şi mansardă parţială, construit pe o suprafaţă totală de 1.428,15 mp.

Cea de-a doua componentă a proiectului vizează amenajarea unei zone pietonale centrale pe o suprafaţă de 1.915 mp. Proiectul prevede investiţii în realizarea de alei asfaltate, alei din piatra naturală, zone verzi înierbate, arbori şi arbuşti ornamentali, bănci cu structura din beton armat aparent şi şezut din lemn cu fundaţii din beton simplu, instalaţii electrice.

– Pentru proiectul din Iernut ansamblul de locuinţe sociale este compus din trei blocuri structurate pe câte 3 niveluri, tip P+E+M, fiecare cu o suprafaţă construită de 380,39 mp, o suprafaţă desfăşurată de 1134,61 mp şi o suprafaţă utilă de 944,78 mp. Cele trei blocuri vor avea următoarea configuraţie: la Parter – 2 uscătorii, 2 case ale scării, 2 apartamente cu 2 camere pentru persoane cu dizabilităţi şi încă 2 alte apartamente cu 2 camere; iar la Etajul 1 şi la Mansardă: câte 2 casa scării, 2 apartamente cu 3 camere şi 2 apartamente cu 2 camere. Locatarii vor beneficia de mobilier şi de electrocasnicele necesare în toate încăperile. Lângă aceste construcţii vor fi amenajate un teren de sport multifuncţional şi două locuri de joacă pentru copii.

Căminul cultural din Cipău va avea rol de Centru multifuncţional cu o capacitate maximă de 195 persoane, cu o sala de spectacol cu 186 locuri, cu anexele specifice cu o suprafaţă de maxim 600 mp, pe un teren cu o suprafaţă de 3201 mp. Amenajările exterioare sunt concepute pentru a asigura accesul pietonal şi auto, locuri de parcare, o platformă de colectare a deşeurilor şi zone de recreere a viitorilor utilizatori. Dotările aferente Căminului cultural – Centru multifuncţional au fost adaptate nevoilor locale.

În cadrul aceluiaşi proiect, modernizarea străzii Gării din Cipău – Tronson 1, în lungime de 1000 m – prevede realizarea a două benzi de circulaţie, având lăţimea părţii carosabile de 5,00 m, încadrată de acostamente pe ambele părţi. Această investiţie va facilita accesul locuitorilor către zona blocurilor sociale şi către centrul multifuncţional din oraş.