15 august 2022

Adrian Câciu: Trebuie ca toată lumea să comunice că avem capacitatea de a trece peste această situaţie. Să facem apel la calm

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Întâlnirea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu reprezentanţii mediului de afaceri

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întrevedere cu reprezentanţii mediului de afaceri şi cei ai sectorului bancar, pentru a analiza impactul conflictului din Ucraina asupra situaţiei economice din România.

La discuţii au participat, alături de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul de finanţe, Adrian Câciu; ministrul economiei, Florin Spătaru; ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Dan Vîlceanu; ministrul muncii şi solidarităţii sociale, Marius Budăi; ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian Chesnoiu; reprezentanţi ai Ministerului Energiei şi ai Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului; secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu; şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean; mai mulţi consilieri de stat şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Din partea mediului de afaceri şi al mediului bancar au participat: Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie; Coaliţia pentru Dezvoltarea României; Foreign Investors Council; Uniunea generală a Industriaşilor din România; Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România; Romanian Business Leaders; Asociaţia Analiştilor Financiar Bancari din România; Asociaţia Patronala a Industriei de Software şi Servicii; Patronatul Naţional Român; Confederaţia Patronală din Industrie, Agricultură, Construcţii şi Servicii din România; Confederaţia Patronală Concordia; Asociaţia Română a Băncilor; Banca Naţională a României; Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză; Institutul Naţional de Statistică, Code for Romania.

Pe agenda întâlnirii s-au aflat, printre altele, subiectul dezvoltării independenţei energetice, investiţiile publice şi private, dar şi eventualele vulnerabilităţi generate de conflictul din Ucraina, cum ar fi posibila scădere a producţiei auto la nivel mondial.

De asemenea, a fost analizat efectul informaţiilor false răspândite în spaţiul public în contextul actual, toţi participanţii agreând că este nevoie de un efort comun în combaterea acestui fenomen. ,,Din păcate, partea aceasta de fake news prinde foarte uşor, în timp ce argumentele sunt preluate şi înţelese mult mai greu. Să ştiţi că este nevoie ca toată lumea să depună eforturi pentru a stopa acest fenomen”, le-a transmis premierul Ciucă celor prezenţi în cadrul discuţiei.

Totodată, a fost abordată problema creşterii anxietăţii în rândul populaţiei pe fondul conflictului de la graniţe. ,,E nevoie, mai mult ca oricând, de apel la calm, de solidaritate şi de transmiterea unui mesaj unitar: vom susţine locurile de muncă, vom susţine economia. Trebuie ca toată lumea să comunice că avem capacitatea de a trece peste această situaţie. Să facem apel la calm”, a punctat ministrul de finanţe, Adrian Câciu.

Toate subiectele discutate astăzi vor continua să fie analizate în profunzime în cadrul viitoarelor întâlniri, care vor avea loc cu regularitate.