Publicat: 15 Mai, 2012 - 12:29

Alegerile locale din Germania confirmă lipsa majoră de credibilitate a proiectului de austeritate, apreciază preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase.

"Alegerile locale din Germania confirmă astfel lipsa majoră de credibilitate şi de legitimitate a proiectului de austeritate, care pare să-şi fi atins limitele naturale. Pentru alegătorii britanici, francezi, germani sau italieni devine din ce în ce mai clar că politicile sociale consistente nu sunt incompatibile cu creşterea economică, pe care, de altfel, austeritatea nu a reuşit să o genereze. Faptul că tot mai multe state europene se reorientează către mesajul stângii prefigurează potenţiale schimbări politice importante în politicile economice şi sociale continentale", scrie Năstase, într-o postare pe blogul personal.

Năstase susține că rezultatele alegerilor din Renania de Nord-Westfalia sunt un vot împotriva politicilor de austeritate. "După ce, săptămâna trecută, în landul Schleswig-Holstein, creştin-democraţii au obţinut cele mai slabe rezultate din istorie, alegerile din Renania de Nord-Westfalia confirmă masivele probleme de legitimitate ale proiectului de dezvoltare economică bazată în exclusivitate pe adoptarea măsurilor de austeritate. Creştin-democraţii nu au fost votaţi decât de 26% dintre alegători, un nou minim istoric, (în opoziţie cu cele 36% dintre voturi primite la alegerile anterioare), în timp ce social-democraţii au primit nu mai puţin de 40% dintre sufragii şi vor forma, cel mai probabil, alături de verzi, coaliţia de guvernare la nivel local", a arătat Năstase.