Publicat: 18 Martie, 2013 - 09:45
Decizia a fost luata cu scorul de 2 - 1

UPDATE: 15: 38 Magistrații Tribunalului București au decis, luni, ca fostul premier al României Adrian Năstase să fie eliberat din închisoare.

Completul de la Tribunalul Bucureşti, format din preşedintele Ioana Cleopatra Şipoteanu şi din judecătoarele Carmen Constanţa Balaci şi Florentina Vasilăţeanu, a decis, cu opinie majoritară, respingerea recursului DNA în cazul sentinţei Judecătoriei Sectorului 4 şi punerea în libertate a lui Adrian Năstase.
 
Concret, două din cele trei judecătoare au dispus punerea în libertate a lui Adrian Năstase, în vreme ce al treilea magistrat din complet a decis în sens contrar.

Eliberarea lui Adrian Năstase vine după o şedinţă extrem de tensionată la Tribunalul Bucureşti. Procurorii l-au acuzat pe Năstase că se crede deţinut politic şi au cerut anularea a 235 de pagini noi din dosar, avocaţii acestuia i-au acuzat pe procurori de discriminare şi de faptul că nu ştiu limba română, întrucât au scris cu dezacorduri în motivarea recursului. Fostul premier al României şi-a susţinut pledoaria finală în faţa magistraţilor şi a declarat că este nevinovat.

În discursul final pe care l-a ţinut în faţa judecătorilor, Adrian Năstase a declarat că justiţia nu este o valoare, ci dreptatea. În plus,  fostul premier a adăugat că i se pare foarte interesant că articolele de pe blogul personal au devenit probe indirecte şi şi-a susţinut, din nou, nevinovăţia.

„Mi s-a spus că sunt deţinut politic. Vă întreb retoric: Cum poate fi considerat acest proces? Teama e că rămân doar doi miniştri încarceraţi şi ne facem de ruşinea Europei.  Eu nu am recunoscut pentru că nu am primit banii. Sunt nevinovat!”, le-a spus Năstase celor 3 judecători care judecă recursul.

 UPDATE  15:45 Adrian Năstase a postat un scurt text pe blogul său imediat ce a fost anunţată decizia Tribunalului Bucureşti de eliberare condiţionată în cazul său, precizând că "pentru câteva zile" îşi va folosi timpul pentru "a respira" libertatea şi că în această perioadă nu va da declaraţii sau interviuri.
 
"Aţi aflat, cred, decizia Tribunalului Bucureşti în ceea ce priveşte eliberarea mea condiţionată. Mă bucur să mă reîntorc acasă, alături de familie şi de prietenii mei. Pentru câteva zile, îmi voi folosi timpul doar pentru «a respira» libertatea din afară, şi pentru a mă gândi la proiecte viitoare. Pe curând!", scrie Năstase pe blog.
 
El mai scrie la post scriptum: "În această perioadă, nu voi da declaraţii sau interviuri pentru presă".
 

Şedinţa de judecată a fost suspendată din nou! De data aceasta amânarea a fost făcută cu două ore. Suspendarea a fost făcută la solicitarea DNA pe motiv că procurorul nu a apucat să citească toate actele.

UPDATE 14:30 Ședința s-a terminat, Instanța a rămas în pronunțare. Fostul premier al României, Adrian Năstase, şi-a susţinut pledoaria finală în faţa magistraţilor şi a declarat că este nevinovat.

Prin urmare, recursul se va judeca în jurul orei 11.30. Prima suspendare a şedinţei a avut loc la ora 09.00.

Adrian Năstase a fost adus, luni dimineaţă, în jurul orei 09.00 de la Penitenciarul Jilava la Tribunalul Bucureşti, unde se va discuta cererea sa de eliberare condiţionată după executarea unei treimi din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul "Trofeul calităţii".

Năstase a fost aplaudat la intrarea în sala de judecată.

„Procurorul a forumulat o cerere invocând că de joi până astăzi nu a avut timp să citească documentele care au fost depuse la dosarul cauzei. Documentele reprezintă de fapt o copie a dosarului de penitenciar al domnului Năstase, în care sunt detaliate toate activitățile la care a participat. Ceea ce este surprinzător este că procurorul atacă în recurs aceste activități, iar astăzi spune că nu a luat la cunoștință despre ele. Este departe de loialitatea administrării justiției”, a declarat avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu.

Avocatul lui Năstase, Ion Cazacu, a mai declarat luni dimineaţă că fostul premier trebuie să fie eliberat luni pentru că recursul este "lipsit de consistenta".

"Astept ca spiritul de dreptate si corectitudinea sa triumfe aici la Tribunalul Bucuresti si, dupa mai mult de 300 si ceva de zile, clientul meu sa fie in seara asta alaturi de familia lui. (...) Dupa parerea mea, recursul este lipsit de consistenta si vom incerca sa il combatem cu argumente", a declarat Ion Cazacu.

În 20 iunie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii", în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
 
În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zilele petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.