24 ianuarie 2022

Adrian Păunescu omagiat la Alba Iulia de Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marţi, 20 iulie 2021, Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba – Hunedoara, îl vor omagia la Alba Iulia pe poetul Adrian Păunescu, la 78 de ani de la naştere.

Activităţile menite să aducă în atenţia publică viaţa şi opera poetului se vor desfăşura în marea lor majoritate online, pe paginile oficiale Facebook, Twitter, Youtube şi Instagram ale bibliotecii, excepţie făcând momentul oficial al depunerii de flori şi coroane la bustul poetului, moment ce se va desfăşura la ora 12:00, pe Aleea Scriitorilor din Parcul „Mihai Eminescu”.

Pe tot parcursul zilei de 20 iulie 2021, cei interesaţi vor putea afla noutăţi privind viaţa şi opera marelui poet roman, care a fost prezent în repetate rânduri în mijlocul cititorilor şi a oamenilor de cultură din judeţul Alba. Programul online de pe paginile de Facebook, Instagram, Youtube şi Twitter ale instituţiei este următorul:

9:00 Medalion literar – Adrian Păunescu
10:00 Recomandare carte adulţi
11:00 Recomandare carte pentru copii
12:00 La bustul lui Adrian Păunescu de pe Aleea Scriitorilor: depunere flori : Omagiu lui Adrian Păunescu
13:00 Citatul zilei
14:00 Ştiaţi că?
15:00 Expoziţie de carte: Adrian Păunescu în colecţiile bibliotecii
16:00 Poezia zilei
17:00 Memoria culturală a locului: Adrian Păunescu şi Alba Iulia
18:00 Poezii pe şase corzi: Oraţie de nuntă, versuri Adrian Păunescu, interpretează Emeric Imre
19:00 Aniversaţii zilei

Adrian Păunescu (n. 20 iulie 1943 – d. 5 noiembrie 2010) poet, critic literar, eseist, publicist, textier, traducător şi om politic român a fost unul dintre cei mai prolifici scriitori, îndrăgit de generaţia tânără pentru organizarea mişcării culturale Cenaclul Flacăra, care între anii 1973-1985 a fost rampă de lansare pentru mulţi dintre marii artişti ai României acelor ani. Adrian Păunescu a încurajat cultura de masă, stilul vestimentar nonconformist îndrăgit de publicul tânăr, respectiv sonorităţile genurilor muzicale folk şi rock, iubite de aceştia.

Adrian Păunescu este inventatorul sintagmei „muzică tânără” şi al salutului „te salut tineret în adidaşi, te salut generaţie în blugi” rămase în limbajul juvenil până în zilele noastre. Autorul a peste cincizeci de cărţi, în majoritate volume de versuri, Păunescu a fost unul dintre cei mai prolifici poeţi români contemporani. Cărţile sale au fost editate în tiraje record. Talentul său poetic a fost apreciat de mulţi critici literari importanţi. Şerban Cioculescu îl consideră pe Adrian Păunescu „cel mai mare poet social de după Tudor Arghezi”, iar Eugen Simion îl consideră „ultimul mare poet social roman”.

Daniela Floroian, bibliotecar