Publicat: 14 Decembrie, 2018 - 16:50

Fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat definitiv în 2016 pentru luare de mită şi trafic de influenţă, contestă la ÎCCJ după eliberarea condiţionată legalitatea completului de judecată care l-a judecat şi l-a condamnat. În opinia acestuia, o ordonanţă de amnistie este „absolut necesară”.

Adrian Severin, eliberat condiţionat la începutul acestui an, a formulat o contestaţie în anulare, înregistrată pe data de 13 decembrie pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Fostul europarlamentar a declarat vineri, la Instanţa supremă, că în măsura în care contestaţia este admisă, înseamnă că decizia de condamnare este anulată şi se rejudecă procesul în apel. Adrian Severin a fost întrebat ce părere are despre o eventuală ordonanţă privind amnistia şi graţierea.

„Ar fi de ajutor o OUG pe amnistie şi graţiere. (…) Însă, în ceea ce priveşte amnistia şi graţierea, eu am spus că pe mine nu mă interesează, dar pentru că subiectul este fierbinte, vreau să spun că amnistia şi graţierea sunt absolut necesare pentru liniştirea spriritelor în societatea românească, pentru revenirea la o atmosferă calmă în atmosfera românească şi aş mai adăuga că este absolut necesară magistraţilor, judecătorilor şi procurorilor, care vor răspunde într-o zi pentru abuzurile pe care le-au făcut”, a spus Adrian Severin.

Fostul europarlemantar a declarant că nu are „niciun sentiment de revanşă” faţă de magistraţii care l-au condamnat.

„Cred că ar fi foarte bine ca toată lumea să se liniştească, să tragem linie - am greşit, unii, alţii, mai mult, mai puţin, haideţi să ne împăcăm, unii au fost condamnaţi, unii şi-au ispăşit pedeapsa, pe drept, pe nedrept, nu mai putem face diferenţe. Sigur că unii sunt vinovaţi, au făcut lucruri rele, alţii ştim că sunt nevinovaţi, s-a dovedit că sunt nevinovaţi. În această situaţie nu mai putem separa lucrurile şi cred că societatea românească are nevoie de linişte şi împăcare şi de reconciliere. Să fie pacea Centenarului, dacă vreţi. Societatea este măcinată de ură, este plină de nervi, de furie şi este diviată. Nu avem nevoie de această divizare. Şi corupţia trebuie combătută, dar corupţia s-a insinuat inclusiv în rândurile celor care trebuiau să o combată. Trebuie să tragem linie şi să vedem cine, ce a greşit, şi să închidem acest capitol, pentru ca după aia să ne putem ocupa, liniştiţi şi bine, de lupta împotriva corupţiei. Să nu mai avem corupţie în justiţie. Să o combatem cu un instrument care nu mai suferă de plaga propriei boli”, a mai spus fostul europarlematar.

Pe 16 noiembrie 2016, Adrian Severin a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

Adrian Severin a fost trimis în judecată de DNA sub acuzaţia că, în perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la publicaţia britanică „The Sunday Times”, care efectuau o investigaţie sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, şi votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care aceştia pretindeau că o susţin, pe de altă parte. El a fost eliberat condiţionat la începutul acestui an.

Tag-uri Nume: