25 octombrie 2021

Adrian Streinu Cercel: Există o întârziere de circa trei ani de zile până când România ajunge să pună în funcţiune o nouă moleculă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, Adrian Streinu Cercel, a avertizat vineri că există o întârziere de circa trei ani până când România ajunge să folosească un nou medicament pentru tratament.

„Ştim cât se poate de clar că cel puţin până în momentul de faţă există o întârziere de circa trei ani de zile până când România ajunge să pună în funcţiune o nouă moleculă. Acest lucru ar trebui să fie mult accelerat şi nu cred că trebuie să descoperim apa caldă, aceste dosare, mai ales atât timp cât ele deja au înregistrare de tip EMA (Agenţia Europeană a Medicamentului), ca atare am putea merge pe această facilitate de înregistrare. Restul analizelor de cost-volum, eventual rezultat, sunt probleme care ţin de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. CNAS şi-a făcut treaba şi un exemplu în acest sens vi-l pot da în legătură Programul de terapie pentru hepatita virală C, care a mers foarte bine şi din păcate s-a împiedicat în cursul anului trecut din cauza pandemiei şi cam jumătate din scheme nu au putut fi alocate pacienţilor, pentru că aceştia nu au avut acces la servicii de sănătate. Şi noi ne-am izbit de o seamă de lucruri pe care în momentul de faţă le-am desţelenit, astfel că la Institutul „Matei Balş” s-au deschis uşile spitalizării de zi pentru astfel de tip de terapii”, a subliniat Adrian Streinu Cercel, Streinu-Cercel în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Mondiale a Sclerozei Multiple, organizat de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative.