29 mai 2022

În România, în anul 2020 au fost diagnosticate 98.886 cazuri noi de cancer

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În România, în anul 2020 au fost diagnosticate 98.886 cazuri noi de cancer, potrivit datelor International Agency for Research on Cancer. Doar 10% din cazurile de cancer au origine genetică, în vreme ce aproximativ 40% dintre cancere sunt cauzate de stilul de viață nesănătos al pacienților.
Astfel, rezultă că nu mai puțin de 39.554 dintre românii diagnosticați anul trecut cu cancer au căpătat boala ca urmare a stilului de viață nesănătos sau expunerii la factorii de mediu cum este poluarea.
„În România, programele publice de prevenție lipsesc cu desăvârșire, iar screeningul se realizează la rate mult sub nivelul restului Europei. Majoritatea cancerelor au șanse mari să fie tratate dacă sunt descoperite în stadiile incipiente, însă, la noi în țară, cele mai multe dintre cancere sunt depistate în stadii avansate, când tratamentele costă mult și, mai important, șansele de supraviețuire scad drastic,” afirmă Dr. Adrian Udrea, director medical și cofondator Medisprof Cancer Center, unul din cele mai mari spitale oncologice private din Vestul României.
4 miliarde de euro, bani europeni pentru lupta împotriva cancerului
Una dintre cele mai importante măsuri pe care autoritățile le pot lua în 2022 pentru a susține lupta împotriva cancerului este alinierea la Planul European de Combatere a Cancerului, un proiect dezvoltat de Parlamentul și Comisia Europeană și care beneficiază de o finanțare de 4 miliarde de euro. Cei patru piloni pe care se bazează Planul European sunt: (1) prevenție, (2) depistare timpurie, (3) diagnosticare și tratament, precum și (4) îmbunătățirea calității vieții pentru pacienții bolnavi de cancer și pentru cei care s-au vindecat de cancer.
„Primul pilon, cel al prevenției, se concentrează pe reducerea factorilor de risc în apariția cancerelor, precum poluarea, consumul excesiv de alcool, fumatul, alimentația dezechilibrată, obezitatea dar și vaccinarea HPV. În ceea ce privește depistarea timpurile, Comisia Europeană își propune ca până în 2025, 90% din populația UE să se califice pentru screeninguri de cancer de sân, col uterin sau colorectal. Pentru țara noastră, acest obiectiv este cel puțin îndrăzneț, având în vedere că în prezent screeningul este aproape inexistent.
Mai avem 3 ani să remediem acest decalaj și pentru a avea șanse reale de reușită, România ar trebui să se alinieze de urgență la Planul European de Combatere a Cancerului. Din păcate, până în momentul de față, din partea autorităților române nu vedem decât declarații de bune intenții și mai puțin acțiuni practice”, adaugă Dr. Adrian Udrea.
România, codașa Europei în finanțarea Sănătății
România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește procentul din PIB alocat Sănătății. Astfel, în 2021, guvernanții au alocat 5.6% din PIB, în vreme ce media europeană este de 11%.
„România are nevoie, în general, de bugete mai mari alocate Sănătății și, în special, de concentrarea de resurse importante în zona de prevenție si screening. Fiecare leu alocat prevenției salvează alți câțiva lei care s-ar duce în tratament, precum și alții pierduți prin ieșirea pacientului din circuitul economic. Prin serviciile noi de explorări funcționale pentru depistarea tumorilor pulmonare și digestive, deschise în 2021, precum și prin serviciul de senologie, Medisprof devine acum și un centru de diagnostic important. Pacienții confirmați cu cancer pot să beneficieze ulterior de abordarea multidisciplinară, personalizată în aceeași unitate. Este de dorit ca fiecare comunitate să acționeze în pătrățica ei în zona de educare în prevenție, însă este nevoie și de o direcție unitară venită de la Centru,” adaugă Dr. Adrian Udrea.