Publicat: 3 Iunie, 2012 - 16:14
Share

Comisia pentru Industrie Energie și Cercetare a votat saptamana acesta, în unanimitate, opinia eurodeputatei PSD Adriana Țicău,  referitoare la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind instituirea programului „Europa creativă”.
 
Prin amendamentele depuse, eurodeputatul Adriana Ticau a subliniat importanta sectoarelor culturale si creative (SCC): "Este importanta accesibilitatea online a materialului cultural si îmbunătățirea modului de administrare și conservare a materialului în format digital. Incurajez parteneriatele între instituțiile de cultură și sectorul privat, pentru a crea noi modalități de finanțare a digitalizării materialului cultural și pentru a stimula utilizarea inovatoare a acestuia."
 Programul „Europa creativă” reunește și continuă programele Cultura, Media și Media Mundus. Bugetul general pentru acțiuni (2014-2020) se ridică la 1,8 miliarde EUR, reprezentând o creștere de 37% în raport cu actualul nivel al cheltuielilor. Programul „Europa creativă” are trei componente: componenta trans-sectorială adresată tuturor SCC (15% din bugetul programului); componenta Cultura (30% din bugetul programului); și componenta MEDIA adresată sectorului audiovizual (55% din bugetul programului).
 Componenta trans-sectorială pune la dispoziția SCC un mecanism pentru facilitarea accesului la finanțare pentru IMM-uri și pentru organizațiile din SCC și pentru a îmbunătăți capacitatea instituțiilor financiare de a evalua proiectele culturale și creative.  Atât prioritățile cât și măsurile de sprijin pentru componentele Cultura și MEDIA vizează consolidarea capacităților SCC pentru: încurajarea utilizării tehnologiilor digitale pentru a asigura adaptarea la evoluțiile pieței, noi modele de afaceri și de distribuție, sprijinirea comercializării și a distribuției transnaționale prin intermediul platformelor online.
 Votul in cadrul comisiei de cultura(CULT) a Parlamentului European, sesizata de fond,  este prevăzut pentru luna noiembrie, urmând ca votul in plenul Parlamentului European sa aiba loc la inceputul lui 2013.