3 decembrie 2021

AEC: Autoritățile încalcă dreptul la protest al elevilor!

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Atașăm următoarele declarații ale președintelui AEC, Ariana Dudună

„Acum aproximativ o lună, în cadrul unei ședințe de Consiliu Județean, Mihai Lupu a afirmat cu tărie faptul că nu a acordat timp de 7 luni (acum 8, se fac în curând 9) transportul gratuit al elevilor din cauza faptului că nu a primit bani de la bugetul de stat.
Joi, pe 22 iulie, am participat la o dezbatere publică pe tema transportului județean. În cadrul dezbaterii, directorul economic al Consiliului Județean a continuat să sustină aceleași afirmații.
Având în vedere lipsa de comunicare a decidenților, suntem nevoiți să devenim noi facilitatorii comunicării.
În acest sens, luni, de la ora 17:30, în fața Casei de Cultură a Sindicatelor, cu ocazia prezenței lui Florin Cîțu, Asociația Elevilor din Constanța va fi prezentă pentru a protesta atât ilegalitățile din județ, cât și iresponsabilitatea de la nivel național, solicitând asigurarea gratuității transportului județean în Constanța președintelui Consiliului Județean, Mihai Lupu, și premierului Florin Cîțu, coordonator al rectificării bugetare”

„După ce că ne lasă fără transport, Florin Cîțu ne lasă fără dreptul de a protesta și a ne exprima pașnic.
Sâmbătă, odată cu anunțarea prezenței prim-ministrului la Constanța, am trimis o notificare către primăria Constanța și Jandarmerie cu privire la organizarea unui protest.
Azi dimineață, am fost sunată și invitată la Comisia de avizare, fiindu-mi comunicat faptul că „pentru protestul de pe 26 vă dăm clar aviz negativ”.
Motivul invocat este tardivitatea anunțării protestului. Vă întreb, cum ați fi vrut să anunț mai devreme protestul, dacă sâmbătă și-a anunțat prim-ministrul prezența la Constanța?
Atât acțiunile autorităților de astăzi, cât și cele de la protestul de la Prefectură, de data trecută, când am fost amenințați cu amenzi, nu arată decât o degradare a democrației, îndreptându-ne către o dictatură.”

„În cadrul ședinței, am solicitat permisiunea de a difuza live discuția, pentru transparența decizională, însă aceasta mi-a fost refuzată, fără bază legală. Le-am prezentat celor prezenți situația legislativă, însă aceștia au susținut că legea este interpretabilă.
Din punctul nostru de vedere, legea este foarte clară. Astfel, având în vedere faptul că articolul 10 al Legii adunărilor publice prevede atribuția primarului de a emite dispozițiile de interzicere a desfășurării adunărilor publice, doar în anumite cazuri limitate, neincidente în cauza de față și nici măcar invocate în cadrul comisiei, AEC va depune o plângere penală pe numele primarului Vergil Chițac, dacă va avea tupeul să ne interzică protestul pentru drepturile elevilor.”

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1665082500347780&id=100005381373219

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1906635496150435&id=200193270128008

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1906679799479338&id=200193270128008

Cu stimă,
Biroul de presă AEC