Publicat: 25 Ianuarie, 2016 - 20:28
Share

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a elaborat și a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre care modifică Hotărârea AEP nr. 9/ 2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind funcționarea Sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal, selecția și desemnarea operatorilor de calculator ai birourilor electorale ale secțiilor de votare (SIMPV), act normativ care a intrat în vigoare la data de 2 noiembrie 2015.

Necesitatea modificării anexei la Hotărârea AEP nr. 9/ 2015 a apărut în urma discuțiilor cu reprezentanții Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), purtate cu ocazia întâlnirilor din cadrul Grupului de lucru pentru coordonarea implementării și a gestionării SIMPV.

Discuțiile au avut un caracter tehnic și au vizat aplicația informatică pentru verificarea dreptului de vot (ADV), respectiv interfața acesteia, precum și mesajele furnizate ca urmare a operațiunilor de verificare și validare a codului numeric personal.

Proiectul de act normativ vizează:

— Asigurarea de către STS a înregistrării convorbirilor dintre președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare efectuate în vederea soluționării cazurilor în care codul numeric personal al unui alegător figurează ca fiind deja înscris în SIMPV;

— Stabilirea sarcinilor operatorilor de calculator care nu au fost repartizati pe sectii de votare;

— Reglementarea mesajelor furnizate de SIMPV, după validarea operațiunii de preluare în ADV a codului numeric personal al alegătorului care se prezintă la vot;

— Stabilirea mesajelor care pot apărea în interfața ADV, la alegerile locale și parlamentare generale, în cadrul operațiunii de verificare a codului numeric personal al alegătorului prin intermediul acestei aplicații.

Proiectul de hotărâre a fost publicat în data de 21 ianuarie 2016 pe site-ul www.roaep.ro, la secțiunea 'Legislație — Dezbatere publică' și poate fi consultat accesând linkul http://www.roaep.ro/legislatie/in-dezbatere-publica/.

Observațiile și propunerile referitoare la proiectul de act normativ pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected], în termen de 15 zile calendaristice de la data afișării acestuia.

Direcția comunicare și relații externe