21 octombrie 2021

Aeronave militare americane desfășoară acțiuni de spionaj electronic și imagistic împotriva Coreei de Nord

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Avioanele americane au desfășurat activități de spionaj în apropierea spațiului aerian nord-coreean, arată fotografiile din satelit.

După cum semnalează agenția de presă americană United Press International (UPI), citând portalul sud-coreean News 1, mai multe avioane de recunoaștere ale Marinei și Forțelor Aeriene ale SUA au zburat în apropierea spațiului aerian nord-coreean în ultimele zile, necunoscându-se dacă au intrat sau nu în spațiul aerian nord coreean.

Agenția SUA, care își bazează raportul pe fotografii recente prin satelit, constată că aceste activități de spionaj s-au dezvoltat după ce Phenianul a condamnat politica ostilă a Washingtonului asupra Coreei de Nord și a avertizat despre „o criză ce ar putea scăpată de sub control” pentru interferența Statelor Unite in treburile interne ale țării.

Joint STARS E-8C – aeronavă capabilă să detecteze ținte de la sol, aflate la 250 de kilometri – și EP-3E Aries – care poate intercepta semnale și transportă de obicei lingviști, criptografi și tehnicieni – din Forțele aeriene și, respectiv, Marina SUA, au survolat zona peninsulei coreene de mai multe ori de la sfârșitul lunii aprilie, ultimul astfel de zbor având loc nu mai devreme de 5 mai..

Mai exact, potrivit UPI, care citează surse sud coreene, E-8C a zburat peste Marea Galbenă, situată între China și Peninsula Coreeană, începând cu data de 25 aprilie și EP-3E îndeplinea aceeași sarcină de pe 27 aprilie. „Programul de zbor a coincis cu Liga Nord-Coreeană de Fotbal Kimilsungista-Kimjongilista pentru Tineret de săptămâna trecută”, se spune în text.

Autoritățile nord-coreene și-au arătat în repetate rânduri respingerea totală a provocărilor SUA și Coreei de Sud, inclusiv pentru manevrele lor militare comune în peninsula coreeană. Ca răspuns la astfel de acte, pe care Phenianul le consideră preludiul unei invazii, acesta din urmă a arătat clar că își rezervă dreptul de a-și întări puterea defensivă.

Un înalt oficial nord-coreean l-a avertizat duminică pe președintele SUA, Joe Biden, să nu adere la „politica ostilă” promovată de predecesorii săi împotriva Coreei de Nord și, în schimb, să pună capăt acestei politici retrograde a Războiului Rece.

Redactor Ciprian Pop

Sursa foto: stirileprotv.ro