26 octombrie 2021

Aeroportul Internaţional Satu Mare inaugurează un sistem de afişaj digital

A plane approaches Seattle Tacoma International Airport in Seatac, Washington

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Unul dintre primele aeroporturi din România, inaugurat în 1936, foloseşte începând din această lună cea mai performantă soluţie digitală de afişaj a informaţiilor pentru pasageri, creată la Cluj-Napoca în birourile companiei AirportLabs. Aplicaţia VisionAir FIDS (Flight Information Display System) este o soluţie cloud de ultimă generaţie care asigură comunicarea cu pasagerii în interiorul aeroporturilor prin intermediul ecranelor şi este folosită în prezent de o serie de mari aeroporturi internaţionale din lume: Dubai, Heathrow, Gatwick, Stansted, Manchester, Belfast sau Edinburgh. VisionAirFIDS rulează şi la aeroportul internaţional din Cluj-Napoca, începând din august 2020.

La 83 de ani de la primul zbor operat pe ruta Cluj Napoca – Satu Mare – Oradea – Cluj Napoca, o companie de tehnologie 100% românească din Cluj oferă aeroportului din Satu Mare cel mai modern produs software pentru eficientizarea comunicării şi creşterea calităţii experienţei oferite pasagerilor. Deşi este un aeroport de dimensiuni reduse, din Satu Mare se poate zbura azi regulat spre Londra şi Bucureşti, iar din luna mai 2021 către Paris şi Frankfurt. În ultimii trei ani, aproape 200.000 de pasageri au tranzitat aeroportul, cu un număr maxim de 85.171 pasageri în anul 2019, înainte de pandemie. Odată cu această implementare, angajaţii Aeroportului Satu Mare vor fi mai eficienţi, iar experienţa livrată pasagerilor va fi una superioară.

„Marele avantaj al VisionAir este dat de interfaţa foarte accesibilă şi uşoară, care ne ajută să comunicăm rapid orice informaţie către pasageri, prin ecranele din aeroport. Sutele de pasageri care trec prin aeroport vor fi informaţi în timp real de statusul zborului lor, vor putea să îşi planifice mult mai bine timpul de aşteptare în zona publică şi vor putea să aibă acces la serviciile conexe pe care le găsesc în aeroport. Avantajul va fi foarte mare şi pentru noi, ca aeroport, pentru că ecranele vor putea afişa, pe lângă detalii legate de zboruri, şi alte informaţii, ştiri sau chiar publicitate, care va genera venituri”, spune Mihai Pătraşcu, directorul aeroportului din Satu Mare.

În premieră pentru aeroportul din Satu Mare, managementul proiectului de implementare a noii soluţii a fost făcut integral de la distanţă, iar setările sistemului de afişaj au fost realizate 100% de echipa internă a aeroportului, pe baza informaţiilor furnizate online de echipa care a conceput şi dezvoltat produsul.

„Implementarea a fost făcută complet de la distanţă, iar de setările aplicaţiei s-a ocupat echipa aeroportului, permiţându-ne astfel să verificăm că produsul este intuitiv şi uşor de administrat şi poate fi lansat fără o sesiune specială de training. Soluţiile cloud permit implementarea aplicaţiilor de ultimă generaţie în orice tip de aeroport, de la cele mai mari până la cele mai mici. Aeroporturile mici nu îşi permit să aloce infrastructură şi personal pentru gestionarea locală a acestor aplicaţii de mare complexitate, iar pentru funcţionarea în cloud este suficientă o conexiune bună la internet. Pe de altă parte, aeroporturile mari îşi permit investiţii în infrastructură complexă, dar dinamica operaţiunilor impune o adaptare continuă, iar dacă rulează soluţii locale descoperă că aplicaţiile sunt rapid depăşite de cerinţe şi au nevoie mereu de actualizări greu de realizat. Soluţiile cloud rezolvă simplu acest aspect, prin faptul că implementările sunt făcute rapid şi centralizat, pe o infrastructură flexibilă, de către echipe specializate aflate la distanţă”, spune Iulia Holhoş, managerul de proiect al AirportLabs.

Pandemia COVID-19 a accentuat nevoia de digitalizare, iar pentru ca aeroporturile să îşi optimizeze operaţiunile şi costurile este important ca soluţiile alese să fie rapide, uşor de folosit, sigure şi compatibile cu celelalte soluţii tehnice indispensabile desfăşurării activităţii lor. Compania clujeană AirportLabs oferă tuturor aeroporturilor din România, pe perioadă nedeterminată şi fără costuri, acces la produsele sale digitale, pentru a încuraja procesul de modernizare, digitalizare şi eficientizare, într-o perioadă dificilă pentru aviaţia mondială. Pe lângă VisionAir, compania AirportLabs a dezvoltat alte nouă produse de management digital al operaţiunilor aeroportuare, care funcţionează deja de câţiva ani cu performanţe remarcabile în cele mai mari aeroporturi internaţionale din lume, printre care Dubai, Londra (Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton), Manchester, Amsterdam, Frankfurt, Munchen, Riyadh, Milano, Copenhaga, Bruxelles, sau Bangalore.