3 iulie 2022

Afganistanul datorează peste 100 de milioane de dolari Tadjikistanului și Uzbekistanului pentru electricitate

Afganistan- oras
Distribuie pe rețelele tale sociale:

Afganistanul datorează peste 100 de milioane de dolari pentru energia electrică furnizată țării din Tadjikistanul și Uzbekistanul, tari vecine. Acest lucru a fost raportat de postul TV TOLOnews, avand ca sursa  Ministerul Energiei și Resurselor de Apă.

Totodată, potrivit postului de televiziune citat, un reprezentant al ministerului, Akhtar Mohammad Nusrat, a remarcat că partea afgană este pregătită să plătească, dar băncile din țările din Asia Centrală au în prezent probleme cu transferul de bani.

„… Vrem să plătim, dar problema este în bănci”, a spus Akhtar Mohammad Nusrat.
TOLOnews notează că fostul șef al companiei energetice afgane Da Afghanistan Breshna Sherkat (DABS), Amanullah Ghalib, a declarat că Afganistanul plătește aproximativ 300 de milioane de dolari pe an țărilor din Asia Centrală pentru achiziționarea de energie electrică.

„Afganistanul cumpără cea mai mare parte a energiei electrice din Uzbekistan. Este vorba de aproximativ 108 milioane de dolari pe an. Problema acum este plata facturilor”, a spus el, adăugând că operațiunea militară specială a Rusiei pe teritoriul Ucrainei a complicat procesul bancar pentru țările vecine (totuși, fără a clarifica care este exact această „complicație”).
Trebuie remarcat faptul că în ianuarie a acestui an, la o conferință de presă la Dușanbe, șeful OJSC Barki Tojik, Mahmadumar Asozoda , a declarat că DABS datorează Tadjikistanului energie electrică pentru 33 de milioane de dolari.

Potrivit acestuia, conducerea companiei afgane a promis că va regla conturile cu Tadjikistanul în februarie.

Asozoda a declarat în februarie că datoria a fost redusă la 27 de milioane de dolari – compania afgană a plătit 2 milioane de dolari în ianuarie și 4 milioane de dolari în februarie.

Afganistanul importă mai mult de 80% din electricitatea sa din țările vecine, iar dacă aceste țări întrerup electricitatea, luminile se vor stinge în casele a peste zece milioane de afgani, spun experții.

Șeful Barki Tojik a legat principala problemă cu plata datoriilor rezultate de situația dificilă din sistemul bancar din Afganistan. El a subliniat că în acest moment, băncile afgane pot furniza DABS doar 2 milioane de dolari pe săptămână pentru a plăti pentru electricitatea tadjică.

El a mai menționat că Afganistanului este furnizată energie electrică tadjică în volume mici în perioada toamnă-iarnă – zilnic 40 megawați-oră, iar în perioada primăvară-vară (mai-septembrie) furnizarea va fi mărită la 400 megawați-oră.

La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, Barki Tojik și DABS au semnat un protocol la un acord încheiat în 2008 privind furnizarea de energie electrică tadjică a Afganistanului până în 2028.

În plus față de volumele de mai sus, protocolul prevede că DABS plătește 4,67 cenți pentru fiecare kilowatt-oră de electricitate tadjică.

Potrivit lui Barki Tojik, Tadjikistanul a exportat energie electrică în Afganistan în valoare 56,3 milioane de dolari în 2021.

A consemnat Ciprian Pop