Publicat: 15 Octombrie, 2019 - 17:38
Share

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este singura instituţie publică din România promovată de compania Microsoft ca exemplu de succes în utilizarea Inteligenţei Artificiale (AI).

Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian CHESNOIU, împreună cu reprezentaţii Direcţiei IT din cadrul Agenţiei, directorul Daniel IFRIM şi şeful de serviciu Bogdan TULBURE, au avut mai multe întrevederi cu reprezentanţii companiei Microsoft despre rezultatele obţinute de Agenţie prin utilizarea inteligenţei artificiale. Dezbaterile s-au transformat într-un clip de prezentare al sistemelor IT implementate de AFIR realizat de către Microsoft, un infografic ce ilustrează trecerea de la depunerea pe hârtie a proiectelor la cea online din prezent, şi o descriere a AFIR, publicată alături de alte materiale informative pe platforma web internaţională a companiei Microsoft.

Absorbţia fondurilor europene gestionate de către Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) este în acest
moment la un nivel de 53%. Acest lucru a fost posibil şi datorită soluţiilor de inteligenţă artificială, care au optimizat procesul
de solicitare a finanţării, de derulare a achiziţiilor sau de plată ale beneficiarilor.

"Realizarea unei prognoze (analize) interne a resurselor necesare pentru gestionarea proiectelor finanţate prin PNDR 2020 necesita o intervenţie manuală a angajaţilor AFIR, lucru care a fost destul de dificil de realizat în trecut", a subliniat Adrian CHESNOIU, directorul general AFIR.

"Suntem prima instituţie publică din România care utilizează la un nivel atât de ridicat inteligenţa artificială, iar acest lucru a schimbat întreaga abordare a procesului de implementare. Ne-am dorit să creştem acurateţea prognozelor de cheltuieli şi finanţare, deoarece această optimizare ajută atât beneficiarii noştri, cât şi eficienţa activităţilor instituţiei."

În trecut, procesul de plată se efectua pe hârtie şi era "departe de a fi optimizat".

Echipa specialiştilor AFIR a petrecut luni întregi transformând acest proces într-unul complet online. Soluţia optimă pentru AFIR a însemnat un mecanism de predicţie pentru plăţi care a fost livrat printr-o soluţie combinată între mai multe tehnologii cloud (Azure Data Warehouse şi Azure Machine Learning, Azure SQL şi Power BI).

Tag-uri Nume: