10 august 2022

Agenda culturală a Muzeului Naţional al Literaturii Române / 21 – 27 martie 2022

Distribuie pe rețelele tale sociale:

 

 

Agenda culturală a Muzeului Naţional al Literaturii Române / 21 – 27 martie 2022

Evenimente cu public:

Ziua Internaţională a Poeziei / 21 martie 2022
Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8

Adoptată de UNESCO în cadrul Conferinţei Generale de la Paris, din 21 martie 1999, Ziua Internaţională a Poeziei este sărbătorită an de an la Muzeul Naţional al Literaturii Române printr-o serie de evenimente menite să încurajeze diversitatea lingvistică, să readucă în atenţia publicului tradiţia recitalurilor poetice, promovând lectura, scrisul şi cititul poeziei, precum şi întâlnirea artei cuvântului cu muzica, teatrul, pictura, filmul şi fotografia.

Ediţia din acest an are două componente noi: prezenţa unor autori ucraineni alături de poeţi români şi poeţi belgieni, francofoni şi neerlandofoni, precum şi un atelier de scriere creativă susţinut de scriitoarea Ioana Nicolaie.

Poezia uneşte şi aduce laolaltă scriitori din diverse ţări, care au expresii poetice diferite şi care fac parte din generaţii şi/sau şcoli literare diferite. În orice perioadă belică sau de criză, literatura a reuşit să ajute oamenii să supravieţuiască ororilor trăite şi să redea speranţa, un mesaj pe care MNLR doreşte să-l transmită cu această ocazie.

Vă invităm să fiţi alături de noi, în seara de 21 martie 2022, la sediul expoziţiei de bază a MNLR din Strada Nicolae Creţulescu 8, la atelierul de scriere creativă, începând cu ora 18.00. Pot participa toţi cei care scriu, care sunt dornici să se exprime în scris, precum şi cei care vor doar să „vadă” în interiorul unui poem împreună cu scriitoarea Ioana Nicolaie.

De la ora 19.00, vă invităm la un recital de poezie, un eveniment hibrid, la care vor participa: Ioan Es. Pop, Daryna Gladun (video), Doina Ioanid, Jan H. Mysjkin (video), Ioana Crăciunescu, Iya Kiva (video), Radu Sergiu Ruba, Yves Namur (video), Mina Decu, Daniel Bănulescu, Vincent Tholome (video), Teodor Dună şi Lesyk Panasiuc (video).

Intrarea este liberă. Pentru înscrieri şi detalii, vă rugăm să trimiteţi un mesaj la adresa programe@mnlr.ro sau un mesaj pe WhatsApp la 0736.598.451.

*

Sâmbătă, 26 martie 2022, ora 11.00

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8

Atelierele Thomasinei pentru copii şi familii din Ucraina la MNLR

Atelierul urmează conceptul cu care participanţii la Atelierele Thomasinei sunt deja familiarizaţi: activităţi de socializare, activităţi interdisciplinare, interactice, creative, de formare a echipei şi de treasure hunt. Întâlnirea se doreşte a fi destinată familiilor cu copii, întrucât implică, pe parcursul atelierului, o colaborare şi o participare a tuturor celor prezenţi.

Invitat special: Vasile Ernu, scriitor şi jurnalist.

Vă mulţumim pentru sprijin! Pentru mai multe detalii sunaţi la 0736.598.451 (WhatsApp) sau scrieţi un mesaj la programe@mnlr.ro (Gabriela Toma) sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/AteliereleThomasinei.

*

Duminică, 27 martie 2022, ora 17.00

Ziua Mondială a Teatrului

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8

Ziua Mondială a Teatrului este marcată în fiecare an la 27 martie, în vederea conştientizării valorii teatrului în toate formele sale şi pentru a permite comunităţilor de teatru să-şi promoveze activitatea în întreaga lume.

***

Spectacol de teatru „Inocentul”, regizat de Radu Băieşu, după un text al lui Ion Băieşu

Interpretează: Dan Tudor

În demersul teatral, intitulat nu întâmplător „Inocentul”, regizorul Radu Băieşu şi actorul Dan Tudor, folosind cuvintele lui Băieşu, şi-au propus să-l descopere pe omul de lângă noi. Vecin, coleg de serviciu sau chiar rudă, debitând gogomănii cu imensă seriozitate, stabilind reguli de viaţă şi chiar idealuri, într-o halucinantă confuzie a termenilor şi sărind adesea pârleazul spre absurd. Personajul ni se spovedeşte cu mândrie, convins fiind de justeţea raţionamentelor sale aberante, şi în final ne cere chiar şi aprobarea. Între două trenuri, unde altundeva decât în bufetul gării (că nu degeaba a fost Caragiale patronul cârciumii din gara Mizil), Costel, cu ingenuitate, îşi povesteşte viaţa, făcându-ne martori ai unei existenţe care ar părea banală, dacă n-ar fi bântuită de absurdul generat de o societate alienată de formalismul ei găunos.

Accesul se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0736.598.451 (WhatsApp) sau prin trimiterea unui e-mail la adresa programe@mnlr.ro.

*

Duminică, 27 martie 2022, ora 19.00

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8

Spectacol de teatru „DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber”, dramatizare de Roxana Guttman, după Nina Cassian, cu inserţii poetice semnate Nichita Stănescu şi Marin Sorescu.

Interpretează: Roxana Guttman, Dan Codreanu şi Naomi Guttman.

Accesul se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0736.598.451 (WhatsApp) sau prin trimiterea unui e-mail la adresa programe@mnlr.ro.

*

Expoziţii temporare

Expoziţia GENICA ATHANASIOU

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Calea Griviţei 64-66, Sălile „Petru Creţia” şi „Al. Oprea”
15 martie – 2 aprilie 2022

În contextul Zilei Internaţionale a Francofoniei, Muzeul Naţional al Literaturii Române reia un proiect important dedicat artistei Genica Athanasiou de la a cărei naştere s-au împlinit, anul acesta, 125 de ani. De origine română, cu o carieră de aproape 40 de ani în lumea scenei şi a filmului francez, parteneră şi muză a lui Antonin Artaud şi, mai târziu, a cineastului Jean Gremillon, Genica frecventează aceleaşi cercuri cu marile nume ale avangardei pariziene. Parcursul ei este revelator pentru o amplă mişcare ce leagă cultural România de Franţa atât în planul creaţiei literare, cât şi în cel al artei scenice.

Expoziţia Genica Athanasiou – parteneră şi muză a lui Antonin Artaud, curatoriată de Laurence Meiffret, medievist, istoric de artă şi cercetător francez, a fost organizată pentru prima dată de MNLR, în 2019, în cadrul Sezonului România-Franţa. Expoziţia, realizată în parteneriat cu Biblioteca Centrală Universitară Carol I, Institutul Francez din România şi Mutuelle National des Artists (Paris), poate fi admirată până în 2 aprilie 2022 la sediul muzeului din Calea Griviţei 64-66, de marţi până duminică, în intervalul 10.00 – 18.00.

Personalitate uitată în Franţa şi încă mai puţin cunoscută în România, ţara ei de origine, Genica Athanasiou, pe numele ei adevărat Eugenia Tănase, nu supravieţuieşte astăzi decât prin scrisorile de dragoste pe care i le-a trimis Antonin Artaud, în perioada 1922-1927, celebrele Lettres a Genica. Redusă la imaginea unei femei care a fost iubită pasional, artista a dispărut în spatele cuvintelor poetului, la fel cum a dispărut şi în spatele unor portrete ridicate la rang de simbol – în special cele ale lui Man Ray şi Philippe Halsman, pe care le admirăm fără a putea să asociem un nume acestui chip extraordinar de sculptural. Toată viaţa, Genica Athanasiou pare să se fi ascuns în umbra cuvintelor altora, însă o carieră de patruzeci de ani pe scenă nu poate fi redusă la rolul de muză pentru parteneri, fie ei Antonin Artaud sau Jean Gremillon.

*

„Ion Creangă” / Expoziţia artistului Mircia Dumitrescu

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8
1 – 31 martie 2022

Vă invităm să vizitaţi expoziţia de ilustraţii la poveştile lui Ion Creangă, realizate de artistul vizual Mircia Dumitrescu, pe care le expunem, alături de plăcile lemn, în cadrul noului spaţiu expoziţional al MNLR din Strada Nicolae Creţulescu 8. Expoziţia poate fi vizitată până la finalul lunii martie.

Detalii, aici: https://mnlr.ro/ion-creanga-expozitie-mircia-dumitrescu/

*

Bucureştiul lui Mircea Eliade / Expoziţie în mansarda MNLR

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8

Vă invităm să călătoriţi prin Bucureştiul interbelic, prin „Bucureştiul lui Mircea Eliade”. Expoziţia vă prezintă o geografie literară bucureşteană, realizată pe hărţi din 1914, 1928, 1938 pe care au marcat locuri reale, case şi străzi care au existat cu adevărat şi care în bună măsură au rămas până astăzi. Pe hărţi sunt semnalate nu doar străzile şi clădirile reale, ci şi personaje şi momente narative sau pasaje literare care fac din acea stradă sau casă un loc semnificativ.

Expoziţia este structurată pe şapte teme mari, aşa cum apar ele pe harta alăturată. Dincolo de arheologia urbană a numelor de străzi, de trasee ale personajelor şi al tramvaiului 14, de scene ale unor evenimente sau de tipologii de case, şapte instalaţii cinematice oferă un comentariu artistic asupra unora dintre pasajele literare selectate. Inspirate de tehnici de film de la începuturile cinematografiei, cele şapte instalaţii vă invită să le experimentaţi pentru a declanşa o secvenţă animată, sau pentru a vă recompune propriul Bucureşti al lui Eliade.

Vizitarea expoziţiei se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0736.598.451 (WhatsApp) sau prin trimiterea unui e-mail la adresa programe@mnlr.ro.

*

Expoziţia Tudor Arghezi, tipograf şi ziarist reprezintă o colecţie de desene semnate Francisc Şirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecţia Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărţişor”. Desenele au fost publicate în paginile revistei „Cronica” (1915-1916) al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale şi ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de Tudor Arghezi. Iată, aşadar, cum colaborează gazetarul cu ilustratorul, cum se pot completa, în exprimarea unei idei, două tipuri de manifestări artistice, cea plastică şi cea a cuvântului, cum se conjugă pamfletul şi caricatura, totul devenind posibil prin „miracolul” tipografiei, acest meşteşug atât de drag lui Arghezi!

Expoziţia poate fi vizitată la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărţişor” (Str. Mărţişor 26), fiind expusă în Tipografia Mărţişorului în fiecare zi, de marţi până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

*

Evenimente on-line:

mini-Cafeneaua critică on-line

Luni, 21 martie 2022, ora 19.00: Valentin Petculescu
Joi, 24 martie 2022, ora 19.00: Radu Voinescu

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro şi pe pagina de Facebook a MNLR.

Invitatul episodului #116 al mini-Cafenelei critice on-line, de luni, 21 martie 2022, este Valentin Petculescu, compozitor, poet, prozator, dramaturg.

Invitatul episodului #117 al mini-Cafenelei critice on-line, de joi, 24 martie 2022, este Radu Voinescu, critic şi istoric literar.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

*

Desfăşurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Naţional al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale iniţiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, şi-a suspendat ediţiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-şi relua întâlnirile cu invitaţi speciali şi cu public, Cafeneaua critică a revenit totuşi la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma şi pe pagina de Facebook a Muzeului. În locul obişnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalităţi literare, artistice, intelectuale despre chiar viaţa din timpul pandemiei.

Primele episoade ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici

mini-Cafeneaua critică on-line

*

Miercuri, 23 martie 2022, ora 18.00

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro şi pe pagina de Facebook a MNLR

Călin-Andrei Mihăilescu / Retorică şi seducţie #4

Vineri, 25 martie 2022, ora 19.00

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro şi pe pagina de Facebook a MNLR

Cosmin Ciotloş / Ambreiaj #3

Duminică, 27 martie 2022, ora 11.00

pe site-ul MNLR şi pe pagina de Facebook a MNLR

Poezie şi creaţie cu Loreta Popa
Invitată: Carmen Palcu