24 mai 2022

Agenda culturală a Muzeului Național al Literaturii Române în perioada 14 – 20 iunie

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marți, 15 iunie 2021, orele 10.00 – 18.00
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Remember Eminescu – 132

Marți, 15 iunie 2021, vă invităm să vizitați sediul expozițional din Strada Nicolae Crețulescu 8, unde v-am pregătit un ghidaj tematic, lecturi din proza fantastică eminesciană, precum și o serie de prezentări despre manuscrisele eminesciene și despre eminescologul Perpessicius, al cărui jurnal este cercetat în cadrul unui proiect al Editurii MLR.

10.00 – 17.45
Vizitatorii sediului MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8 sunt invitați să parcurgă un traseu special creat pentru această zi de muzeografii noștri pornind de la expoziția Mihai Eminescu – Simbol al spiritualității românești, ale cărei planșe sunt prezentate pe fațada sediului. Traseul va continua la parter, unde sunt expuse caietele eminesciene, manuscrisele și ilustrații ale poeziilor eminesciene semnate de Ligia Macovei, Mircia Dumitrescu și Alexandru Ciucurencu. Vom urca la etajul I, în sala prozei fantastice, și la mansardă, unde vom discuta despre dramaturgia eminesciană, pentru a coborî, la final, în Grădina MNLR, unde se află bătrânul tei.

***
Ora 10.00
Despre Eminescu în limbaj mimico-gestual
Prezentare și atelier organizat împreună cu elevii Liceului Tehnologic Special nr. 3 din București

***
Ora 17.00
Remember Eminescu – 132

Un aspect necercetat al manuscriselor eminesciene, dr. Valentin Coșereanu
Perpessicius, editorul operei eminesciene, dr. Zamfir Bălan
Jurnalul lui Perpessicius sub lupă, Anița Grigoriu, redactor Editura MLR
Lectură din Avatarii faraonului Tla de Mihai Eminescu, în interpretarea actorului Marius Bodochi

Moderator: prof. univ. dr. Ioan Cristescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române

***
Pentru ghidajul tematic, precum și pentru participarea la evenimente, vă rugăm să sunați la 0736.598.451 sau să transmiteți un mesaj la programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).
Miercuri, 16 iunie 2021, ora 19.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

2 P/s (Doi prozatori pe săptămână) | Ligia Pârvulescu și Bogdan Răileanu
Proiect realizat de MNLR și Editura Litera, coordonat de Doina Ruști

Ligia Pârvulescu s-a născut și a crescut în București. După debutul în poezie, cu volumul Fluvii de asfalt, a trecut la proză, fiind la primul ei roman.

Bogdan Răileanu s-a născut în 1980, la Buftea. A debutat în revista Iocan, cu povestirea Ce mai face Vincent Gallo, iar editorial cu volumul de proză scurtă Tot spațiul dintre gândurile mele (2017, Polirom), nominalizat la premiile Observator Cultural. A urmat romanul Dinții ascuțiți ai binelui (2018, Humanitas), selectat pe lista scurtă a Festivalului Premier Roman de la Chambery, Franța. În 2019, tot la Humanitas, a publicat romanul Teoria apropierii, iar în 2020 a apărut la Polirom microromanul Să nu lași moartea să te găsească. Lucrează în publicitate și continuă să scrie în timpul liber proză scurtă și proză mai puțin scurtă.
Joi, 17 iunie 2021, ora 16.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansări de carte |
În cercul marelui balans (Editura Niculescu) și Pandemia albastră (Editura Semne) de Nicolae Croitoru

Participă: Ion Cristoiu, jurnalist, scriitor, analist politic, acad. Ilie Bădescu, prof. univ. Valeriu Râpeanu, critic și istoric literar, Ștefan Mitroi, scriitor și jurnalist, Cristian Niculescu, director Editura Niculescu, Alexandru Mironov, scriitor și jurnalist.

Amfitrion: Ioan Cristescu, directorul MNLR.

Moment artistic susținut de George Mihăiță și Ion Bogdan Ștefănescu.

Sâmbătă, 19 iunie 2021, ora 11.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Atelierele Thomasinei
Povești, căutare de comori & indicii, atelier de creativitate și de improvizație – iată propunerile Thomasinei pentru sâmbătă dimineața.

Rezervările se pot face la numărul 0736.598.451 sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).
Expoziții temporare

Expozițiile temporare de la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66 pot fi vizitate de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00. Vizitarea se va face exclusiv cu programare la: 0762.671.698, numărul maxim de persoane acceptate în spațiu fiind două (dacă nu fac parte din aceeași familie) sau patru (dacă fac parte din aceeași familie).
Expoziția In memoriam Iuri Isar

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să vizitați expoziția In memoriam Iuri Isar, deschisă în perioada 9 – 30 iunie 2021, la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66.

Dedicată gravorului și graficianului Iuri Isar, expoziția poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698.

Tehnicile tradiţionale ale gravurii, regăsite în lucrări de sine stătătoare, dar şi în grafica de carte, în afiş sau în numeroase ediţii bibliofile cunosc un puternic reviriment după 1990 datorită efortului constant depus de artişti, unii dintre ei şi profesori, cu totul dedicaţi meseriei lor, precum: Mircia Dumitrescu, Ion Panaitescu, Ileana Micodin, Ala Jalea Popa, Cornelia Daneţ, Ştefan Iacobescu, Mihail Mănescu, Nicolae Aurel Alexi, Aurel Bulacu, Teodor Hrib, Romeo Liberis, Ion Atansiu Delamare, Cristian Tarbă, Stela Lie, Liviu Stoiciu, Anca Boeriu, Mircea Nechita, Mariea Petcu, Rodica Lomnăşan, Iuri Isar şi mulţi alţii, proveniţi din generaţii diferite, dar cu toţii puternic motivaţi să recupereze multiplele valenţe artistice ale unor vechi tehnici şi să le integreze viziunilor contemporane. În acest context prielnic, arta lui Iuri Isar se dezvoltă armonios, hrănindu-se din tradiţie, dar şi din cele mai noi tendinţe, venind astfel cu un plus de originalitate şi cu o viziune inconfundabilă. Mereu animat de dorinţa de a se înscrie în spiritul epocii, fără a neglija însă meşteşugul, regretatul grafician s-a manifestat ca artist şi ca artizan inspirat, creând emulaţie şi formând, la rândul lui, generaţii noi de artişti.
Lucrările care vor fi expuse provin din mai multe etape de creaţie şi încercă să reunească varietatea tehnicilor utilizate de artist. Iuri Isar s-a exprimat îndeosebi ca gravor, folosind pentru clişee – adică pentru negative – piatra, lemnul, linoleul sau metalul. Nu de puţine ori, însă, a intervenit cromatic asupra lucrărilor finite, trecute prin presa de gravură, transformându-le în unicat. Mai mult, artistul a creat obiecte tridimensionale cărora le-a integrat imagini obţinute prin tehnicile tradiţionale ale gravurii, desen, inserţii caligrafice, colaj din diferite materiale cu valenţe expresive. Lemnul, metalul hârtia, sticla, mici obiecte ready made, cu texturile şi formele lor particulare, coexistă armonios în alcătuirea acestor lucrări deschise ca nişte ferestre, purtătoare ale unei duble valenţe: estetică şi ideatică.
Din punct de vedere tematic, arta lui Iuri Isar a primit, de-a lungul timpului, mai multe influenţe şi surse de inspiraţie. A pornit de la explorarea anatomiei corpului omenesc, trecută apoi prin filtrul unor stilizări succesive, şi a mers, treptat, spre expresii vizuale de mare profunzime ale condiţiei umane. Motivele biblice revin şi ele în interpretări plastice inedite, în care regăsim cuplul originar, simbolul treimic, semne sacre, aluzii la jertfa hristică. – Luiza BARCAN, „Artist şi artizan”

Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere

Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la nașterea istoricului, enciclopedistului, poetului, dramaturgului, criticului literar, omului politic, academician și profesor universitar Nicolae Iorga, Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Biblioteca Academiei Române, vă invită marți, 15 iunie 2021, de la ora 11.00, în Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române, la vernisajul expoziției Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere.

Pe lângă manuscrise, cărți și documente, vizitatorii expoziției dedicate marelui savant român vor putea admira biroul lui Nicolae Iorga și alte obiecte de mobilier, piese aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române.

La eveniment vor participa: acad. Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române, acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședintele Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române și director general al Bibliotecii Academiei Române, prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române și Gabriela Dumitrescu, curatorul expoziției.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 15 – 25 iunie și poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 15.00, cu respectarea tuturor normelor sanitare aflate în vigoare.

Proiect realizat cu sprijinul Guvernului României.
Călătorie în timp. Din copilăria scriitorilor români | Expoziție MNLR în centrele comerciale București Mall Vitan și Plaza România

MNLR vă invită la o călătorie în timp prin intermediul fotografiilor din arhiva muzeului, însoțite de scurte fragmente de prezentare, mărturii și descrieri ale caselor, străzilor și ale atmosferei din copilăria scriitorilor români.

Vizitatorii centrelor comerciale București Mall Vitan și Plaza România vor putea alege să-și oprească privirea asupra unor detalii mai puțin cunoscute și pline de farmecul unui timp îndepărtat: cum arăta casa natală a lui Alexandru Vlahuță, care au fost scriitorii născuți în ținuturile împădurite ale Albaniei, care au copilărit într-o casă de lemn specific românească, într-un conac boieresc sau într-o casă din Chapelle-Anthenaise (Franța), unde nu se simțea trecerea timpului, spațiu asociat, prin excelență, libertății; care sunt descendenți din voievozii țării sau luptători în Războiul de Independență; care au crescut cu guvernante britanice sau cu poveștile bunicilor, ale bătrânilor în fața focului de seară sau despre călătoriile peste mări și oceane până la Atena, Alexandria și Istanbul.

Expoziția, organizată cu sprijinul București Mall Vitan și în parteneriat cu Centrul pentru Tineret al Municipiului București, va putea fi vizitată de luni până duminică, până în 15 iunie 2021, în București Mall Vitan (Calea Vitan 55-59), iar în perioada 16 – 30 iunie 2021, în Plaza România (Bulevardul Timișoara 26).

Pentru detalii, puteți suna la tel. 0736.598.451 sau ne puteți trimite un mesaj la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

Anton Pann, în arhivele Muzeului „Prima Școală Românească”

Casa Memorială „Anton Pann”
Str. Anton Pann 20

În perioada 13 mai – 15 iulie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române, în colaborare cu Muzeul „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului, au plăcerea de a vă invita să vizitați expoziția temporară dedicată lui Anton Pann, scriitor, folclorist, tipograf, pedagog și muzician, în cadrul căreia vor fi prezentate documente originale și facsimile ale unor documente originale aflate în arhivele Bisericii Sf. Nicolae din Brașov. Expoziția va avea loc la sediul Casei Memoriale „Anton Pann” din București, str. Anton Pann 20, și va putea fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

În cadrul expoziției pot fi admirate o serie de tipărituri originale ale lui Anton Pann, conținând texte ecleziastice, cântări ale bisericii ortodoxe pentru diferite momente sau sărbători ale anului, cum ar fi: Irmologhiu sau Catavasier, Bazul teoretic și practic al muzicii bisericești, Anastasimatar, Heruvico-Chinonicar și Păresimier, alături de facsimile ale unor lucrări semnate de Gheorghe Ucenescu, discipol al ilustrului Anton Pann. De asemenea, în amintirea scriitorului și folcloristului Anton Pann este expus și un exemplar din „Povestea vorbii”, chintesență a înțelepciunii poporului român, exemplar tipărit în 1852 în tipografia proprie.

Expoziția, deschisă la sediul Casei Memoriale „Anton Pann” din București, str. Anton Pann 20, poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Expoziția documentară Mihai Eminescu – Simbol al spiritualității românești
Sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8

15 iunie reprezintă o dată importantă în calendarul cultural, o zi în care parfumul teilor coboară peste oraș, amintindu-ne de Mihai Eminescu.

Vă invităm la un ghidaj tematic plecând de la expoziția documentară Mihai Eminescu – Simbol al spiritualității românești, care constă în 22 de planșe și își propune să aducă în atenția publicului viața și creația lui Mihai Eminescu.
Utilizând reproduceri ale manuscriselor eminesciene din ediția realizată de Academia Română, imagini ale locurilor care i-au marcat educația și existența, amintiri despre Eminescu, articole din publicistica eminesciană, expoziția va urma traseele mari și importante ale vieții și activității poetului.

Expoziția este special gândită în așa fel încât să respecte normele de siguranță referitoare la pandemie, fiind expusă pe panourile exterioare atașate pe fațada sediului expozițional al MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 pentru a putea fi astfel să fie „vizitată” de un număr foarte mare de persoane în condiții de deplină siguranță.

Expoziția Tudor Arghezi, tipograf și ziarist reprezintă o colecție de desene semnate Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecția Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”. Desenele au fost publicate în paginile revistei „Cronica” (1915-1916) al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale și ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de Tudor Arghezi.
Iată, așadar, cum colaborează gazetarul cu ilustratorul, cum se pot completa, în exprimarea unei idei, două tipuri de manifestări artistice, cea plastică și cea a cuvântului, cum se conjugă pamfletul și caricatura, totul devenind posibil prin „miracolul” tipografiei, acest meșteșug atât de drag lui Arghezi!

Expoziția poate fi vizitată la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26), fiind expusă în Tipografia Mărțișorului în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.