28 mai 2022

Agenda culturală a Muzeului Național al Literaturii Române pentru perioada 2 – 8 august 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Luni, 2 august 2021, ora 18.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Omagiu poeților Mihai Eminescu și Nichita Stănescu

Invitați: Adam Puslojić, Dejan Mastilović, Dragoljub Firulović, Dragiša Katić (Serbia), Ala Sainenco, manager Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, Mihaela Anițului – Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, Mircea Dinescu, Răzvan Voncu, Zoltan Octavian Butuc
Invitați speciali: Mircia Dumitrescu, Vlad Ciobanu
Amfitrion: Ioan Cristescu, director general al MNLR
Marți, 3 august 2021, ora 19.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansare de carte | Noapte credincioasă și virtuoasă de Louise Glück

Primul volum din seria de autor dedicată poetei americane Louise Glück, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură din 2020, a apărut în limba română, în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu, în colecția ANANSI. World Fiction de la Editura Pandora M. Volumul Noapte credincioasă și virtuoasă a fost recompensat în 2014 cu National Book Award.

Vă invităm la evenimentul dedicat lansării volumului, care va avea loc în prezența traducătorului și coordonatorului colecției ANANSI. World Fiction, Bogdan-Alexandru Stănescu, și a trei dintre cele mai importante poete contemporane: Adela Greceanu, Anastasia Gavrilovici și Domnica Drumea. Moderatoarea evenimentului va fi Luana Stroe.

„Noapte credincioasă și virtuoasă (2014) a marcat o etapă nouă în creația lui Louise Glück, după ce scriitoarea își adunase întreaga creație poetică într-o antologie masivă: Poems 1962-2012. Este un volum al ambiguităților, al eurilor care se dezvăluie în fața oglinzii vaste a nopții. Noaptea este fundalul pe care se desfășoară aventurile intelectuale ale acestor 24 de titluri distribuite în mod egal de-o parte și de alta a poemului Miezul nopții. Eul difuz care parcurge domeniul nocturn este generatorul ambiguităților, pentru că pune la îndoială atât «realitatea», cât și limba menită s-o exprime. Ambiguitatea inițială, a eului care nu se poate desprinde din comunitatea celor plecați pe râul timpului și al nopții, se transferă în omofonii purtătoare de sens și simultan de contrasens. În volum există și unele omofonii care nu au putut fi redate în limba română, precum cea din titlu și din poemul omonim sau polisemii imposibil de redat. Sper însă că am reușit să «echivalez» austeritatea și ambiguitățile de substanță ale volumului”, a mărturisit Bogdan-Alexandru Stănescu.

„Unul dintre motivele pentru care Glück s-a dovedit a fi o figură centrală a poeziei americane din ultimele cinci decenii este remarcabilul său talent de a reabilita magia. În ciuda austerității dezabuzate, ea rămâne o mare creatoare de magie. Nu este vorba aici despre optimism sau despre recuperare, în sensul convențional al cuvântului. Mai curând, pentru Glück și vocile personajelor sale, simpla supraviețuire apare ca o minune fără pereche… Ceea ce face ca Noapte credincioasă și virtuoasă să fie un volum atât de puternic este inventivitatea cu care autoarea reacționează nu doar în fața propriei condiții de muritor, ci și în fața viziunii cu totul noi asupra lumii pe care și-o construiește.” The New York Times Book Review

Miercuri, 4 august 2021, ora 20.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Creţulescu 8

Proiecție de film în cadrul Ecofest Tour 2021 | Șnițele Înaripate
Regia: Mihai Mălaimare
Distribuția: Mihai Mălaimare, Lavinia Șandru, Valentin Popescu, Ana Maria Pâslaru, Nicodim Ungureanu, Mihai Dinvale
Producător: FILMEX FILM SRL

Joi, 5 august 2021, orele 10.00 – 18.00
Muzeul Național al Literaturii Române
Str. Nicolae Crețulescu 8

Vizitează muzeul în ritmul tău!
Intrare liberă în prima joi din lună!

Alege compania unui muzeograf, un atelier de educație muzeală sau unul dintre audioghidurile muzeului, adaptate vârstei vizitatorilor (audioghidul pentru copii, audioghidul pentru adolescenți, audioghidul pentru tineri & adulți), precum și audioghidul pentru turiștii străini în limba engleză.
MNLR vă pune la dispoziție, în mod gratuit, Ghidul în Braille, precum și Ghidul video în limbaj mimico-gestual, prin intermediul cărora puteți practica scrierea în Braille sau limbajul semnelor.
Programează-ți vizita la numărul 0736.598.451 (WhatsApp) sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

Joi, 5 august 2021, 10.00-19.30
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Proiecție | Marin Preda – 99

Pentru a marca ziua de naștere a scriitorului Marin Preda, precum și închiderea expoziției Remember Marin Preda – 41. Adevăr şi manipulare privind moartea scriitorului. Istoria manuscriselor pierdute, proiect inițiat de scriitoarea Mariana Sipoș, vă invităm să vizionați o serie de interviuri de arhivă cu scriitorul Marin Preda.

Expoziția a fost vernisată în 18 mai 2021, în prezența reprezentanților presei și a fiilor lui Marin Preda, Nicolae Preda și Alexandru Preda, și a fost prelungită, la cererea publicului, până în data de 5 august 2021, ora 18.00. Proiectul este unul pilot, în deschiderea evenimentelor care vor avea loc în 2022, în cadrul Anului centenar Marin Preda, inițiat de MNLR.

Proiecțiile interviurilor au loc din oră în oră, în intervalul 10.00 – 18.00.
Începând cu ora 18.00, vom proiecta filmul Moromeții azi, realizat de Mariana Sipoș în 1995, în casa natală a lui Marin Preda din Siliștea-Gumești și la Mogoșoaia.
Invitați în film: Eugen Simion, Vasile Popovici, Cornel Popescu, Stere Gulea, rude, prieteni și consăteni ai lui Marin Preda
Proiecția va fi prefațată de o evocare: Marin Preda – 99 de ani
Participă: Ioan Cristescu, Mariana Sipoș și Ion Bogdan Lefter

Programarea se face la numărul de telefon 0736.598.451 sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

Joi, 5 august 2021, ora 20.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Proiecție de film Kinedok: Chemarea | 2019 | 70 min

Regie: Erik Praus
Producător: Peter Nevedal
Montaj, sunet: Peter Harum, Michal Dzadon
Imagine: Peter Kovac
Scenariu: Erik Praus
Muzica: David Kollar

Sinopsis
Prin portretul a trei călugări, documentarul de lungmetraj al lui Erik Praus captează atmosfera spirituală și mistică a mănăstirii ortodoxe Pochayiv Lavra în Vestul Ucrainei. Trei călugări – Gabriel, Vicilentius și Nazari – renunță la viața lumească pentru a intra în cea monastică. Poveștile lor sunt metafore ale spiritualizării și purificării de pasiunile omenești pe fundalul unei realități tensionate ucrainene. Din cauza precarității materiale și a crizei spirituale, mulțimi de credincioși vizitează locurile de pelerinaj pentru a-și întări puterea și căpăta iertarea. Filmul înregistrează/observă cu respect viața de zi cu zi a călugărilor, surprinzând specificul mediului monastic. Calea credinței nu este doar un privilegiu al alesului, aceasta este deschisă pentru oricine simte chemarea.

Vineri, 6 august 2021, ora 11.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Remember Cezar Ivănescu

Prof. univ. dr. Ioan Cristescu în dialog cu scriitorul Cassian Maria Spiridon

Vineri, 6 august 2021, ora 20.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Serile „Memoria exilului românesc”
Proiecție de film | Vladimir Cosma și Între Orient și Occident – Neagu Djuvara

Prezintă: Marilena Rotaru

Începând din 30 iulie și până în 27 august, în fiecare vineri, de la ora 20.00, sunteți invitați la Serile „Memoriei Exilului Românesc” în Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu nr. 8.
Se împlinesc 30 de ani de când Marilena Rotaru, jurnalist de televiziune, realizator de programe culturale, cineast, scriitor, realizează serialul de documentare consacrate valorilor din diaspora, care a ajuns la 150 de episoade, printre intervievați numărându-se Emil Cioran, Vintilă Horia, Sergiu Celibidache, Camilian Demetrescu, Monica Lovinescu, Paul Goma, Virgil Ierunca.

Sâmbătă, 7 august 2021, ora 10.00
Străzi deschise | MNLR

Muzeul Național al Literaturii Române vă invită să participați la evenimentele în aer liber pe care le organizează în data de 7 august 2021, în cadrul proiectului inițiat de Primăria Municipiului București, Străzi deschise.

Sâmbătă, 7 august 2021, 10.00-18.00
Calea Victoriei 88

Expoziție Avangarda românească – Avangardă europeană

Cele 17 panouri vă invită să explorați invențiile plastice și verbale ale celor mai reprezentativi artiști (Marcel Iancu, Victor Brauner) și scriitori ai avangardei românești (Tristan Tzara, Gherasim Luca, Sașa Pană, Ion Vinea, Ilarie Voronca, Gellu Naum, Benjamin Fondane și Urmuz), spirite libere și originale, care au extins expresivitatea artistică și care au contribuit, alături de alte mari nume ale spațiului european, la schimbarea majoră a evoluției artistice a secolului XX.

Sâmbătă, 7 august 2021, 10.00-14.00
Calea Victoriei 88
· Atelierele Thomasinei
· Poeme DADA. Atelier de educație muzeală pentru copii
· Spații interactive – șotronul cuvintelor, geometrii poetice
· Muzeobuz – prezentarea site-ului, a platformei multimedia culturaindirect.ro, a aplicației MNLR, a audioghidurilor
Puteți vizita la MNLR

Expoziția de bază

Casele Memoriale ale MNLR

Expoziții temporare

Expozițiile temporare de la sediul MNLR din Calea Griviței 64-66 pot fi vizitate de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00. Vizitarea se va face exclusiv cu programare la: 0762.671.698, numărul maxim de persoane acceptate în spațiu fiind două (dacă nu fac parte din aceeași familie) sau patru (dacă fac parte din aceeași familie).

Expozitia „Horațiu – grafică, desen, pictură”
Muzeul Național al Literaturii Române, Sălile „Petru Creția” și „Al. Oprea”, „Al. Condeescu”
Calea Griviței 64-66

Expoziția reunește peste 200 de lucrări realizate de Horațiu Mălăele, în diferite tehnici. De la portrete dintr-o singură linie până la nuduri atent construite, de la acuarele până la pictură abstractă densă, lucrările sale ascund în esenţa lor o semantică de simboluri. Multiple sunt formele de artă prin care autorul a ales să se exprime: caricatură, desen, pastel, proză, poezie, autoportret în cuvinte și tușe de creion. Tuturor li se adaugă un simț al umorului ușor de recunoscut. La numărul 7 în Decalogul lui Horațiu Mălăele scrie astfel: „Nu-ți explica greșelile. Învăluie-le în mister și abstracțiune. Nu schimbă mare lucru, dar derutează”.

Horațiu Mălăele s-a născut la 1 august 1952, în Târgu-Jiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică (IATC) în 1975, la clasa profesorului Octavian Cotescu. Reputat actor, regizor de teatru și film, artist plastic și scriitor, Horațiu Mălăele este membru al Uniunii Artiștilor Plastici, Secția Grafică. A avut peste 40 de expoziții personale în București, Paris, München, Montevideo, Toronto, New York, peste 100 de expoziții de grup, peste 3.500 de caricaturi și desene publicate – câteva zeci de coperte de carte, afișe teatrale etc. Este patronul Galeriei Horațiu din București, Str. Smârdan nr. 37. Subiectul principal al lucrărilor lui Horațiu Mălăele sunt prietenii săi, actori, artiști plastici și nu numai.

Expoziția este deschisă în perioada 30 iulie – 18 septembrie 2021 și poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698.

Micro-expoziția Portret Dimitrie Gusti
12 iulie – 31 august 2021

Expoziția, organizată de MNLR la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti (Șos. Kiseleff nr. 28-30), își propune să prezinte vizitatorilor fotografii, cărți poștale, precum și manuscrise semnate de fondatorul „muzeului în aer liber”, sociologul român Dimitrie Gusti, documente păstrate cu grijă în arhiva Muzeului Literaturii.

Pornind de la portretul pe care Pompiliu Constantinescu i-l face lui Dimitrie Gusti, pe care-l numește „paradox viu”, prin intermediul materialelor expuse, vizitatorii vor reuși să descifreze câteva dintre acele trăsături esențiale care l-au definit pe distinsul sociolog.

Expoziția face parte din cadrul proiectul Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală. Prima „oprire” a avut loc la Muzeul Antipa, unde am prezentat micro-expoziția Pescuitorii de gânduri și amintiri.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne sunați la 0736.598.451 sau să ne scrieți la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).

Remember Marin Preda – 41. Adevăr şi manipulare privind moartea scriitorului.
Istoria manuscriselor pierdute
Sediul MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Prelungirea perioadei expoziției, până la 5 august 2021

Apreciată de publicul vizitator, pusă în valoare de muzeografi, expoziția, organizată la sediul MNLR din Strada Nicolae Crețulescu 8, Remember Marin Preda – 41. Adevăr şi manipulare privind moartea scriitorului. Istoria manuscriselor pierdute, reprezintă o inițiativă a scriitoarei Mariana Sipoș.

Manuscrisele și fotografiile, prezentate publicului pentru prima oară, au constituit motivul unor ghidaje tematice dedicate vieții și operei scriitorului. Ținând cont de interesul pe care l-a stârnit expoziția, perioada de vizitare a acesteia se va prelungi până în 5 august, data nașterii lui Marin Preda, data la care vizitatorii sunt așteptați să vizioneze o serie de interviuri cu Marin Preda, care vor fi proiectate în intervalul 10.00 – 18.00.

Vernisată în 18 mai 2021, expoziția constituie un eveniment-pilot în perspectiva manifestărilor organizate în cadrul Centenarului Marin Preda din anul 2022. La deschidere au fost prezenți prof. univ. dr. Ioan Cristescu, directorul general al MNLR, scriitoarea Mariana Sipoș, precum și cei doi fii ai scriitorului, Nicolae Preda și Alexandru Preda, care au primit trei caiete manuscrise ale lui Marin Preda, descoperite de Mariana Sipoș, printre care și celebrul „Jurnal foarte intim” publicat cu mulți ani în urmă în Ziua literară, după o transcriere ilegală a manuscrisului aflat o vreme în posesia procuraturii și ajunsă la Darie Novăceanu.

Mai multe detalii, aici.
Pentru vizitarea muzeului şl vizionarea materialele video prezentate la vernisaj, scrieți un mesaj la programe@mnlr.ro sau sunați la 0736.598.451.

Expoziția documentară Mihai Eminescu – Simbol al spiritualității românești
Sediul MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Expoziția documentară Mihai Eminescu – Simbol al spiritualității românești constă în 22 de planșe și își propune să aducă în atenția publicului viața și creația lui Mihai Eminescu.
Utilizând reproduceri ale manuscriselor eminesciene din ediția realizată de Academia Română, imagini ale locurilor care i-au marcat educația și existența, amintiri despre Eminescu, articole din publicistica eminesciană, expoziția va urma traseele mari și importante ale vieții și activității poetului.

Expoziția este special gândită în așa fel încât să respecte normele de siguranță referitoare la pandemie, fiind expusă pe panourile exterioare atașate pe fațada sediului expozițional al MNLR din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8 pentru a putea fi astfel să fie „vizitată” de un număr foarte mare de persoane în condiții de deplină siguranță.

Expoziția Tudor Arghezi, tipograf și ziarist reprezintă o colecție de desene semnate Francisc Șirato, imprimate după o serie de plăci tipografice de zinc existente în Colecția Casei Memoriale „Tudor Arghezi – Mărțișor”. Desenele au fost publicate în paginile revistei „Cronica” (1915-1916) al cărei director era Tudor Arghezi. Majoritatea imaginilor expuse apar pe coperta revistei săptămânale și ilustrează articolul din deschiderea fiecărui număr, articol scris, de cele mai multe ori, chiar de Tudor Arghezi.
Iată, așadar, cum colaborează gazetarul cu ilustratorul, cum se pot completa, în exprimarea unei idei, două tipuri de manifestări artistice, cea plastică și cea a cuvântului, cum se conjugă pamfletul și caricatura, totul devenind posibil prin „miracolul” tipografiei, acest meșteșug atât de drag lui Arghezi!

Expoziția poate fi vizitată la Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor” (Str. Mărțișor 26), fiind expusă în Tipografia Mărțișorului în fiecare zi, de marți până duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00.

Evenimente on-line

mini-Cafeneaua critică on-line
Luni, 2 august 2021, ora 19.00: Mihaela Michailov
Joi, 5 august 2021, ora 19.00: Gabriel Chifu
pe site-ul MNLR,pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a MNLR.

Invitatata episodului #52 al mini-Cafenelei critice on-line, luni, 2 august 2021, este Mihaela Michailov, dramatrurg și critic de arte ale spectacolului, profesoară la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

Invitatul episodului #53 al mini-Cafenelei critice on-line, joi, 5 august 2021, este Gabriel Chifu, poet, prozator, eseist.

Amfitrion: Ion Bogdan Lefter
________________

Desfășurată din primăvara lui 2018 la Muzeul Național al Literaturii Române – MNLR, Cafeneaua critică, longevivul proiect de dezbateri culturale inițiat în 1994 de criticul Ion Bogdan Lefter, profesor la Facultatea de Litere a Universității din București, și-a suspendat edițiile săptămânale în martie 2020 din cauza pandemiei generate de coronavirusul SARS-COV-2. Încă în plină criză sanitară mondială, deci în imposibilitate de a-și relua întâlnirile cu invitați speciali și cu public, Cafeneaua critică a revenit totuși la 1 februarie 2021 sub forma unor mini-Cafenele critice on-line pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro și pe pagina de Facebook a muzeului. În locul obișnuitelor dezbateri ample pe subiecte de actualitate culturală, mini-Cafenelele critice oferă dialoguri cu personalități literare, artistice, intelectuale despre chiar viața din timpul pandemiei.

Episoadele anterioare ale mini-Cafenelei critice on-line pot fi accesate aici.

Prin rubrica „Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” ne propunem să vă captăm atenția printr-o incursiune în viața scriitorilor de la casele memoriale aflate în patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române: Casa Memorială „Tudor Arghezi – Mărțișor”, Casa Memorială „George și Agatha Bacovia”, Casa Memorială „Ion Minulescu și Claudia Millian”, Casa Memorială „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu” și Casa Memorială „Anton Pann”. Vom aduce în prim-plan fragmente inedite, amintiri cu și despre scriitori, aspecte mai puțin cunoscute, nu doar despre cei cinci scriitori, dar și despre întâlnirile lor cu alți contemporani, toate acestea cu trăiri intense, tristeți și atașamente, prietenii, eforturi, povestite cu umor și naturalețe, adunate ca într-un mozaic scriitoricesc. Un puzzle imens al vremurilor trecute, ce recompune din mici piese adunate de noi figuri care au marcat pentru totdeauna cultura română.

„Mozaic scriitoricesc în po-stări sufletești” este o rubrică săptămânală, cu două episoade difuzate miercurea și sâmbăta, de la ora 23.00, pe pagina de Facebook a MNLR, pe website-ul www.mnlr.ro și pe platforma www.culturaindirect.ro.

Joi, 5 august 2021, ora 20.00
Litera Mov cu Doina Ruști despre creatorii de ficțiune

Cele mai recente episoade ale rubricii Litera Mov pot fi accesate aici.

Duminică, 8 august 2021, ora 11.00
Poezie și creație cu Loreta Popa

Invitată: Ada d’Albon

Materialul poate fi urmărit pe pagina de Facebook a MNLR și pe site-ul MNLR.