15 august 2022

Agenda culturală a Muzeului Naţional al Literaturii Române

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Agenda culturală a MNLR / 21 – 27 februarie 2022

Întâlniri despre teatru la MNLR #2 / Marin Sorescu

Întrucât „toate (întâlnirile) poartă un nume”, evenimentul din luna februarie din seria „Întâlnirilor despre teatru” este dedicat lui Marin Sorescu. Întrebat fiind „cine este?”, Marin Sorescu a răspuns într-un interviu: „Mă tot întreb şi eu, la sugestia dumitale şi a altora, şi nu reuşesc să dau peste un răspuns care să-mi placă. Sau să nu-mi placă, dar să fie exact, să fie un răspuns, cât de cât. Pe scurt, habar n-am cine sunt. Cine află primul să-mi spună şi mie. Îmi vine să râd atunci când criticii dau impresia că ştiu totul despre mine citindu-mi una sau alta din cărţi, pe sărite. Nu numai poetul se poate defini greu, ci oricare om. Numai că pe cei mai mulţi nu-i întreabă nimeni.”

Aşadar, vă aşteptăm miercuri, 23 februarie 2022, începând cu ora 18.00, la sediul MNLR din Str. Nicolae Creţulescu nr. 8, să descoperim, alături de Diana Mihailopol şi invitaţii săi, diverse perspective asupra teatrului sorescian, să aflăm care au fost şi care sunt viziunile regizorale ale punerii în scenă a operei dramatice a scriitorului.

Participarea la eveniment se face prin rezervarea unui loc la adresa programe@mnlr.ro, la telefon 0736.598.451 (WhatsApp, Gabriela Toma), prin prezentarea, la sosire, a certificatului verde şi purtarea măştii.

Detalii, aici https://mnlr.ro/intalniri-despre-teatru-la-mnlr-2-marin-sorescu/

*

Joi, 24 februarie 2022, ora 20.00

Muzeul Naţional al Literaturii Române
Str. Nicolae Creţulescu

Lansare de carte / „Ciudăţenii amoroase din Bucureştiul fanariot” de Doina Ruşti

Prima ieşire în public a volumului de povestiri „Ciudăţenii amoroase din Bucureştiul fanariot” (Editura Litera, 2022), semnat de Doina Ruşti, va avea loc în seara de Dragobete. Iubiri de demult, cutioarele vrăjite şi licoarea iubirii – iată câteva teme care se vor dezbate. Vor fi momente de autografe şi de taifas, în Ceainăria muzeului. Plus un dialog pe marginea cărţii.

Participă: Doina Ruşti & Anca Şurian Capros.

*

Vineri, 25 februarie 2022, ora 15.00

Muzeul Naţional al Literaturii Române
Str. Nicolae Creţulescu 8

MNLR găzduieşte lansarea volumului de poezie „Îngerii din Lună” (Editura Astralis) al Cameliei Pantazi Tudor, prozator, eseist, realizator de emisiuni radio, redactor-şef al revistei Astralis, membru al UZPR, şi a volumului Momente istorice, apărut sub aceeaşi semnătură, la Editura UZPR.

„Cu sensibilitate, gingăşie, vibraţie, poeta îşi deschide sufletul spre o percepţie a Universului, percepţie pe care o aşază într-o armonie poetică încărcată de mirosul ploii ademenind curcubeul, spărgând pereţii deşertăciunii atunci când orhideele îi înfloresc în suflet. Metaforele realizează transferul semantic prin care limbajul este scos din regimul său abstract şi adus să-i articuleze liric manifestările. Astfel, Camelia Pantazi Tudor transpune în poeme coduri secrete ale trăirilor, construind interiorul subtil de reculegere, de respiro, al sensurilor”, scrie Evelyne Croitoru.

*

mini-Cafeneaua critică on-line

Luni, 21 februarie 2022, ora 19.00: Mircea Valeriu Deaca

Joi, 24 februarie 2022, ora 19.00: Doina Mândru

pe site-ul MNLR, pe platforma culturaindirect.ro şi pe pagina de Facebook a MNLR.

*

Duminică, 27 februarie 2022, ora 11.00

Poezie şi creaţie cu Loreta Popa
Invitată: Maria Răducanu

Evenimentul poate fi urmărit pe site-ul MNLR şi pe pagina de Facebook a MNLR.

*

Expoziţia „Memoria umbrei pe un cub de sticlă” / Ioan Augustin Pop

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Calea Griviţei 64-66
15 februarie – 12 martie 2022

Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită să vizitaţi, în perioada 15 februarie – 12 martie 2022, la sediul MNLR din Calea Griviţei 64-66, expoziţia cu titlul „Memoria umbrei pe un cub de sticlă”, a artistului Ioan Augustin Pop.

Debutul lui Ioan Augustin Pop se regăseşte în grupul tinerilor artişti din Atelier 35 Oradea şi al generaţiei optzeci. S-a consacrat în mediul picturii explorând şi diversitatea noilor medii precum ambientul, arta performance-ului şi fotografia. A lucrat în cadrul Universităţii de Arte şi Design din Cluj-Napoca între anii 1990-2002, iar începând cu 2003 la Universitatea de Vest Timişoara unde funcţionează şi în prezent ca profesor coordonator în cadrul departamentul Şcolii Doctorale de Arte.
Seria de douăzeci de lucrări de mari dimensiuni Memoria umbrei pe un cub de sticlă aparţine proiectului TZARAgordian şi se derulează între anii 2015-2022, având origine în proiectul anterior, Despre M. I. N. E (Ministerul Industriei, Naturii şi Experimentului) din anii 2013-2015.

Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, pe bază de programare la numărul de telefon 0762.671.698 sau printr-un e-mail la adresa relatiipublice@mnlr.ro.

*

„Perioada cristalină” a lui Jacques Herold / expoziţie MNLR la Muzeul Naţional de Geologie
Şoseaua Pavel D. Kiseleff 2

18 februarie – 4 martie 2022

Muzeul Naţional al Literaturii Române continuă proiectul „Harta călătoriilor MNLR în muzeele din Capitală” cu o vizită la Muzeul Naţional de Geologie, unde vă prezentăm lucrările artistului Jacques Herold, caracteristice unei perioade speciale din viaţa acestuia, din anii ’40 – ’50, lucrări care fac parte din colecţia doamnei Cristina Simion.

Expoziţia va putea fi vizitată de luni până duminică, între orele 10.00 şi 18.00, cu respectarea prevederilor în vigoare.

Jacques Herold (nume real Herold Blumer) s-a născut la 10 octombrie 1910, la Piatra Neamţ, fiind un artist român avangardist, evreu de origine, prieten al lui Constantin Brâncuşi, Victor Brauner şi Gherasim Luca. După studii începute la Academia de Arte Frumoase din Bucureşti şi colaborări la revista „Unu”, în 1930, la 20 de ani, a plecat la Paris, unde s-a apropiat de cercurile artistice avangardiste. Graţie lui Victor Brauner, a cunoscut şi a devenit prietenul artiştilor suprarealişti, precum Andre Breton, Yves Tanguy, Marcel Duchamp, Man Ray, precum şi al multor poeţi şi scriitori, ale căror lucrări le va ilustra. Este considerat unul dintre cei mai importanţi pictori ai curentului artistic suprarealist în epoca de maturitate şi a ilustrat cărţi de colecţie, în tiraje mici, adevărate bijuterii. A publicat în Franţa lucrări originale (litografii, gravuri, serigrafii etc) în ediţii limitate, începând din anii ’30. După un intermezzo în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, opera sa a fost prezentată în expoziţii personale, precum şi în expoziţii de grup ale suprarealiştilor, fiind recunoscută şi apreciată pentru stilul original, şi lirismul său aparte.

*

„Bucureştiul lui Mircea Eliade” / Expoziţie în mansarda MNLR

Muzeul Naţional al Literaturii Române, Str. Nicolae Creţulescu 8

Vă invităm să călătoriţi prin Bucureştiul interbelic, prin „Bucureştiul lui Mircea Eliade”. Expoziţia vă prezintă o geografie literară bucureşteană, realizată pe hărţi din 1914, 1928, 1938 pe care au marcat locuri reale, case şi străzi care au existat cu adevărat şi care în bună măsură au rămas până astăzi. Pe hărţi sunt semnalate nu doar străzile şi clădirile reale, ci şi personaje şi momente narative sau pasaje literare care fac din acea stradă sau casă un loc semnificativ.

Expoziţia este structurată pe şapte teme mari, aşa cum apar ele pe harta alăturată. Dincolo de arheologia urbană a numelor de străzi, de trasee ale personajelor şi al tramvaiului 14, de scene ale unor evenimente sau de tipologii de case, şapte instalaţii cinematice oferă un comentariu artistic asupra unora dintre pasajele literare selectate. Inspirate de tehnici de film de la începuturile cinematografiei, cele şapte instalaţii vă invită să le experimentaţi pentru a declanşa o secvenţă animată, sau pentru a vă recompune propriul Bucureşti al lui Eliade.

Vizitarea expoziţiei se face pe baza unei programări la numărul de telefon 0736.598.451 (WhatsApp) sau prin trimiterea unui e-mail la adresa programe@mnlr.ro, cu respectarea măsurilor legale, impuse de situaţia actuală. Detalii, aici https://mnlr.ro/mnlr-restrictii-impuse-de-scenariul-rosu/

*

„Dragoste la prima lectură” / expoziţie MNLR în Bucureşti Mall Vitan
Calea Vitan 55 – 59

14 – 28 februarie 2022

V-aţi îndrăgostit vreodată la prima lectură? Dacă nu, vă invităm să parcurgeţi poveştile şi întâmplările relatate în scrisorile în care iubirea (în nenumăratele sale ipostaze) străbate fiecare cuvânt. Prin această expoziţie, organizată de Muzeul Naţional al Literaturii Române în parteneriat cu Bucureşti Mall Vitan şi în colaborare cu Centrul pentru Tineret al Municipiului Bucureşti, sunt marcate zilele importante la nivel naţional şi internaţional dedicate sărbătoririi iubirii.

Totodată, prin acest proiect expoziţional, aducem în atenţia publicului importanţa Zilei Naţionale a Lecturii, sărbătorite în acest an pentru prima dată în România, în 15 februarie. Astfel, expoziţia este o invitaţie la descoperirea unui alt sens dat lecturii: o citire a realităţii celuilalt, în care pătrundem curioşi, uimiţi şi captivaţi. Îndrăgostitul, citind universul celuilalt, îl vede ca pe fiinţa care-i „umblă prin minte”, „vârtej poetic”, „o mare care se depărtează de ţărm”, „acea rugăciune pe care un om nu mai vrea s-o spună şi altora”; descoperă „frumuseţea stranie”, misterioasă.

Schimbul de scrisori şi cărţi poştale între dramaturgi renumiţi şi actriţe celebre (Aurel Baranga – Marcela Rusu, Victor Ion Popa – Maria Mohor), între scriitori şi fiinţele care i-au inspirat şi despre care au scris (Aurel Dumitraşcu – T.), iubiri care s-au transformat în frumoase prietenii (Emil Cioran – Ecaterina Săndulescu), afinităţi şi dialoguri productive, inspiraţionale (Camil Petrescu – Cella Serghi, Marin Preda – Aurora Cornu) se vor derula ca un film în faţa vizitatorilor centrului comercial.