13 august 2022

Agenda culturală Teatrului Naţional de Operă şi operetă „Nae Leonard” Galaţi

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Agenda culturală (28 – 29 mai 2022)

Sâmbătă, 28 mai 2022, ora 18:30

Musical

EDITH PIAF … o viaţă

Un spectacol de Dan Mirea
Conducerea muzicală: Nicolae Mantu
Mişcarea scenică: Gabriela Gegea
Proiecţii video: Alexandru Andrei Roşu

Distribuţia: Cristina Boghici, Florentina Andronic, Valentin Vasopol, Viorica Mărăndici, Paul Nedelcuţă, Irina Popa, Paul Buţa, Mariana Pisică, Anton Mihail, Cristina Ionaşcu, Alexandru Tatu, Adina Lazăr, Andrei Ardeleanu, Cristina Dobre, Marian Neculcia, Adina Gurenciuc, Costel Donose, Doina Munteanu, Elvis Butunoi, Victoria Ţiu, Alexandru Dobre, Alexandra Tărăbuţa, Ovidiu Ghioc, Maria Macovei, Vasilică Burcuş, Paula Sima, Ionuţ Ţurlea, Valentina Iumen, Andrei Antohi, Rodica Dorojan, Alexandru Macovei, Daniela Radu, Paul Adămiţă, copiii: Cristina Tabac şi Elena Herţa.

Instrumentişti: Mugurel Bezman – chitară bass, Daniel Bordeiu – clape, Emil Dragomir – tobe, Marian Proca – chitară

Proiecţii video: Alexandru Roşu

Regia tehnică: Tanţa Micu

Sufleor: Claudia Colceriu

La Galaţi, Dan Mirea, în triplă calitate de scenarist, regizor şi scenograf, a creat un spectacol modern, inspirat din viaţa şi cariera celebrei cântăreţe Ѐdith Piaf, în care simbolurile transmit direct mesajul artistic în mintea spectatorului, fără mult text, fără multe detalii, fără interpretări personale. La final, ceea ce rămâne este meditaţia fiecăruia asupra vieţii, asupra artei şi întrebările existenţiale care ne urmăresc pe drumul spre casă, al căror răspuns îl găsim în melodiile celebrei şansonetiste.

Spectacolul impresionează prin spontaneitate şi prospeţime, cu o scenografie dinamică, în care schimbările sunt realizate uneori chiar de interpreţi, cu efecte de lumini şi costume sugestive.

„Edith Piaf – o viaţă” aduce în prim-plan imaginea legendară a şansonetistei franceze Edith Piaf. Spectacolul este un mesaj cald, simplu şi profund, transmis de echipa revistei gălăţene spectatorilor săi, un arc peste decenii şi o întoarcere în boema viaţă pariziană, din prima jumătate a secolului al XX-lea.

Viaţa tumultuoasă, incredibilă, a celebrei cântăreţe i-a inspirat atât pe creatorii de teatru, cât şi pe cei din domeniul cinematografiei. Emblematic rămâne filmul „La vie en rose”, realizat în anul 2007, în regia lui Olivier Dahan, cu Marion Cotillard în rolul principal, care a obţinut două premii şi o nominalizare la Oscar, un premiu Globul de Aur, o nominalizare la Berlin şi trei nominalizări la Academia Europeană de Film.

Cristina Boghici este solistă la secţia de Revistă a Teatrului Naţional de Operă şi operetă „Nae Leonard” din anul 2009, cariera sa evoluând permanent în sens asccendent, prin experienţe scenice diverse, stagiune de stagiune. Repertoriul abordat de instituţie i-a permis să-şi dezvolte în timp şi latura actoricească, dovedind reale calităţi în realizarea unor personaje complexe, totul culminând cu distribuirea sa în Ѐdith Piaf, un spectacol ce îi oferă posibilitatea unui adevărat regal actoricesc şi muzical.

De-a lungul timpului a fost preocupată permanent de desăvârşirea sa artistică, urmând cursurile Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi,în perioada 2005-2009,pe care le-a absolvit la clasa de Canto Clasic.

Anul 2021 i-a adus recunoaşterea în plan naţional, reuşind performanţa de a ajunge în semifinalele a două concursuri televizate de mare succes: „Vocea României” şi „X Factor”.

Dirijorul şi compozitorul Nicolae Mantu şi-a început studiile muzicale în oraşul său natal, Galaţi, absolvind apoi Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti,Facultatea de Compoziţie muzicală, în anul 1982. Din mai 1990 şi-a început activitatea în Teatrul Muzical gălăţean, la început ca flautist în orchestra simfonică,la scurt timp, Teodor Munteanu, pe atunci şeful secţiei de Revistă, determinându-l să accepte funcţia de dirijor a orchestrei de estradă.

În 1992 efectuează un turneu de spectacole în Austria cu spectacole de gen la Linz, Viena şi alte localităţi din împrejurimi, fiind prima deplasare în străinătate a colectivului Teatrului Muzical, după revoluţie. Din acel moment, cariera artistică a lui Nicolae Mantu a căpătat un trend permanent ascendent: în 1993 devine şeful secţiei de revistă iar începând din 1995 se afirmă în plan naţional obţinând doi ani consecutiv Premiul Sile Dinicu la Festivalul Naţional al Teatrelor de Revistă de la Constanţa, în 2004 participă la secţiunea-creaţie, în cadrul Festivalului Naţional Mamaia copiilor cu piesa Cântec simplu pe versuri de Lidia Moldoveanu şi în 2008 – piesa muzicală de generic pentru concursul televizat Salut liceu, salut tinereţe. În calitate de compozitor şi orchestrator a scris muzica originală, pentru spectacole de revistă şi de copii, aflate în repertoriul teatrului.

Biletele se pot achiziţiona online, accesând link-ul https://www.blt.ro/edith-piaf-o-viata.html , sau fizic, de la casieria Teatrului (0236 465 599 si 0753312308), în intervalul orar afişat pe site: www.naeleonard.ro, sau de la punctul de vânzare bilete din incinta Shopping City Galati (parter).

Duminică, 29 mai 2022, ora 18:30
Concert vocal-instrumental

SEARĂ CU MUZICĂ DE FILM
Eveniment organizat în colaborare cu
FILARMONICA „LYRA-GEORGE CAVADIA” BRĂILA

Orchestra de suflători „DANUBIUS”
Dirijor: PETREA GOGU

Muzica de film reprezintă universul din spatele imaginii; ea creează o întregă atmosferă şi pune în valoare toate celelalte elemente ale producţiei cinematografice: imagine, scenariu, regia. De cele mai multe ori, muzicienii crează coloanele sonore după indicaţiile regizorului, care stabilesc durata momentelor muzicale şi intensitatea lor, după vizionarea unei capodopere cinematografice, rămânând în mintea spectatorilor şi muzica asociată imaginii. În timp, orchestrele simfonice au inclus în repertoriul lor, concerte cu muzică de film, creind de fiecare dată evenimente muzicale de succes.

Adriana Babin este o naistă din Republica Moldova. La opt ani, a susţinut deja primul ei concert, ca solistă cu o orchestră populară naţională, la Chişinău. A finalizat studiile la unul dintre cele mai prestigioase licee de muzică din Moldova „Ciprian Porumbescu”, în clasa profesorului Ion Negură, a făcut 2 ani de nai la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” Iaşi, România, iar acum, concomitent cu studiile de la Iaşi, este studentă la „Conservatorium van Amsterdam” din Olanda.

Adriana este laureată şi câştigătoare a premiului I la diverse concursuri precum „Orpheus” din România sau „Talents of the world” din Ucraina unde a câştigat marele premiu, dar şi alte premii importante în Rusia, Serbia, Moldova şi Bulgaria. De asemenea, Adriana a colaborat cu orchestre precum Junge Simfonie Berlin Orchestra, cu Marie Jacquot ca dirijor fiind invitată să cânte în cadrul show-ului televizat „Stars von morgen” de însuşi Rollando Vilazzon, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” de la Chişinău, Orchestra de cameră a Sălii cu Orgă din Chişinău sub bagheta lui Cristian Florea. În 2019, Adriana a cântat în faţa a 50.000 de spectatori acompaniată de orchestra simfonică a Operei din Paris cu Jerome Pillement ca dirijor în cadrul festivalului ,,Un Violon sur le Sable” din Royan, Franţa.

Adriana este implicată social şi colaborează în mod regulat cu două mari fundaţii de caritate.

În 2017, Adriana a fost onorată cu o bursă de merit de la Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova şi un premiu pentru rezultate deosebit de remarcabile în reprezentarea imaginii ţării la nivel internaţional de către Ministrul Culturii al Republicii Moldova.

În acest moment, Adriana îşi continuă studiile cu succes la unul din cele mai prestigioase conservatoare din Europa, iar agenda ei se încarcă treptat cu concerte grandioase pentru 2022, precum recitalul din aprilie, la Ateneul Român din Bucureşti sau Festivalul din Île Saint-Germain, Franţa, în iulie, a cărui ambasadoare e nimeni alta decât Martha Argerich.

Magda Duţu, cunoscută publicului gălăţean sub numele de Maria Magdalena Cotro, a fost solistă a secţiei de Revistă a Teatrului Muzical „Nae Leonard” Galaţi între anii 1997 şi 2003. În perioada 2003 – 2021 a fost angajată solistă la Phoenica Holiday Resort din Mamaia. Preocupată permanent de evoluţia sa profesională, între anii 1992-1995 a urmat cursurile de muzică uşoară ale Şcolii Populare de Artă, iar din 2019 şi până în prezent, frecventează cursurile Facultăţii de Interpretare, din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Cătălin Petrescu, prim solist al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti în anul 2004, la clasa Silviei Voinea, iar activitatea artistică şi-a început-o în 1995, la Teatrul Dramatic „Maria Filotti” din Brăila, apoi, din 1999 este angajat al corului Teatrului de Operetă ” Ion Dacian”, iar din 2004 devine solist al acestei instituţii unde a realizat numeroase roluri. Pe lângă activitatea artistică, Cătălin Petrescu a dezvoltat o pasiune pentru lumea din spatele scenei, el fiind producător de spectacole dar şi asistent de regie al spectacolelor de operetă din repertoriul teatrului în perioada 2010-2016, fiind chiar producătorul premierei „Dolce Vita”, a Teatrului de Operetă în 2016, dar şi unul dintre producătorii şi organizatorii turneului naţional desfăşurat de Teatrul de Operetă şi Musical „Ion Dacian” în perioada 2012-2015, un adevărat maraton de spectacole de operetă şi musical în majoritatea oraşelor mari din ţară. În paralel cu activitatea teatrală, a activat ca dirijor al Corului „Divina Armonie” (2001-2002) şi al Coralei „Carmen” (2003-2010). A avut colaborări şi în filme, pentru „Callas forever” în regia lui Franco Zeffirelli (2001). A participat la turneul desfăşurat în S.U.A în cadrul Companiei Academice de Operă „Darclee” sub patronajul Marianei Nicolesco (2003), a interpretat rolurile: Lot din „Lot” – primă audiţie absolută – şi Stoicea din „Moara lui Califar” – primă audiţie absolută, iar în anul 2020 a făcut parte din distribuţia filmului FIDELIO ESTI TU- proiect de operă contemporană, film produs de Institul Goethe- Bucureşti.

Col.(r.), prof. Petrea Gogu este director al Filarmonicii Lyra- George Cavadia din Brăila şi dirijor al Orchestrei de cameră. Fin tălmăcitor a partiturilor muzicale, rămâne unul din personajele cheie ale concertelor prezentate un lung şir de ani, în Brăila, oraşul lui Panait Istrati, sau a lui Fănuş Neagu. Cu un temperament dăruit integral muzicii, cu gesturi sobre, ale celui ce ştie să fie şi convingător şi autoritar, dar niciodată brutal, dirijează. Mai întâi, a dirijat Muzica Militară a Garnizoanei Brăila, apoi Ansamblul Folcloric „Floarea Bărăganului”, Orchestra de suflători „Iosif Ivanovici”, Corul Bărbătesc „Armonia” şi, în fine, Orchestra de Cameră „George Cavadia” a Filarmomicii „Lyra -George Cavadia” din Brăila. Adevărat continuator a stirpei intelectualilor ce aparţin acestor locuri, Petrea Gogu, nu s-a rezumat doar la activitatea de dirijor ci, şi-a onorat din plin Diplomele obţinute la finalul Şcolii Militare de Muzică, ciclul ofiteri dirijori din Bucureşti şi a Universităţii de Muzică Bucureşti -Facultatea de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală.

În paralel cu activitatea dirijorală Col.(r.), prof. Petrea Gogu, s-a evidenţiat într-o serie de activităţi specifice artei, cum ar fi: profesor de clarinet şi Muzica de camera la Liceul de Arte „Hariclea Darclee, mentor a câtorva generaţii de elevi, câştigătoare a Olimpiadelor Naţionale de Interpretare instrumentală şi a Concursurilor de specialitate, Preşedinte a Asociaţiei Culturale „Voces Concordiae”, dirijor, iniţiator şi director al Festivalului Internaţional al Muzicilor Militare din Romania-Brăila, membru/preşedinte, în juriile celor mai importante Concursuri Muzicale, vocale sau instrumentale, Naţionale sau Internaţionale, organizate de Brăila. Meritele sale au fost recunoscute şi apreciate, prin conferirea unor diplome de excelenţă şi distincţii, oferite de diverse entităţi.

Biletele se pot achiziţiona online, accesând link-ul https://www.blt.ro/seara-cu-muzica-de-film.html , sau fizic, de la casieria Teatrului (0236 465 599 si 0753312308), în intervalul orar afişat pe site: www.naeleonard.ro, sau de la punctul de vânzare bilete din incinta Shopping City Galati (parter).