7 Dec 2012 - 12:18

Sinteza evenimentelor la frontieră în ultimele 24 de ore 07.12.2012

Biroul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră informează următoarele:

În ultimele 24 de ore, poliţiştii de frontieră au desfăşurat activităţi specifice în zona de competenţă care au vizat supravegherea şi controlul frontierei de stat, prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi infracţionalităţii transfrontaliere.
Principalele evenimente înregistrate:
 
Frontiera cu Ucraina:
 
Poliţiştii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmaţiei au descoperit şi confiscat, în ultimele 24 de ore, cantitatea de 9.313 pachete cu ţigări de provenienţă ucraineană, în valoare de 74.000 lei, ţigări ce urmau să ajungă pe piaţa neagră de desfacere din România.

Ţigări ascunse în fân (VIDEO)
        * Ieri, 6 decembrie a.c., lucrători din cadrul Sectorului Poliţíei de Frontieră Vişeul de Sus, judeţul Maramureş, au declanşat o acţiune specifică pe linia combaterii contrabandei cu ţigări în zona de responsabilitate.
 Astfel, începând cu ora 13.00, poliţiştii de frontieră, în baza unui autorizaţii de percheziţie emisă de către Judecătoria Vişeul de Sus, au descins la domiciliul unui cetăţean român N. Gheorghe de 22 ani, din localitatea Bistra, persoană despre care se deţineau date că este implicată în traficul ilicit cu ţigări de provenienţă ucraineană.
 Pe timpul desfăşurării percheziţiei domiciliare, poliţiştii de frontieră au descoperit, în anexele imobilului, într-o magazie şi într-un şopron cu fân, un număr de 14 colete învelite în folie de culoare neagră ce conţineau 6.800 pachete cu ţigări, de provenienţă ucraineană, în valoare de peste 61.000 lei.
Persoana în cauză este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, potrivit titlului VII, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a 10.000 de ţigarete.


Tigări ascunse în portbagaj                    
         * Tot ieri, la P.T.F. Siret, judeţul Suceava, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a efectuat un control amănunţit asupra unui autoturism marca Mercedes, condus de un cetăţean român, ocazie cu care au fost descoperite, ascunse şi nedeclarate, în vederea sustragerii de la controlul vamal, în locaşuri special amenajate, în portbagaj şi sub podeaua banchetei din spate, 1.376  pachete de ţigări de diferite mărci, de provenienţă ucraineană. 
       Ţigările în valoare de 1.700 lei au fost reţinute în vederea confiscării, iar persoana în cauză a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 8.000 lei.
       Totodată, autoturismul marca Mercedes estimat la 17.600 lei a fost ridicat în vederea confiscării, întrucât avea confecţionate locaşuri special amenajate pentru ascunderea ţigărilor.

 Ţigări de contrabandă confiscate la Satu Mare
* Şi poliţiştii de frontieră din cadrul S.T.P.F. Satu Mare au confiscat, ieri, 1.137 pachete ţigări, de provenienţă ucraineană în valoare de peste 5.000 lei, ascunse în două geamantane într-un microbuz, oprit pentru control, pe comunicaţia Livada – Satu Mare.
          Întreaga cantitate de ţigări a fost ridicată în vederea confiscării, iar persoana cărei îi aparţineau ţigările este cercetată de către poliţiştii de frontieră pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, urmând ca la final să fie luate măsurile legale ce se impun.

Frontiera cu Republica Ungaria:
La frontieră cu altă identitate
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Nădlac, judeţul Arad, au depistat o persoană de sex masculin, un cetăţean din Camerun, care a încercat să treacă ilegal frontiera, folosindu-se de documentele altei persoane.
Lucrătorii noştri au luat măsura întreruperii călătoriei persoanei în cauză şi cercetării acesteia sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals privind identitatea şi tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.
Tentativă de trecere ilegală a frontierei
 Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Curtici, judeţul Arad, au depistat şi reţinut trei persoane, cetăţeni pakistanezi, cu vârste cuprinse între 34 şi 46 ani, care încercau să treacă ilegal frontiera româno-ungară, pe jos, paralel cu calea ferată, pentru a ajunge în Ungaria.
Lucrătorii noştri au întocmit actele premergătoare începerii urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Garda de Coastă:
Aproximativ 30.000 de flacoane cu apă de toaletă susceptibile a fi contrafăcute în P.T.F. Constanţa Sud Agigea
Poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au constituit o echipă comună de control împreună cu reprezentanţii Biroului Vamal Constanţa Sud, pentru a efectua controlul la două containere sosite în P.T.F. Constanţa Sud Agigea.
Într-unul dintre containere au fost descoperite 29.376 flacoane cu apă de toaletă purtând însemnele unor mărci cunoscute şi 3.600 bucăţi pile pentru călcâie, bunuri susceptibile a fi contrafăcute, cu o valoare de aproximativ 7.000.000 lei dacă ar fi fost originale. În cel de-al doilea, 94 seturi răzătoare din plastic şi metal, cu o valoare de aproximativ 15.000 lei dacă ar fi fost originale.
Marfa din cele două containere a fost ridicată în vederea confiscării, urmând a fi trimisă spre expertizare.
Poliţiştii de frontieră au întocmit administratorilor societăţilor comerciale în cauză, un cetăţean brazilian, respectiv un cetăţean tunisian, ambii cu reşedinţa în Bucureşti, dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de punere în circulaţie, fără drept, a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.

Ţigarete netimbrate confiscate în P.T.F. Vama Veche
Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au identificat în P.T.F. Vama Veche un cetăţean român care încerca să introducă în ţară 1.600 ţigarete netimbrate fără documente de provenienţă.
Ţigările erau ascunse în capitonajul capotei unui microbuz care efectuează curse regulate între România şi Turcia.
Lucrătorii noştri au ridicat în vederea confiscării ţigaretele evaluate la 800 lei şi au aplicat persoanei în cauză o sancţiune contravenţională de 1.000 lei conform Legii 12/1990 republicată.

Frontiera cu Republica Moldova:
Daimler Chrysler furat din Olanda, depistat în PTF Albiţa
Poliţiştii de frontieră vasluieni au depistat în P.T.F. Albiţa, un autoturism marca Daimler Chrysler declarat furat în Olanda, condus de un cetăţean italian, Pierpaolo V., în vârstă de 47 ani.
Lucrătorii noştri i-au întocmit persoanei în cauză dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie înaintat parchetului, cu propunerile legale.
Autoturismul, în valoare de 80.000 lei, a fost indisponibilizat în vederea continuării cercetărilor.


Şi-a falsificat singur procura şi s-a ales cu dosar penal
 Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa, judeţul Vaslui, au întocmit dosar penal unui bărbat, Alexandru B., cu cetăţenie română şi R. Moldova, în vârstă de 27 ani, care intenţiona să intre în ţară cu un autoturism marca Honda Accord, înmatriculat în judeţul Iaşi, pentru care a prezentat la control o procură falsă, declarând că a descărcat de pe internet un model de procură pe care l-a modificat cu datele fostului proprietar.
Lucrătorii noştri i-au întocmit persoanei în cauză dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, urmând a fi prezentat  Parchetului de pe lângă Judecătoria Huşi cu propunerile legale.

Conducea un autoturism deşi nu avea acest drept
Pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice de supraveghere şi control, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Folteşti, a oprit în trafic, pe raza localităţii de frontieră Ijdileni, un autovehicul marca BMW, condus de cetăţeanul român B.C., în vârstă de 43 ani, care nu poseda permis de conducere.
Poliţiştii de frontieră au întocmit în cauză lucrare penală sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere urmând a fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecatoria Galaţi cu propunerile legale.

Format: