28 mai 2022

Agenda Muzeului Național al Literaturii Române pentru pentru săptămâna 21 – 27 iunie 2021

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Accesul la toate evenimentele organizate de Primăria Municipiului București prin Muzeul Național al Literaturii Române este gratuit.
Evenimente cu public

Marți, 22 iunie 2021, ora 11.00
Aula Academiei Române, Calea Victoriei 125

Cu ocazia bicentenarului Revoluției conduse de Tudor Vladimirescu, Muzeul Național al Literaturii Române a pregătit, în perioada 20 – 30 iunie 2021, atât în București, cât și la Tg. Jiu, o serie de evenimente ce marchează acest moment important care a contribuit la definirea identității naționale și la includerea spațiului românesc pe traiectoria modernizării. Aceste evenimente se înscriu într-un proiect mai amplu al MNLR, dedicat unor repere ale identității culturale românești, proiect realizat cu sprijinul Guvernului României.
Marți, 22 iunie 2021, de la ora 11.00, Muzeul Național al Literaturii Române și Academia Română, în parteneriat cu Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Asociația Excelsior și Romfilatelia, vă invită, în Aula Academiei Române, la Sesiunea științifică dedicată împlinirii a 200 de ani de la Revoluția din 1821.

Detalii aici.

Miercuri, 23 – Sâmbătă, 26 iunie 2021
Zilele Casei memoriale – Muzeu Pictor Alexandru Țipoia

Muzeul Național al Literaturii Române și Fundația Țipoia și Tzipoia vă invită să participați între 23 și 26 iunie 2021 la Zilele Casei memoriale – Muzeu Pictor Alexandru Țipoia, prilejuite de împlinirea a 80 de ani de la construcția edificiului în care au trăit patru generații ale familiei, dintre care ultimele trei de artiști: Alexandru Țipoia (1914 -1993), George Tzipoia (1945) și Diana Țipoia (1975), din Str. Lt. Aviator Gh. Caranda nr. 79, sector 6, București.

Deschiderea evenimentului va avea loc miercuri 23 iunie, ora 17.00, în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din Str. Nicolae Crețulescu 8.
Prezintă: George Tzipoia, Pavel Șușară
Amfitrion: Loreta Popa
Cu același prilej va avea loc proiecția filmului documentar „Țipoia & Tzipoia”, realizat de Marilena Rotaru, în cadrul serialului „Rezistența prin Cultură”.

Joi 24 iunie, ora 18.00, la Casa memorială – Muzeu Al. Țipoia din Str. Lt. Aviator Gh. Caranda nr. 79, va avea loc întâlnirea cu tema „Meandrele unei prietenii: Panait Istrati și Nikos Kazantzakis”.
Prezintă: Mugur Popovici, fost diplomat, Asociația Prietenii lui Panait Istrati, Elena Lazăr, editor și traducător, directorul Editurii Omonia.

Vineri 25 iunie, ora 17.00, la Casa memorială – Muzeu Al. Țipoia, din Str. Lt. Aviator Gh. Caranda nr. 79, va avea loc întâlnirea cu tema: „O neobișnuită întâlnire cu Ana Simon”.
Prezintă: dr. Irina Hasnaș, prietenă și colaboratoare permanentă a Anei Simon la filmele ei artistice, Mira Popia, prietenă și colaboratoare, George Tzipoia.

Sâmbătă 26 iunie, ora 12.00, în Sala Perpessicius a Muzeului Național al Literaturii Române din Str. Nicolae Crețulescu 8, va avea loc Închiderea Zilelor Casei memoriale – Muzeu Pictor Alexandru Țipoia.
Participă: Doina Mândru, George Tzipoia
Amfitrion: Loreta Popa
Cu același prilej va avea loc proiecția filmului documentar „Aripi și Stele. La Porțile Sacrului – George Tzipoia 70”, realizat de Marilena Rotaru în cadrul serialului de televiziune „Memoria Exilului Românesc”.

Miercuri, 23 iunie 2021, ora 19.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

2 P/s (Doi prozatori pe săptămână) | Sabin Pavelescu, Octavian Soviany și Bogdan Răileanu

Proiect realizat de MNLR și Editura Litera, coordonat de Doina Ruști

Joi, 24 iunie 2021, ora 11.00
Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8

Din seria manifestărilor dedicate unor repere ale identității culturale românești, joi, 24 iunie 2021, la ora 11.00, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită în Grădina MNLR, Strada Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul de lansare a volumului Tricolorul în istoria românilor de Adina Berciu-Drăghicescu, Cornelia M. Andonie, Luminița Iordache.

În istoria civilizației umane simbolurile au ocupat un loc deosebit, cu atât mai mult cele național‑statale. Drapelul, ca simbol, constituie, alături de stemă, sigiliu și imn, un însemn național de importanță deosebită, acela al identității unei națiuni.

Volumul care va fi lansat aduce în prim-plan o istorie (în detaliu) a drapelului românesc, iar miza lui e aceea de a reconstrui, cronologic, o monografie a unui simbol important pentru identitatea națională românească. Fiind un text cu caracter științific, cei trei specialiști în domeniu reușesc să recompună această istorie într-o manieră care îmbină rigorile limbajului de specialitate (vexilologic) cu plăcerea descoperirii semnificațiilor unui simbol despre care, de altminteri, se știe destul de puțin. Rezultă de aici un volum care este, deopotrivă, un instrument de lucru pentru cercetători ai domeniului și un volum pasionant pentru cei care vor să afle mai multe despre simbolul identitar al tricolorului.

Eveniment realizat în colaborare cu Fundația Colegiului Național de Apărare.
Proiect realizat cu sprijinul Guvernului României.

Joi, 24 iunie 2021, ora 14.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansare de carte | Balerina de Cosmin Andrei Tudor, Editura Neuma
Invitat: Horia Gârbea

„Cosmin Andrei Tudor constituie o adevărată revelație în literatură. Debutul său s-a produs cu poezie și i-a adus Premiul Uniunii Scriitorilor pe anul 2019, implicit și admiterea în Uniune, în care este cel mai tânăr poet al filialei București”, scrie Horia Gârbea despre tânărul autor.

Joi, 24 iunie 2021, ora 17.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansări de carte | Efectul Zian de Angela Dina-Moțățăianu și O sută de cuvinte de Ladislau Daradici, Editura Biscara

Participă: Victoria Milescu, Lucian Gruia
Moderator: Madeleine Dina, director Editura Biscara

Joi, 24 iunie 2021, ora 20.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Proiecție de film Kinedok: Distanța dintre mine și mine
Regia: Mona Nicoară, Dana Bunescu
Film documentar; durata: 89 de minute

Invitat: Alexandru Solomon

Detalii aici.

Vineri, 25 iunie 2021, ora 17.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lansări de carte | Cartea cu scriitori (Editura „Creator”) și Loc de oftat (Editura „Școala Ardeleană”) de Laurențiu Ciprian Tudor

Moderator: Loreta Popa

Laurențiu-Ciprian Tudor, născut în 1973, la Brașov, este poet, eseist, jurnalist cultural, sociolog, trainer și consilier educațional. Este membru al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România din 2014 şi membru al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni din 2011. A iniţiat şi coordonează, din 2007, împreună cu poeţii Adrian Munteanu şi Cătălin Stanciu (sub coordonarea scriitorului Daniel Drăgan şi a Fundaţiei Culturale „Arania”), Grupul de litere-sunete-şi-culori „Caii verzi de pe pereţi” din Braşov, care organizează lunar evenimente culturale. Este secretar de redacție la Revista literară „Libris” și redactor colaborator la Revistele „Astra” și „Tribuna”. A debutat publicistic și editorial în anul 2003. A scris până acum cinci volume de poezie și o carte de convorbiri, fiind prezent și în numeroase antologii.

Vineri, 25 iunie 2021, ora 19.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Lecturi publice de poezie

Invitați: Antonia Dragomir, Leonard Ancuța și Marius Ghilezan
Moderator: Stoian G. Bogdan

Participă: psihologul Florin Tănase și DJ MOMENTDAT

Sâmbătă, 26 iunie 2021, ora 11.00
Grădina MNLR, Str. Nicolae Crețulescu 8

Atelierele Thomasinei
Povești, căutare de comori & indicii, atelier de creativitate și de improvizație – iată propunerile Thomasinei pentru sâmbătă dimineața.

Rezervările se pot face la numărul 0736.598.451 sau la adresa programe@mnlr.ro (Gabriela Toma).