Publicat: 18 Februarie, 2016 - 11:38
Share

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa la reuniunea Consiliului European, care se va desfășura în perioada 18 — 19 februarie a.c. la Bruxelles.

Pe agenda Consiliului European figurează două subiecte de importanță majoră pentru viitorul Uniunii Europene, procesul de renegociere a relației dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, respectiv criza migrației. În cadrul reuniunii, liderii statelor membre UE vor discuta și despre cele mai recente evoluții din Siria și Libia.

Consiliul European se va pronunța asupra pachetului propus de către Președintele Consiliului European, domnul Donald Tusk, la 2 februarie a.c., menit să răspundă preocupărilor semnalate de Marea Britanie în legătură cu redefinirea relației cu Uniunea Europeană, în cele patru domenii de interes: competitivitate, guvernanță economică, suveranitate, respectiv prestații sociale și libera circulație.

România este în favoarea identificării unei formule adecvate care să răspundă așteptărilor britanice și să permită menținerea Regatului Unit în Uniunea Europeană. În același timp, țara noastră va susține ca soluția identificată să fie în deplină concordanță cu prevederile Tratatelor Uniunii, cu principiile și valorile fundamentale ale Uniunii Europene și să respecte pe deplin legislația europeană.

În domeniul gestionării crizei migrației, liderii statelor membre ale Uniunii Europene vor face o evaluare a implementării măsurilor deja agreate la nivelul UE, cu accent pe:

? protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene;

? consolidarea cooperării cu statele terțe, inclusiv cu Turcia, în vederea reducerii fluxurilor migratorii;

? implementarea Planului de Acțiune UE-Turcia în domeniul migrației;

? monitorizarea rutei migratorii din Balcanii de Vest;

? politica de returnare și readmisie;

? măsurile agreate în raport cu dimensiunea internă a migrației;

? asistența umanitară pentru refugiații sirieni și statele din vecinătatea Siriei.

În marja Consiliului European, Președintele României va participa la Summitul Partidului Popular European.

De asemenea, Președintele Iohannis va avea o întrevedere cu Prim-ministrul Poloniei, doamna Beata Szydło, în cadrul căreia vor fi discutate evoluțiile curente de la nivelul Uniunii Europene, dar și aspecte legate de relația bilaterală.