26 iunie 2022

Agenda Strategică pentru Cercetare şi Inovare la Marea Neagră

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În cadrul proiectului „Black Sea CONNECT – Coordination of marine and maritime research and innovation in the Black Sea”, Reţeaua Universităţilor de la Marea Neagră (RUMN) a organizat primul eveniment de tip Caravană Mobilă, derulat în vederea promovării strategiei „creşterea albastră” cu acccent asupra aspectelor legate de importanţa cursurilor de apă, conservarea calităţii mediului marin şi costier, dar şi perspectivele şi implicaţiile dezvoltării durabile în zone costiere.

Evenimentul a avut loc la data de 11 iunie 2021, în Comuna Sfântu Gheorghe, din Judeţul Tulcea, cu participarea elevilor din cadrul Şcolii Gimnaziale „Sf. Gheorghe”, sub îndrumarea doamnei Director, Prof. Adnana Mihaela Pătrăşcoiu.

În deschiderea evenimentului, domnul Prof. Eden Mamut, Secretar General al RUMN a prezentat elevilor conceptul de „creştere albastră” şi documentul de referinţă pentru cunoaşterea aprofundată a Mării Negre, intitulat Agenda Strategică pentru Cercetare şi Inovare la Marea Neagră.

Pentru a sublinia importanţa sporirii gradului de conştientizare în rândul generaţiei tinere, prin înţelegerea aspectelor legate de Marea Neagră şi a existenţei provocărilor privind protecţia acesteia, domnul Prof. Mamut a descris activităţile întreprinse în cadrul proiectului „Black Sea CONNECT – Coordination of marine and maritime research and innovation in the Black Sea”, finanţat prin Programul-cadru pentru cercetare şi inovare al Uniunii Europene – Orizont 2020, care îşi propune să fie un instrument fundamental pentru iniţierea procesului de implementare a Agendei Strategice de Cercetare şi Inovare în domeniul „creşterii albastre” în zona Mării Negre.

Tinerii elevi au beneficiat de un program de sesiune specială pentru incursiunea în domenii legate de sustenabilitate, de importanţa fluviului Dunărea în conectivitate cu bazinul Mării Negre, dar şi domenii legate de surse de energie bazate pe biomasă, în vederea producerii energiei regenerabile.

La acest program au participat, în calitate de lectori, doamna Dr. Bianca Pavel, Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie şi Geoecologie Marină – GeoEcoMar (conexiune online), domnul Prof. dr. Enrico Sciubba, Universitatea „Niccolo Cusano” şi domnul Iuliean Horneţ, Ecohornet SRL (conexiune online).

Secretariatul Naţional Român al RUMN