17 august 2022

Agent de poliţie, anchetat de către DNA

Symbol of justice – Themis in the old university library.

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 430/VIII/3 din 11 mai 2022, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului:

GÎRD AURELIAN, la data faptei agent de poliţie în cadrul Postului de Poliţie Giroc, judeţul Timiş, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

În perioada anterioară datei de 09 august 2021, inculpatul Gîrd Aurelian, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins de la o persoană (martor în cauză) suma de 13.000 euro, pentru ca, prin intermediul a doi parlamentari, aceşti bani să fie remişi ulterior unui judecător din Bucureşti. Inculpatul susţinea că, în schimbul acestei sume de bani, magistratul ar fi urmat să pronunţe o hotărâre favorabilă în cadrul unui proces civil care avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafeţe de teren (10,8 ha situate pe raza comunei Giroc) la care ar fi fost îndreptăţită familia martorului.

În contextul menţionat mai sus, la data de 12 august 2021, în sediul postului de poliţie Giroc, inculpatul ar fi primit suma de 64.500 lei, echivalentul a 13.000 euro. Cu aceeaşi ocazie, inculpatul Gîrd Aurelian a mai pretins de la martor, pentru sine, suprafaţa de 2.000 mp teren intravilan în localitatea Giroc, precum şi suprafaţa de 20.000 mp teren intravilan situat în aceeaşi localitate, pentru „colaboratorii” poliţistului care urmau să rezolve şi să decidă punerea în posesie a terenului respectiv.

Terenurile mai sus menţionate urmau să fie transferate după ce se obţinea punerea în posesie.

De menţionat este faptul că, la o simplă consultare a „Studiului de piaţă privind valorile minime ale imobilelor din judeţul Timiş – 2021” identificat pe site-ul http://www.unnpr.ro/files/expertize2021/CNPTimisoara/Studiu_de_piata_Timis_2021.pdf, a rezultat că terenurile pretinse ar valora cel puţin 2.440.000 euro (110 euro/mp).

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii faţă de inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Comunicat de presă – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara

Sursa foto: Pixabay