12 aprilie 2021

Agenţi de poliţie rutieră cercetaţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu

GAVEL ON COMPUTER KEYBOARD

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Ca urmare a activităţilor de procedură penală efectuate de poliţiştii anticorupţie ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Braşov, sub coordonarea procurorului desemnat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, faţă de 7 agenţi de poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov au fost luate măsuri sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu.

Astfel, cu 2 poliţişti au fost încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, cu alţi 2 urmând ca în cel mai scurt timp să fie încheiate astfel de documente, iar faţă de ceilalţi 3 au fost luate, iniţial, o serie de măsuri preventive (reţinere şi, ulterior, control judiciar), urmate de punerea în mişcare a acţiunii penale.

În cauză, cercetările au fost demarate în baza sesizării din oficiu a poliţiştilor anticorupţie ai D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Braşov, înaintată unităţii de parchet competente, privind indicii de săvârşire a unor infracţiuni de corupţie de către agenţi de poliţie rutieră. Conform probatoriului administrat, aceştia au primit mită constând în sume de bani, în repetate rânduri, de la conducători auto, pentru a nu dispune măsuri de sancţionare contravenţională privind încălcarea legislaţiei circulaţiei pe drumurile publice.

În cazul celor 4 poliţişti care au recunoscut săvârşirea faptelor au fost sau urmează să fie încheiate acorduri de recunoaştere a vinovăţiei prin care sunt condamnaţi la pedepse cu închisoarea pe o perioadă de 3 ani cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 3 ani şi interdicţia de a mai fi poliţist în această perioadă, în 3 dintre situaţii aceştia solicitând trecerea în rezervă cu drept la pensie, iar unul dintre poliţişti şi-a dat demisia.

În alte două situaţii, cercetările se efectuează cu inculpaţii sub măsura controlului judiciar, iar un inculpat este cercetat în stare de libertate.

În cauză, cercetările sunt continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Braşov