Publicat: 12 Februarie, 2016 - 11:53
Share

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), instituţie cu tradiţie în lucrul cu voluntarii, prin Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Călăraşi, derulează proiectul „Eu vreau!”, ediţia a II-a, care are ca scop implementarea, la nivel local, de proiecte pilot de prevenire a consumului de tutun, alcool, droguri şi substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, bazate pe principiile educaţiei între egali în învăţământul preuniversitar. 
Proiectul urmăreşte crearea unei reţele de voluntari prin recrutarea, selectarea, formarea şi educarea tinerilor în domeniul prevenirii consumului de droguri din cadrul următoarelor licee: Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Călăraşi, Colegiul Agricol „Sandu Aldea” Călăraşi, Liceul „Danubius” Călăraşi şi Colegiul Naţional „Barbu Ştirbei” Călăraşi.
Educaţia între egali constituie o propunere educativă în care unii membri ai unui grup sunt instruiţi pentru a juca un rol de educator. Educaţia între egali ajută la promovarea unei relaţii de educaţie reciprocă, aşa cum recomandă psihologia modernă a dezvoltării.
Pentru adolescenţi, contextul social de acest tip este o parte esenţială a construcţiei identităţii personale. O relaţie bună în cadrul grupului de egali asigură rezolvarea sarcinilor specifice acestei vârste. Educaţia între egali este o metodă pentru a promova comportamentele de prevenire privind diverse probleme şi pentru a implementa deprinderile tinerilor implicaţi.

Agenţia Naţională Antidrog, prin cele 47 de centre de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog - şase in Bucureşti si câte unul în fiecare judeţ -, a dezvoltat o amplă reţea de voluntari, care alături de specialiştii ANA, desfăşoară activităţi în cadrul proiectelor şi campaniilor de prevenire antidrog. Aportul voluntarilor Agenţiei contribuie la realizarea obiectivelor de prevenire a consumului de droguri în ţara noastră.