23 iulie 2021

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a lansat iniţiativa constituirii unui grup consultativ permanent dedicat companiilor mari

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Fidelă misiunii sale de a genera dezvoltare socio-economică la nivelul întregii regiuni, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est a lansat iniţiativa constituirii unui grup consultativ permanent dedicat companiilor mari.

În acest context, primele runde de consultări au debutat prin întâlniri exploratorii, care au avut loc în 26 februarie, respectiv 1 martie 2021.

La aceste întâlniri, alături de conducerea ADR Nord-Est, au luat parte reprezentanţi la cel mai înalt nivel ai AEROSTAR S.A. Bacău, ELECTRA SRL IAŞI, S.C.Antibiotice S.A. IASI, Safir, SC BARRIER SRL, Ambro SA, Dinamic 92 Distribution SRL, Elsaco Electronic, Caremil SRL, EON , SC FIBREXNYLON SA, Chimcomplex S.A Borzeşti, ELECTROPUTERE VFU PAŞCANI SA şi RULMENTI SA Barlad , iar alte cinci companii şi-au dat acceptul pentru apartenenţa la acest grup şi au agreat că vor avea loc întâlniri periodice.

Pe termen lung, obiectivele acestor întâlniri sunt:
1. Să oferim informatii privind propuneri de proiecte şi parteneriate, oportunităţi de finanţare, având in vedere multiplele surse de informare şi posibilităţi de conectare pe care le are agenţia noastră;
2. Să cunoaştem, cu ajutorul partenerilor noştri, preocupările, problemele, nevoile şi oportunităţile de care ar trebui să ţinem cont în construcţia programelor de dezvoltare, în accesarea de parteneriate, în implicarea în proiecte de anvergură europeană şi în alte iniţiative de profil;
3. Să stabilim câteva obiective şi acţiuni concrete, pe care le putem realiza împreună, prin intermediul cărora să putem pune în operă unele din aspectele de mai sus.
4. Să identificăm puncte de vedere comune, pe care să le putem prezenta la diferitele niveluri de decizie la care ADR Nord-Est are acces prin intermediul reţelei sale profesionale, inclusiv prin intermediul Biroului propriu de Reprezentare la Bruxelles.

În cadrul acestor prime întâlniri, infrastructura deficitară a fost invocată ca problemă încă de actualitate, întrucât produsele sunt transportate cu tiruri sau cu trenul, iar timpii mari de livrare pe piaţa europeană, pot duce la pierderea unor clienţi şi reducerea cotei de piaţă.

Dincolo de aceste probleme, care ţin de nivelul guvernamental şi înţelegând nevoia unei abordări proactive, reprezentanţii întreprinderilor mari şi-au manifestat interesul faţă de oportunităâile de susţinere financiară a unor activităţi de cercetare-dezvoltare de produse noi, inovative, dar şi faţă de digitalizarea afacerilor.

„Este unanim recunoscută contribuţia companiilor mari la dezvoltarea regiunii, oportunităţile oferite de acestea, dar şi problemele cu care se confruntă, având impact asupra unui număr mare de actori din mediul socio-economic. În calitatea noastră de facilitator al parteneriatelor pentru dezvoltare, considerăm că un dialog deschis şi constructiv poate conduce la deschiderea unor noi căi prin care să venim în întâmpinarea companiilor mari, cu măsuri adecvate de sprijin.

Obiectivul major al iniţiativei este acela de a conecta cât mai bine actorii economici importanţi din regiune şi de a valorifica oportunităţile de dezvoltare într-un mod coerent.” a declarat Vasile Asandei, Director General ADR Nord-Est şi coordonator al grupului consultativ.