Publicat: 8 August, 2020 - 09:30
Share

Directorul Centrului Național pentru Contrainformații și Securitate al SUA, William Evanina, a declarat că Beijingul își extinde influența pentru a contura climatul politic din Statele Unite.

Autoritățile chineze doresc ca președintele american Donald Trump să nu fie reales la alegerile din noiembrie. O astfel de evaluare este cuprinsă într-o declarație scrisă publicată vineri de directorul Centrului Național pentru Contrainformații și Securitate al SUA, William Evanina.

 

"Conform estimărilor noastre, China ar prefera ca Președintele Trump, pe care Beijingul îl consideră imprevizibil, să nu fie reales”, a spus Evanina. Potrivit acestuia, Beijingul „va continua să cântărească riscurile și beneficiile acțiunilor agresive, dar în declarațiile sale publice din ultimele luni, critică din ce în ce mai mult răspunsul administrației actuale [SUA] la COVID-19, închiderea consulatului general chinez de la Houston și alte probleme."

 

Potrivit contraspionajului american, Republica Populara Chineza „a criticat puternic declarațiile și acțiunile administrației americane cu privire la Hong Kong, [rețeaua socială] TikTok, statutul juridic al Mării Chinei de Sud și eforturile Chinei de a domina piața rețelelor 5G”. "Beijingul recunoaște că toate aceste eforturi pot afecta cursa prezidențială", a concluzionat Evanina.

 

La sfârșitul lunii iulie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Wang Wenbin, a declarat că “China nu este interesată să intervină la alegerile prezidențiale din SUA” și a solicitat politicienilor americani să înceteze speculațiile și blamarea companiilor chineze. Diplomatul a amintit că, recent, Washingtonul a căutat diverse pretexte pentru a pune presiune asupra companiilor chineze.

Ciprian POP

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Geo: