25 mai 2022

Agenţiile pentru Dezvoltare Regională vor fi implicate în implementarea Planului Naţional de Redresare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Agenţiile pentru Dezvoltare Regională vor fi implicate în implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Anunţul a fost făcut astăzi, la Arad, de către Prim-ministrul Guvernului României, Florin Cîţu, în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest.

Premierul a prezentat planul în urma căruia România va beneficia de un buget de 29,2 miliarde de euro, prin granturi şi împrumuturi.

„Este o provocare pentru noi toţi această sumă, dar sunt sigur că vom putea să facem acest lucru, pentru că, trebuie să fim conştienţi că nu vom mai avea această şansă. Vreau să ne asigurăm că implementăm aceşti bani. Cele trei elemente vitale în care vom investi sunt: infrastructura rutieră şi feroviară, spitalele şi fondul pentru UAT-uri, în care au fost incluse şi CJ-urile”, a spus Premierul.

Începând cu perioada de programare 2021 – 2027, la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare, Agenţiile pentru Dezvoltare Regională îndeplinesc funcţia de autorităţi de management, pentru Programele Operaţionale Regionale. Astfel, proiectele se vor evalua, contracta, implementa şi plăti direct, la nivel regional.

„Avantajele acestei decizii de descentralizare este că Programele Operaţionale Regionale sunt elaborate plecând de la nevoile şi specificul fiecărei regiuni, ducând deciziile cât mai aproape de beneficiari, adică de cetăţeni. Acest demers va simplifica procesul de depunere şi va grăbi evaluarea şi apoi implementarea proiectelor, utilizând mecanisme simple şi, sper eu, digitalizate. Ţinta noastră este de a reduce la cel puţin jumătate durata de la depunerea la contractarea fiecărui proiect, faţă de situaţia de până acum”, a declarat preşedintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, Iustin Cionca.

Cele 8 agenţii au pregătit şi transmis către Comisia Europeană două versiuni ale Programului Operaţional Regional 2021 – 2027, iar în prezent se află în plin proces de negociere directă cu Comisia Europeană privind conţinutul acestora.

„Cele opt programe regionale sunt în cea mai avansată fază. Niciun alt program sectorial pregătit de Guvern nu este într-o fază atât de avansată. Practic, există şanse ca, la mijlocul verii să avem programele aprobate de către Comisia Europeană. Şi, mai mult decât atât, am putea să producem cheltuieli anul acesta”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest. Acesta a precizat principalele priorităţi ale programului:

– O regiune competitivă prin inovare, digitalizare şi întreprinderi dinamice
– O regiune cu oraşe smart şi administraţie digitalizată – 40 mil. EUR
– Eficienţa energetică
– O regiune cu mobilitate sustenabilă
– O regiune accesibilă
– O regiune educată
– O regiune atractivă urban şi rural

„Ne propunem să creştem tinerii în spiritul inovării şi antreprenoriatului din şcoală. Vrem să facem patru centre de competenţă, câte unul în fiecare judeţ al regiunii Vest, în care tinerii să fie expuşi la tehnologia nouă, să-i învăţăm antreprenoriat, marketing, leadership, pentru că numai aşa putem creşte masa de plusvaloare pe care regiunea poate să o dezvolte”, a mai spus directorul ADR Vest.