Publicat: 15 Mai, 2018 - 13:32
şi expoziţia de fotografie România: Evoluţie

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES a prezentat, la Ambasada României din SUA, documentarul video "Marea Unire - România, la 100 de ani" şi expoziţia de fotografie România: Evoluţie. Cu ocazia Zilei Porţilor Deschise la Ambasadă, peste 4.000 de americani au vizitat ambasada României şi expoziţia AGERPRES. 

Ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, George Cristian Maior, a declarat înainte de începerea documentarului: "Filmul AGERPRES prezintă români adevăraţi care au trăit experienţe dramatice, în marja unor momente istorice pentru România. Personajele contemporane cu evenimentele dau o valoare aparte acestui film emoţionant. Felicit AGERPRES pentru realizarea acestui proiect care nu a fost uşor, dar a reuşit un lucru minunat pentru comunităţile de peste hotare şi nu numai. Sărbătorim, în 2018, 100 de ani de la Marea Unire a românilor şi e minunat că diaspora poate gusta din această felie de istorie. Vom distribui acest film tuturor comunităţilor de români din Statele Unite ale Americii". 

Alexandru Giboi, directorul general al AGERPRES, a menţionat: "Agenţia Naţională de Presă are onoarea de a prezenta, în premieră transatlantică, filmul "Marea Unire - România, la 100 de ani", la Washington, cu sprijinul domnului ambasador George Cristian Maior şi al Ambasadei României în SUA. Filmul nostru a avut premiera la Bucureşti, apoi a urmat, natural, Chişinăul. Cred sincer în rolul AGERPRES de a informa corect publicul, fie că vorbim de români sau străini, iar acest film, un demers jurnalistic unic pentru Centenar, este parte a acestui rol. Însoţim filmul cu expoziţia de fotografie România: Evoluţie, în ediţie specială pentru Centenarul Marii Uniri, creând astfel un eveniment complet şi relevant pentru contextul unic pe care îl traversăm".

Directorul general al AGERPRES a avut o întrevedere şi cu Dennis Wholey, gazda şi realizatorul emisiunii This is America & The World, din reţeaua PBS, în cadrul căreia cei doi au pus bazele unor proiecte comune ce se vor derula în viitorul apropiat.

Despre filmul "Marea Unire - România, la 100 de ani"

Documentarul "Marea Unire - România, la 100 de ani" este o invitaţie la o călătorie emoţionantă şi captivantă, trăită şi nu doar povestită de oameni pentru care România înseamnă şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Practic, AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar urmaşii celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. 'România, la 100 de ani' aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Despre expoziţia România: Evoluţie

Expoziţia de fotografie, numită 'România: Evoluţie', cuprinde imagini ce fac parte din arhiva AGERPRES, care reflectă viaţa cultural-artistică, politică şi sportivă a ţării, dar şi câteva fotografii din arhiva Associated Press. Expoziţia cuprinde şi cele mai bune fotografii realizate în ultimul timp de către fotoreporterii AGERPRES, care ilustrează evoluţia României. Totodată, AGERPRES a realizat şi un album cu acelaşi nume, o ediţie specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conţine 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluţie, Evoluţie.

Parteneri: Ambasadei României în SUA, Associated Press; susţinut de Centenarul Filmului Românesc, Institutul Cultural Român; văzut de Radio Guerrilla; parteneri media: Antena 3, Europa FM, Radio România, TVR.

Despre AGERPRES

Fondată în 1889, AGERPRES este Agenţia Naţională de Presă a României. Aceasta are rolul de a oferi informaţii echilibrate, cu caracter imparţial, şi de a fi principala sursă de informare pentru cetăţenii şi instituţiile din ţară, dar şi cea mai importantă sursă de ştiri despre România, în exterior. Din 1921, agenţia a avut o transmisie neîntreruptă de ştiri şi informaţii. Printre serviciile AGERPRES se regăsesc: fluxurile de ştiri tematice, fluxurile de limbă engleză şi maghiară, serviciile şi arhiva de fotografie de presă, monitorizarea de presă, serviciile video şi multimedia, fluxul documentare, precum şi servicii de imprimare.

Tag-uri Institutii: