27 septembrie 2022

Agravarea crizei de combustibil în Haiti

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Asociația proprietarilor de stații de service prevede o agravare a penuriei de combustibil care afectează astăzi Statul Haiti, din cauza scăderii volumului de combustibili importați.

Președintele acesteia, Marc André Derifence, și-a exprimat îngrijorarea față de sumele mici solicitate de companiile care gestionează importul acestor produse și a explicat că ar putea fi legat de dificultățile de accesare a dolarilor.

„Moneda SUA nu este doar scumpă, ci și din ce în ce mai rară”, a spus el reporterilor.

Din ianuarie până în prezent, moneda națională s-a depreciat cu peste 33 la sută, așa că în prezent sunt necesare sume mai mari in monedă locală pentru a cumpăra dolari. Cursul de schimb afectează mai ales companiile petroliere, a dat asigurări Derifonce.

Varreux, principalul terminal petrolier al țării, și-a redus aproape la jumătate volumele livrate de combustibil, de la o medie de un milion de galoane de combustibil pe zi, în iulie, la 500.000, în august.

În plus, două dintre companiile petroliere nu au făcut comenzi pentru următoarea livrare care se estimează că va ajunge în port la jumătatea lunii august, cu 60.000 de barili de motorină și 32.000 de kerosen, ceea ce reprezintă un consum de aproximativ șase zile, potrivit Ziarul Le Nouvelliste.

La două luni după asasinarea președintelui Jovenel Moïse, Guvernul a eliberat piața petrolului cu scopul de a rezolva crizele frecvente ale deficitului de combustibil.

Experții indică, însă, că situația este mai proastă decât indică sursele oficiale, chiar dacă perioadele dintre raționalizări au fost reduse, în timp ce pe piața informală prețurile le triplează pe cele oficiale, cu creșterea, în consecință, a costurilor serviciilor și a coșului alimentar de bază.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto encyclopedia britannica