Publicat: 28 Noiembrie, 2015 - 13:25

Vremea normală sub aspect termic de la începutul perioadei va intra treptat într-un proces de încălzire, în majoritatea regiunilor agricole ale țării.
Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între -2...7C la începutul intervalului, valori apropiate de normele climatologice şi -1...11C în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...4C, în aproape toată țara.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 0...14°C, la nivelul întregii țări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -4...7°C, în majoritatea zonelor de cultură.
Se prognozează precipitații sub formă de ploaie, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), în cea mai mare parte a țării. În primele zile ale intervalului, cantitățile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar vântul va prezenta intensificări de scurtă durată.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg
teritoriul agricol al țării. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și izolat puternică) se vor înregistra pe suprafeţe extinse din Moldova, izolat în sud-vestul
Transilvaniei. 
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul regimului hidro-termic din aer şi sol favorabil, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua pe ansamblu normal, în aproape toată țara.
Culturile de orz și grâu de toamnă își vor continua fazele de răsărire, apariţia frunzei a treia și înfrățire (10-100%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Starea
de vegetaţie a plantelor se va menţine bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă. În funcție de data semănatului, rapița își va definitiva răsărirea (80-100%),
continuându-se totodată înfrunzirea (6-14 frunze) la nivelul întregii țări, uniformitatea și vigurozitatea culturilor prezentându-se în general bună și medie.
Speciile pomi-viticole se vor afla la maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea/căderea masivă a frunzelor, precum și în faza de repaus fiziologic.
În zilele cu precipitații, lucrările agricole specifice de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături de toamnă, fertilizări, etc) vor fi sistate temporar. 

Recomandări de specialitatea: 
Finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
 Verificarea sistematică a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă;
 Aplicarea îngrăşǎmintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile
de toamnǎ semănate în epoca optimă;
 Lucrǎri de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.