27 iunie 2022

Ai asigurare divină pentru autoturism?

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Nu este o glumă. Din 2013 Patriarhia Română a aprobat Sfeștania pentru binecuvântarea unui vehicul. Urmare a solicitărilor multor conducători auto care vor ca Cel de Sus să vegheze asupra lor și asupra tuturor celor ce călătoresc împreună cu ei.

Biserica Ortodoxă are rugăciuni pentru cei ce călătoresc: de la îngerii trimiși, în Vechiul Testament, lui Isaac și Tobie, la Sfântul Ilie, cel ridicat cu căruța de foc la cer și la Noe, cel orânduit să salveze, cu arca lui, pe vremea potopului, toată creația lui Dumnezeu. Pentru că nici o călătorie nu a fost vreodată lipsită de riscuri. Azi cu atât mai mult avem nevoie de protecția divină, când drumurile sunt așa cum sunt și conducătorii auto, în bună parte, la fel ca ele. Deci…

Cheamă preotul ca să dea binecuvântarea

Eram de față când părintele a ”lăsat baltă”, în biserică, vreo câteva zeci de credincioși care stăteau cuminți la coadă ca să se spovedească și a ieșit să binecuvânteze un autoturism. S-a întors în zece minute, dar cei rămași în așteptare tot au bombănit. Drept care l-am întrebat frontal: cum vine asta, cu binecuvântarea unei mașinării?! ”Binecuvântăm mașina pentru ca cei ce călătoresc în ea să fie feriți de primejdii. O asemănăm cu arca lui Noe, care a plutit 40 de zile și 40 de nopți, salvând de la potopul biblic pe Noe, familia lui și toate speciile de animale create de Dumnezeu. Citim orânduiala care se face pentru corăbii și luntre, adaptată la mijloacele de călătorie de azi”.

Pas cu pas: se dă binecuvântarea, se citesc rugăciunile începătoare și cele de binecuvântare a mașinii, apoi se stropește cu agheasmă mică în interior și în exterior, pe toate părțile, inclusiv motorul, rostindu-se această rugăciune: ”Se binecuvintează mașina aceasta cu agheasmă, în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin”. Apoi preotul fixează o icoană sfințită la bordul mașinii și citește rugăciunea și ectenia de călătorie, pomenind și pomelnicul celor care o conduc și călătoresc cu ea: ” „Binecuvintează mașina robilor tăi, ocrotindu-i în drumurile lor de toate primejdiile, dându-le înger păzitor, însoțindu-i cu dumnezeiasca Ta binecuvântare și întorcându-i totdeauna cu pace la casa lor”. Această rugăciune de binecuvântare se face atât la început, când mașina este nouă, cât și o dată pe an, după dorința și evlavia posesorului ei.

Condiția bunului Dumnezeu: să nu fie de fală!

Rugăciunea rodește, spun slujitorii altarului, numai dacă autoturismul este cumpărat și folosit cu bună credință, pentru binele familiei. Nu și dacă este achiziționat doar ca prilej de fală.

Drum bun de Sfintele Sărbători și să vă întoarceți cu bine! Doamne ajută!

Articol de Gabriela Boceanu