28 noiembrie 2021

Ajustări ale tarifelor de călătorie urbană şi metropolitană. Preţul abonamentelor nu a mai fost modificat din 2009

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Societatea de Transport Public Timişoara a transmis către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Societatea Metropolitană de Transport Timişoara propunerile de tarife pentru călătoriile în Timişoara şi în zona metropolitană. Noile tarife propuse sunt de 4 lei pentru un bilet unic de călătorie şi de 130 de lei pentru un abonament general pe 30 de zile şi urmează să intre în vigoare doar după aprobarea de către SMTT şi Consiliul Local Timişoara.

Ajustarea tarifelor de călătorie este determinată de creşterea semnificativă a preţurilor pentru energie electrică şi combustibil, piese de schimb pentru mijloacele de transport în comun, gaz metan şi de creşterea anuală a inflaţiei. De asemenea, efectele crizei epidemiologice, care a început în luna martie a anului 2020, au un impact negativ semnificativ asupra veniturilor.

Astfel, cheltuielile de combustibilul au crescut de la 6,03 milioane, în 2016, la 10,7 milioane în 2021, cele de energia electrică de la 3,9 milioane, în 2016, la 11,2 milioane în 2021, iar cele pentru gaze naturale de la 414.800 de lei, în 2016, la peste un milion de lei în 2021.

În perioada scursă de la data ultimei ajustări a tarifelor la abonamente, nivelul cheltuielilor a crescut semnificativ, atât prin creşterea preţurilor la utilităţi, piese de schimb şi manoperă, cât şi ca urmare a creşterii volumului prestaţiei, prin introducerea mai multor curse în scopul diminuării timpilor de aşteptare în staţii.

„Societatea nu poate funcţiona şi în anii următori bazându-se în mare parte pe subvenţiile acordate de Primăria Timişoara. În paralel cu acest plan de ajustare a tarifelor am lucrat şi la unul de restructurare a companiei, pentru a eficientiza activitatea şi pentru a scădea din costurile salariale. Astfel, în perioada următoare vom propune desfiinţarea a 150 – 200 de posturi reprezentând personal auxiliar, fără legătură directă cu activitatea de transport. Restructurarea nu îi va viza pe cei care fac parte din personalul de bord (şoferi şi vatmani) şi pe cei care se ocupă în prezent de mentenanţa mijloacelor de transport în comun. Vom asigura astfel că putem păstra un nivel salarial competitiv şi, în acelaşi timp, ne vom asigura că frecvenţa curselor de transport public nu va fi afectată”, a declarat Patriciu Mălin Ruşeţ, directorul interimar al STPT.

În prezent, tariful pentru un abonament general este de 93 de lei, tarif care se aplică din data de 15.07.2009, în timp ce tarifele celorlalte titluri de călătorie (abonamente şi bilete) se aplică începând cu data de 01.05.2018, iar biletul unic, care este valabil 60 de minute, introdus prin HCL 324/14.06.2019, înlocuieşte biletul pentru o călătorie de 2,5 lei la acelaşi tarif de 2,5 lei.

PURTĂTOR DE CUVÂNT
Bradu Cosmin