6 octombrie 2022

Ajutoare umanitare de la Protecţia Civilă din Franţa pentru vecinii ucraineni

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Marţi, 29 martie 2022, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, alături de preşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Filiala Tulcea, Eugen Ion, a primit vizita unor reprezentanţi ai Protecţiei Civile din Franţa. Vizita este ocazionată de sosirea la Tulcea a unui tren cu 11 vagoane cu ajutoare umanitare pentru refugiaţii ucraineni aflaţi în România, acţiune coordonată de instituţia franceză.

După cum a precizat preşedintele AcoR Tulcea, Eugen Ion, în primele zile după începerea evenimentelor din Ucraina, în urma discuţiilor cu preşedintele Cosiliului Judeţean Tulcea şi Instituţia Prefectului, s-a decis încheierea unui protocol între cele trei instituţii. Prin acesta s-a stabilit preluarea de către Consiliul Judeţean a necesităţilor transmise de către partea ucraineană şi transmiterea lor către AcoR, care administrează depozitul central de ajutoare din municipiu. După primele două săptămâni de activitate, prin implicarea unui regizor român stabilit în Franţa, Protecţia Civilă din Franţa şi-a trimis reprezentanţii la Tulcea pentru a vedea cum funcţionează depozitul de ajutoare de aici şi pentru a stabili o modalitate de colaborare.

Astfel, 3.000 de paleţi de ajutoare de la Protecţia Civilă au ca destinaţie depozitul tulcean, 15 tiruri ajungând deja la Tulcea.

„Ne-am implicat alături de Prefectură şi de toate comuntăţile locale din judeţul Tulcea, precum şi alături de oamenii care au susţinut voluntar acest demers de ajutorare a refugiaţilor ucraineni, respectiv de preluarea lor, transportul, cazarea şi transferul lor către alte zone ale ţării. Există o relaţie de înfrăţire între judeţul Tulcea şi Raionul Izmail, dar şi o relaţie extrem de bună cu Regiunea Odessa, care include Raionul Izmail, o relaţie de prietenie care a început acum 10 ani în domeniul accesării fondurilor transfrontaliere, ceea ce a creat o empatie între cele două regiuni. Acest fapt ne-a dat şi un mai mare imbold în a ajuta cât mai mult posibil partea ucraineană, respectiv sudul Ucrainei.
Toate ajutoarele de la Tulcea sunt dirijate în funcţie de comenzile primite de la administraţia militară din Izmail şi Odessa, destinaţia lor nefiind stabilită de noi, ci de necesităţile transmise de ţara vecină.
Salut sprijinul pe care Franţa l-a dat istoric ţării noastre, avem o istorie comună, graniţele ţării noastre fiind stabilite la un moment dat în urma ajutorului dat de Franţa.
Poporul francez a ajutat întotdeauna, dovadă fiind că, şi acum, cea mai mare donaţie de ajutoare este trimisă din Franţa prin Protecţia Civilă, Asociaţia Primăriilor din Franţa dar şi alte două organizaţii neguvernamentale. Este cel mai mare ajutor pe care sudul Ucrainei l-a primit prin Tulcea, de la o altă ţară. Franţa ne-a fost o soră care ne-a ajutat de mult ori de-a lungul istoriei, iar acum este alături de poporul ucrainean, aflat în nevoie.
Din câte ştiu eu, niciodată nu a sosit un astfel de tren cu ajutoare în judeţul nostru sau în proximitatea lui. Este un moment istoric pentru care vreau să mulţumesc poporului francez, instituţiilor implicate în acest ajutor, în numele poporului ucrainean şi în numele nostru”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu.

Au mai fost primite, de asemenea, ajutoare din partea Asociaţiei Umanitare PARTAGENCE, din partea ONG-ul francez Action Contre la Faim, care a donat 16.000 de euro, dar şi din partea Companiei Fortuna. În plus, au mai fost primite ajutoare din partea Asociaţiei Primăriilor din Franţa, toate acestea completând donaţiile transmise de Protecţia Civilă.