Publicat: 17 Ianuarie, 2013 - 13:17
UPDATE 17:33 Surse: ar fi vorba despre doi cetăţeni români răpiţi, nu unul; Armata algeriană a preluat în totalitate controlul asupra complexului In Amenas

Unul dintre cei 41 de ostateci din Algeria ar fi un român. Asta rezultă din declaraţiile unui răpitor care s-a prezentat ca Abu al-Baraa la postul Al-Jazeera.

UPDATE 17:50 - Armata algeriană a preluat în totalitate controlul asupra complexului In Amenas, unde a avut loc luarea de ostatici, anunţă site-ul algerian de ştiri TSA.

UPDATE 17:40 - Armata algeriană a lansat un nou raid la complexul de exploatare a gazelor unde sunt ţinuţi în captivitate ostaticii occidentali rămaşi în viaţă după atacul Forţelor Aeriene, relatează AFP citând agenţia mauritană ANI. "Avioane de vânătoare şi unităţi terestre încearcă să preia controlul asupra complexului", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei algeriene.

UPDATE 17:33 - Potrivit jurnalistului Radu Tudor,  ar fi vorba despre doi cetăţeni români răpiţi, nu unul. Amândoi ar fi fost angajaţi de compania British Petroleum prin intermediul unei firme specializate de recrutare din România. Operaţiunile pentru eliberare şi anihilarea grupării teroriste sunt executate de armata algeriană cu sprijinul a două importante servicii secrete britanice, MI6 (Marea Britanie) si DGSE (Franta).

UPDATE 17.05: Armata algeriană a preluat controlul pe platforma din oraşul In Amenas.

UPDATE 17.00: Informaţiile privind numărul victimelor sunt contradictorii. Cele mai multe surse indică un număr de 6 ostatici şi 8 răpitori ucişi în timpul operaţiunii de salvare întreprinsă de forţele algeriene. Totodată, 4 ostatici străini ar fi reuşit să scape.

Alte surse indică un număr de 180 de ostatici, toţi cetăţeni algerieni, care ar fi scăpat. Totodată, cel puţin 20 de ostatici străini, inclusiv unii americani, ar fi reuşit să fugă în cursul operaţiunii.

UPDATE 16:55:  Patru ostatici străini au fost eliberaţi în cadrul unei operaţiuni lansate de către armata algeriană împotriva unei grupări islamiste care deţine aproximativ 40 de străini la complexul de exploatare a gazelor din Algeria. 

 

UPDATE 16:20 - Doi americani, trei belgieni, un japonez şi un britanic au rămas ostatici după intervenţia Forţelor Aeriene algeriene, afirmă surse citate de agenţia mauritană ANI.

Informaţiile privind numărul ostaticilor ucişi în raidul aerian sunt contradictorii. Conform Al Jazeera, 35 de ostatici şi 15 răpitori au fost ucişi în raidul aerian algerian.

UPDATE 16:11 - Şase ostatici străini şi opt răpitori au fost ucişi în raidul Forţelor aeriene algeriene care a vizat complexul de gaze In Amenas din Algeria, iar 180 de ostatici, toţi algerieni, ar fi scăpat, afirmă surse citate de BBC News online.

UPDATE 16:37 - Marea Britanie confirmă că are loc o operaţiune militară la complexul In Amenas din estul Algeriei, unde sunt ţinuţi ostatici zeci de occidentali, informează BBC News online.

 

UPDATE 15:32 Răpitorii ameninţă că vor omorâ restul de ostatici dacă armata se aproprie, informează Reuters.

UPDATE 15:15- Printre teroriştii ucişi în urma atacurilor aeriene ale armatei algeriene se află şi Abu al-Baraa, liderul grupării.
 

UPDATE 15:05- 25 de ostatici străini au fost eliberaţi, informează Sky News. Peste 34 de ostatici, dar şi 15 răpitori au fost ucişi în urma raidurilor aeriene ale armatei algeriene, în timp ce teroriştii încercau să-i mute pe ostatici dintr-o clădire în alta, scrie Reuters.

UPDATE 14:41- Cincisprezece străini, inclusiv un cuplu de francezi, care erau ţinuţi ostatici de islamişti la o instalaţie de exploatare a gazelor, în Algeria, au reuşit să scape, a anunţat joi postul privat algerian Ennahar.

Se pare că românul se afla în Algeria, la muncă. Ministerul Afacerilor Externe a anunţat pentru ora 14.00 o conferinţă de presă referotoare la situaţia cetăţenului român.

Treizeci de ostatici algerieni au reuşit să scape joi din incinta instalaţiei de gaze din Algeria, unde au fost luaţi ostatici, începând de miercuri dimineaţa, a anunţat Wilaya din Illizi.

Răpitorii, care sunt membrii unei grupări din cadrul Al-Qaida, solicită retragerea armatei algeriene care a încercuit complexul In Amenas din centru-estul Algeriei din domeniul exploatării gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri.

Răpitorii au atacat complexul In Amenas din centru-estul Algeriei exploatat de grupul britanic BP, norvegian Statoil şi algerian Sonatrach. În urm atacului s-au înregistrat doi morţi, un algerian şi un britanic. Mai mulţi occidentali au fost luaţi ostatici.