Publicat: 15 Noiembrie, 2016 - 14:46
Share

37 de copii diagnosticati cu tulburare de spectru autist din Bucuresti si din imprejurimi vor fi inclusi gratuit si in acest an intr-un program individualizat de terapie de recuperare, prin initiativa asociatiei Help Autism, 'Parinte pentru Parinte'. Programul se adreseaza tuturor familiilor ce au un copil diagnosticat cu tulburare de spectru autist (TSA) si intampina dificultati in a sustine financiar costurile terapiei. Actele necesare inscrierii in programul 'Parinte pentru Parinte' se pot depune in aplicatia de pe site-ul www.helpautism.ro , pana miercuri, 30 noiembrie 2016.

Programul 'Parinte pentru Parinte' a fost initiat de asociatia Help Autism in anul 2014, iar in cei 3 ani de desfasurare peste 100 de copii au beneficiat de terapie gratuita zilnica, timp de 12 luni. Fondurile necesare sustinerii programului provin din contributia celor 400 de parinti ai asociatiei care an de an aleg sa directioneze parte din fondurile colectate pentru terapia propiilor copii, pentru sustinerea familiilor aflate la inceput de drum in lupta cu acest diagnostic si in dificultate financiara.

'Desi incidenta autismului in randul copiilor este extrem de mare, statisticile aratand in ultimii ani ca 1 din 68 de copii este diagnosticat cu aceasta tulburare, autismul nu este un diagnostic pentru care sa fii pregatit atunci cand aduci pe lume un copil. Nu este genetic si nu poate fi depistat in timpul sarcinii asadar, pana la momentul in care observi primele semne si primesti un diagnostic din partea specialistilor, nimic nu te poate pregati pentru aceasta provocarea. Din pacate tocmai aceasta lipsa de resurse informative, emotionale si nu in ultimul rand financiare este, de cele mai multe ori, motivul pentru care terapia este inceputa tarziu, scazand astfel dramatic sansele de recuperare. Aceasta este esenta programului 'Parinte pentru Parinte'. Oameni care au trecut prin provocarea identificarii unei solutii pentru copiii lor, gasesc puterea de a oferi o mana de ajutor, de cele mai multe ori, salvatoare, pentru semenii lor aflati la inceput de drum. Odata inclus in program, copilul are parte de startul recuperarii si sansa unei vieti independente iar parintele este consiliat, indrumat si capata instrumentele necesare pentru a lupta mai departe, atat emotional cat si financiar.' declara Daniela Bololoi, presedinte al asociatiei Help Autism.

Inscrierea in program a familiilor care solicita sustinere se face in doi pasi: completarea formularului de inscriere din pagina www.helpautism.ro si depunerea dosarelor cu documente online la contact@helpautism.ro, prin posta sau fizic, la sediul administrativ Help Autism, situat pe Str. Episcop Chesarie nr. 6, pana pe 30 noiembrie 2016.

De programul 'Parinte pentru Parinte' poate beneficia orice copil cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani, care prezinta un diagnostic de TSA si detine certificat de incadrare in grad de handicap. Evaluarea dosarelor va fi facuta de catre Comitetul de parinti al asociatiei Help Autism, iar rezultatele finale vor fi anuntate pe website-ul asociatiei in data de 16 ianuarie 2017. Regulamentul si aplicatia sunt disponibile pe website-ul asociatiei: www.helpautism.ro.

In momentul de fata, in cei peste 6 ani de la infiintare, in activitatea Help Autism au gasit sprijin mai mult de 400 de copii cu tulburare de spectru autist. In anul 2016 cei 100 de specialisti angajati in cadrul asociatiei au oferit peste 100.000 de sedinte de terapie, peste 800 de parinti au primit consiliere si suport si peste 1500 de cadre didactice au fost instruite gratuit pentru a facilita integrarea copiilor in invatamantul de masa.

Cu un gest simplu oricine poate sustine programele gratuite de recuperare pentru copiii cu autism. Intra pe www.1leupezi.ro si doneaza pentru sansa la normalitate a acestor copii.