Publicat: 8 Ianuarie, 2013 - 10:54

Un caracălean șochează Transilvania printr-o inițiativă fără precedent. Având, de 13 ani, statutul de ”adoptat” al municipiului Alba Iulia Daniel Lungu, reportet al postului Radio Reântregirea al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia și corespondent al agenției ”Mediafax” a surprins publicul larg cu o propunere care a lasat ”cu gura căscată” în special mediul politic, dar și mulți dintre cetățenii Transilvaniei și în special ai județului Alba.
Iată care este conținutul proiectului, semnificația, câteva motive și beneficii ale acestuia, formulate de Dan Lungu:
„Vă supun atenţiei un proiect care, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie, în 2013, cel mai important proiect pentru noi cei care locuim în Alba Iulia şi în judeţul Alba.
Astăzi lansez spre analiză şi dezbatere o idee care mă frământă demult. Luni am lansat-o pe internet, iar marți voi depune oficial acest proiect la principalele instituţii judeţene şi locale, dar şi la birourile parlamentare ale noilor deputaţi şi senatori de Alba.
Mărturisesc că mă gândesc demult la acest proiect, însă nu am dorit să-l lansez public la finalul lui 2012, pentru că era o perioadă încărcată electoral. Proiectul pe care vă rog să-l analizaţi se numeşte <Alba Iulia – A DOUA CAPITALĂ> şi presupune un lucru foarte simplu: declararea oficială a municipiului Alba Iulia a doua capitală a României. În contextul în care în acest an va intra în dezbatere modificarea Constituţiei României, proiectul <Alba Iulia – a doua capitală> presupune o iniţiativă legislativă prin care să se propună modificarea articolului 14 din Constituţia României, iar, pe lângă municipiul Bucureşti, Alba Iulia să fie declarată <a doua capitală a României>, <capitală simbol cu rol administrativ redus> sau <capitală istorică cu rol administrativ redus>.
Ce ar însemna acest lucru vă spun în câteva puncte:
<Alba Iulia – a doua capitală a României> cred că ar însemna cel mai bun brand pentru promovarea municipiului din punct de vedete turistic şi economic.
<Alba Iulia – a doua capitală> ar putea avea un rol simbolic, iar aici ar urma să fie organizate cel puţin o dată sau de două ori pe an şedinţele solemne sau de bilanţ ale Camerei Deputaţilor, ale Senatului şi ale Guvernului României.
<Alba Iulia – a doua capitală> ar putea prelua o partea din atribuţiile unor instituţii guvernamentale, astfel încât să se realizeze un prim pas spre adevărata descentralizare. Prin poziţionarea sa geografică, Alba Iulia ar permite un acces mai bun pentru cetăţenii din zona de Centru, Nord şi Vest a ţării la anumite instituţii naţionale.
<Alba Iulia – a doua capitală> ar putea găzdui instituţii guvernamentale precum: Ministerul Culturii, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (la Alba Iulia se desfăşoară cea mai importantă manifestare pentru românii din afara graniţelor ţării: Congresul Spiritualităţii Româneşti), Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale etc. Veţi spune că nu avem infrastructură. Există încă spaţii foarte generoase în proprietatea Armatei care nu sunt folosite (Unitatea militară de lângă Universitate).
<Alba Iulia – a doua capitală> ar putea avea o reprezentanţă a Preşedinţiei României, dar şi a Casei Regale a României. Spre exemplu, preşedintele României şi-ar putea muta sediul la Alba Iulia în luna decembrie, lună care nu este foarte încărcată din punct de vedere al volumului de activitate şi în care este sărbătorită şi Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, moment istoric legat de Alba Iulia.
Motive (De ce Alba Iulia a doua capitală?):
1. Declararea oficială a municipiului Alba Iulia ca <a doua capitală a României>, <capitală simbol> sau <capitală istorică> ar însemna recunoaşterea celui mai important moment istoric legat de formarea României ca stat naţional, unitar şi indivizibil.
2. <Alba Iulia – capitală istorică> (titulatură consfinţită oficial prin Constituţie) în care să funcţioneze şi câteva instituţii naţionale ale statului ar însemna un prim pas spre implementarea proiectului de reorganizare administrativă a României.
3. Poziţionarea geografică a municipiului Alba Iulia ar putea reprezenta un alt motiv important pentru declararea oraşului <a doua capitală> a României. Municipiul Bucureşti este poziţionat geografic mult prea departe de Transilvania (spre exemplu), iar de multe ori românii din această zonă consideră că nu sunt reprezentaţi corespunzător la nivel central. Alba Iulia – a doua capitală (chiar şi cu un mic rol administrativ, însă declarată oficial) ar însemna întărirea unităţii naţionale şi combaterea unor manifestări antiromâneşti şi antistatale care au luat amploare în ultimii ani şi care s-ar putea amplifica şi mai mult în contextul regionalizării României.
4. Descentralizare şi accesul mai uşor la anumite instituţii ale statului – prin poziţionare sa Alba Iulia ar putea prelua anumite birouri, agenţii sau chiar ministere care funcţionează în Bucureşti astfel încât să se reducă aglomerarea instituţională din capitală şi totodată distanţa pe care mulţi dintre cetăţenii României o au de parcurs pentru rezolvarea unor probleme la instituţii din capitala ţării.
5. Din punct de vedere istoric, Alba Iulia merită să fie oficial a doua capitală! Din păcate, în ultimii 20 de ani, cei care au avut în mână destinele României nu au mai pus accent pe istorie, tradiţii, simboluri naţionale, iar declararea municipiului a doua capitală ar însemna o reparaţie morală, o recunoaştere istorică dar şi o întărire a unităţii statale.
BENEFICII:
1. <Alba Iulia – a doua capitală> ar putea reprezenta cel mai important brand pentru promovarea turistică şi economică a oraşului
2. <Alba Iulia – a doua capitală> ar însemna din primii ani câteva zeci de milioane de euro în plus în bugetul judeţului şi al oraşului, bani care vor veni din dezvoltarea economică şi turistică şi nu din bugetul de stat. Colateral vor exista beneficii reale şi pentru judeţele şi oraşele importante din apropiere.
3. <Alba Iulia – a doua capitală> va însemna întărirea conceptului de stat naţional, unitar şi indivizibil chiar dacă se va realiza regionalizarea României.
4. <Alba Iulia – a doua capitală> este sigura şansă pentru dezvoltarea economică a municipiului Alba Iulia deoarece în contextul regionalizării şi al unei posibile pierderi a statutului de capitală de regiune oraşul ar putea intra în regres economic.
5. <Alba Iulia – a doua capitală> ar putea însemna şi promovarea unei imagini noi pentru România axată pe istorie şi tradiţii deoarece anumite întâlniri bilaterale ar putea fi organizate aici în „a doua capitală”, într-o zonă cu oameni ospitalieri şi frumuseţi extraordinare.
”Știu că este un proiect extrem de ambiţios şi poate pentru unii utopic, dar eu promit, în calitate de cetăţean din Alba Iulia, oraş care m-a adoptat în urmă cu 13 ani, să îmi pun toată priceperea, experienţa şi puţinul timp liber pentru promovarea acestei idei. Am însă nevoie de voi toţi, cei care iubiţi Alba Iulia, iubiţi România, iubiţi istoria şi tradiţiile noastre. Am nevoie şi de cei care au în mână puterea astfel încât mâine le voi înmâna acest proiect pentru a fi analizat, combătut sau susţinut” a declarat jurnalistul Daniel Lungu în cadrul unei emisiuni televizate .

Autor: Dorel Lazăr, jurnalist independent