4 decembrie 2021

Albina este supererou pentru elevii din Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Albinele nu sunt doar printre cele mai importante fiinţe de pe Pământ, ci şi creatori de artă în măsură să coabiteze cu o sculptură de mari dimensiuni. În Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, asocierea dintre albine şi artă s-a dovedit un pretext foarte bun pentru a atrage atenţia publicului larg asupra importanţei acestor insecte pentru viaţa pe Pământ.

Prin intermediul sculpturii „Coabitare”, realizată în această vară de sculptorul şi apicultorul profesionist Dragoş Neagoe, o familie de albine şi-a creat casa şi îşi expune public viaţa de zi cu zi, ca într-un veritabil reality – show.

Sculptura este amplasată la Casa pentru Ştiinţă şi Artă „Dumitru Huzoni” din comuna General Berthelot, iar fiecare moment din viaţa lor poate fi urmărit live, aici
https://play.webcamromania.ro/b3p4l5g5v534p2x223

Ajuns la final, proiectul „Albina Super Erou. 100 de milioane de ani în slujba mediului” a transformat viaţa albinelor într-un subiect de dezbatere şi de reflecţie ce a reunit specialişti şi oameni de ştiinţă, dar şi elevi de la cluburile GeoExploratorii din cadrul şcolilor EduGeoparc.

Într-un eveniment derulat online, peste 55 de persoane, elevi, profesori şi specialişti, au vizionat filme şi au stat de vorbă cu sculptorul şi apicultorul Dragoş Neagoe. Participanţii au aflat răspunsuri la întrebări legate de viaţa albinelor şi au participat la un joc – chestionar despre simpaticele insecte care produc miere.

Dacă, asemeni elevilor, v-aţi pus vreodată întrebări precum: „Cum comunică albinele?”, „Sunt albinele pe cale de dispariţie?”, „Cum facem diferenţa între masculi şi femele la albine?”, „Oare albinele se bat între ele?”, „Mai fac albinele şi altceva în afară de miere?”, „Este adevărat că mierea devine toxică dacă o punem în ceai fierbinte?”, ei bine, răspunsurile sunt foarte interesante.

Astfel, potrivit apicultorului Dragoş Neagoe, albinele comunică între ele chimic (răspândind anumite substanţe) şi prin mişcări. Ele nu sunt încă pe cale de dispariţie şi, în niciun caz, albinele din acelaşi stup nu se bat. Pe lângă miere, albinele mai produc propolis, păstură, lăptişor de matcă şi ceară. Mierea nu devine toxică dacă este pusă în lichide fierbinţi.

„Scopul proiectului a fost să atragă atenţia asupra importanţei extraordinare pe care o au albinele pentru viaţa oamenilor şi viaţa de pe Terra, în general. Legătura dintre oameni şi albine este în acelaşi timp una puternică şi fragilă: puternică deoarece viaţa noastră depinde de ele şi fragilă pentru că activitatea umană (prin poluare, defrişare şi folosirea pesticidelor) le pune în pericol, punându-ne pe noi în pericol. Este esenţial să cunoaştem aceste informaţii pentru a şti cum să ducem o viaţă bună, în echilibru şi respect cu tot ce ne înconjoară, iar proiectul nostru tocmai asta ţinteşte. După întâlnirea cu GeoExploratorii, pot spune că tinerii sunt foarte interesaţi de aceste lucruri şi că problemele pot fi rezolvate şi prevenite mai ales prin educaţie”, afirmă Alina Ciobanu, coordonatorul proiectului şi preşedinte al Asociaţiei Drag de Haţeg.

De altfel, referitor la albine, prof. univ. dr. Mihai Emilian Popa, de la Facultatea de Geologoie şi Geofizică a Universităţii din Bucureşti şi Southwest Petroleum University din Chengdu, China, conchide că „povestea co-evoluţiei dintre angiosperme şi albine este una dintre poveştile de mare succes în cadrul proceselor evolutive şi co-evolutive ale organismelor terestre”.

Aventurile insectelor ce locuiesc pe o statuie, protagoniste ale proiectului „Albina Super Erou. 100 de milioane de ani în slujba mediului”, continuă prin intermediul unui panou de interpretare interactiv şi pe canalul online dedicat. Acest proiect a fost iniţiat şi derulat de Asociaţia Drag de Haţeg şi de Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Cred’Art, Şcoala Gimnazială Densuş, Şcoala Gimnazială Bretea Română, Societatea Geologică a României, Primăria comunei General Berthelot şi Asociaţia de Turism Retezat. Proiectul a beneficiat de finanţare oferită de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin Programul Spaţii Verzi, în urma unui concurs naţional de proiecte.

*****

Geoparcul Internaţional UNESCO Ţara Haţegului cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi are statut de sit UNESCO, parte a Programului Internaţional pentru Geoştiinţe şi Geoparcuri, care reuneşte 169 de teritorii din 44 de ţări incluse în Reţeaua Globală a Geoparcurilor, stabilite în urma unui proces de selecţie şi validare. Administrarea statutului de Geoparc Internaţional UNESCO este realizată de Universitatea din Bucureşti.

Geoparcul este un teritoriu cu valori naturale şi culturale, un program de dezvoltare durabilă, un brand care propune o călătorie în timp, în istoria de 4,6 miliarde de ani a Pământului, o stare de spirit a tuturor celor ce doresc să participe la renaşterea unor comunităţi şi este tărâmul de întâlnire ce îi reuneşte pe toţi cei care se simt ataşaţi de valorile tradiţionale, fie că sunt locuitori reali sau virtuali. Geoparcul cuprinde elemente de interes geologic deosebit alături de elemente de interes ecologic, arheologic, istoric şi cultural. Dinozaurii descoperiţi în Ţara Haţegului sunt unici în lume, importanţa ştiinţifică şi atractivitatea lor fiind sporită prin descoperirile de cuiburi cu ouă şi pui de dinozauri, ale unor mamifere contemporane dinozaurilor şi a unei reptile zburătoare gigantice (Hatzegopteryx), din grupul pterosaurilor.

Pentru informaţii privind Geoparcul accesaţi: www.hateggeoparc.ro

Pentru informaţii privind Universitatea din Bucureşti accesaţi: www.unibuc.ro